Josh Brolin furcsa módszere a szobatisztaságra szoktatáshoz: te kipróbálnád?

Meglehetősen furcsa fényképet osztott meg magáról és gyerekéről a híres amerikai színész, Josh Brolin. Olyan helyzetről tudósított, amit a legtöbben inkább elrejtenénk.

Barbra Streisand a mostohaanyja, apja szintén híres színész. Josh Brolinnak olyan sikerek fűződnek a nevéhez, mint a Nem vénnek való vidék, a Milk, a Tőzsdecápák – A pénz nem alszik vagy a Bosszúállók – Végjáték, azaz Josh Brolin teljes értékű hollywoodi sztár. Ehhez képest egy bilin ülve fényképezték le. Ezt a képet pedig ahelyett, hogy megpróbálta volna kiradírozni a világ összes merevlemezéről, ő maga tette közzé. A fotón egyik gyerekével, Westlynnel látható, aki pelenkában pózol édesapja mellett.

Josh Brolin és felesége, Kathryn két kisgyereket nevelnek: az egyéves Chapel Grace-t és a hároméves Westlynt. Az 53 éves színész letolt nadrággal ül kislánya rózsaszín bilijén, és a képaláírás alapján éppen példát mutat. Ezek szerint a színész csatlakozott azokhoz, akik a szobatisztaságra szoktatást a szokásostól eltérő módszerekkel vezetik be vagy teszik érdekessé. No de egyáltalán miért van erre szükség, és hová jutottunk ez ügyben az elmúlt évtizedekben?

A szobatisztaság kérdése mindig is fontos volt a szülők számára. Amikor még a mosható textilpelenkát erősítették a kisbabákra műanyagból készült kendővel, akkor a mosásba belefáradt édesanyák gyakran már az egyéves kisgyereket elkezdték bilire szoktatni. Mivel korábban nem állt rendelkezésre minden háznál fürdőszoba, a legtöbb illemhely az udvaron vagy a folyosó végében volt elhelyezve. A felnőttek nagy hidegben, betegség idején vagy éjszaka az ágy alatt tárolt éjjeliedénybe végezték a dolgukat, amit aztán kiürítettek. A gyereket is ilyen bilire ültették, arra bátorítva őket, hogy utánozzák a felnőtteket. Erre persze nem mindegyik kicsi volt hajlandó, ezért néhányukat erőszakos módszerekkel szoktatták az effajta üldögélésre: szidással, veréssel, vagy egyszerűen azzal, hogy odakötözték a bilire. 

A szobatisztaság a gyerek tiszteletével kezdődik

Ma már jól tudjuk, hogy a gyerekek tiltakozása általában annak a jele, hogy még nem állnak készen a biliztetésre. Szerencsére az a gyakorlat is megszűnni látszik, ami egyéves kortól szinte kötelezővé tette a szobatisztaság gyakorlását. Ebben a gyerekek is partnerek, akik a korábban használt pelenkák mellett gyakran élték át a bőrirritációt, a fájdalmakat, így számukra is előnyösebbé vált inkább a bilit használni. Lényeges változást jelent az is, hogy már nem egy vékony szélű, hideg edénykére kell ráülniük. Számtalan méretben és formában gyártják a könnyen tisztítható, de gyerekszemmel is érdekes biliket, amelyek kényelmesek és további ösztönzést jelentenek a szobatisztaságra. 

Amikor szakértőre van szükség

Persze még így is számtalan probléma felmerülhet. Épp ezért szállnak be néha a szülők, és mutatják meg, hogy bilire ülni nem is olyan vészes. Akiknél ez sem használ, azok – legalábbis Amerikában – szakértő segítségét kérik. Erre nálunk is szükség lehet, ha úgy érezzük, a gyerekünk valamilyen oknál fogva rendellenes félelmet táplál a bilizéssel kapcsolatban, vagy csak nagyon sokára képes rá, és óvodába kerülése után is pelenkát használ. Ám a tengerentúlon elérhető biliztető tanácsadók nem csak azért jelennek meg, mert valami eget rengető probléma vetődött fel. A szülők gyakran a biztonság kedvéért felbérelik őket, csak hogy szakértő legyen mellettük ennél a fontos mérföldkőnél. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Szakácskönyv egy kis extrával!

 

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Így lesz szobatiszta a gyerek valójában

A szobatisztaság ugyanis nem egyik napról a másikra alakul ki, sőt előfordul, hogy évekbe telik, mire egyáltalán a pisilésnél elérjük a bili használatát. A mai modern eldobható pelenkák nagyon kényelmesek. Olyannyira, hogy szinte azonnal felszívják a nedvességet, s így a gyerek majdhogynem észre sem veszi, hogy ürít. Innen kell eljutniuk odáig, hogy felismerjék a kétféle ingert, tudatosítsák, szóljanak róla, és addig visszatartsák a vizeletüket vagy a székletüket, amíg a biliig el nem érnek. Egy új viselkedésformát kell elsajátítaniuk, ami soha nem egyszerű. Ha a folyamatba valahol hiba csúszik, szülőként hajlamosak vagyunk erre rástresszelni, ami természetesen átragad a gyerekre is. No ilyenkor fordulnak a szülők a szakértőhöz, akik házhoz mennek és segítenek az új szokások kialakításában úgy, hogy közben mindenki idegrendszere ép maradjon. A türelmet és a következetességet nekünk, szülőknek kell megtanulnunk. Ha nincs hozzá elég időnk és energiánk, akkor a tanácsadó – aki általában gyermekpszichológus vagy ezen a területen képzett személy – segít az akadályok elhárításában. Persze ez nem jelenti azt, hogy mi magunk ne próbálkozhatnánk – például azzal, hogy példamutatásként kipróbáljuk, milyen ülés esik a gyerek rózsaszín bilijén. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra