Ezért tanítsd meg minél előbb a gyerekednek a bugyiszabályt

GettyImages-1365446321

A szexualitás nemcsak a szexről szól, hanem a gyermek identitásáról is, valamint arról, hogy a gyermek hogyan éli meg azt, hogy fejlődik a teste. Nagyon fontos ugyanis, hogy a gyerekek már kisgyermekkorban megértsék, mi az intimitás, és ki tudják fejezi a vonzalmukat mások iránt, valamint azt is, hogy nemet tudjanak mondani, ha számukra kellemetlen vagy szorongást keltő közeledést tapasztalnak.

Soha nem túl korai beszélni a gyerekekkel a szexről. Ha már kicsi koruktól beszélgetünk velük a szexről, a szexualitásról és a testről, segíthet nekik megérteni, hogy a szex és a szexualitás az élet egészséges velejárója. Ezek a korai beszélgetések biztos alapot nyújthatnak a gyerekeknek ahhoz, hogy később tudatosan és számukra valóban megfelelő döntéseket tudjanak hozni a szexszel kapcsolatban.

„Megkérném, hogy tisztelje a testem”

Nagyon fontos üzenete van annak, ha már kisgyermekkorban, mindig a gyermek életkorának megfelelően, tabuk nélkül beszélünk velük a testük működéséről és a testiségről. Ezzel egyrészt azt kommunikáljuk, hogy gyermekünk nyílt, őszinte és hiteles információkért fordulhat hozzánk, és ne féljen, vagy szégyellje magát attól, hogy a szexről és a szexualitásról kérdezzen. Ez azért is nagyon fontos, mert ez a beszélgetés nem egyszeri lesz, hanem az évek előrehaladtával vissza-visszatér és fejlődik annak megfelelően, ahogy gyermekünk növekszik.

Fontos, hogy tabuk nélkül, őszintén beszéljünk a gyereknek a szexről
Fontos, hogy tabuk nélkül, őszintén beszéljünk a gyereknek a szexrőlBoy_Anupong / Getty Images Hungary

Ennek a nyílt és őszinte szülő-gyermek közti kommunikációnak a jelentőségét ismerte fel egy Amerikában élő édesanya, Tara Cochran, aki a TikTokon osztotta meg azt a videót, amikor kétéves lányával, Evyvel beszél beleegyezésről és a testéről. 

Az édesanya a videóban megkérdezi a kislányát arról, hogy mi történne akkor, ha egy vendégségben valaki meg akarná ölelni és puszilni, de ő ezt nem szeretné. Mire a kislány azt válaszolja: „Nem, köszönöm.” Majd az édesanyja újabb kérdést tett fel: „És ha ragaszkodna hozzá az a valaki?” „Megkérném, hogy tisztelje a testem” – válaszolta a kétéves Evy.

A beleegyezés, a nemet mondás, a testünk feletti önrendelkezés, a határaink tartása – mind-mind nagyon fontos képességek, amelyeket nem lehet elég korán elkezdeni megtanítani a gyerekeknek. Ezek az úgynevezett bugyiszabályok abban segítik a kisgyerekeket, hogy megtanulják, a saját testük felett csak ők rendelkeznek, és meg tudják különböztetni a jó és a rossz érintéseket.

Így beszélgess a gyerekkel a szexről

Fontos, hogy szülőként elfogadjuk, gyermekünk kíváncsi lehet a testiséggel kapcsolatos dolgokra. Igyekezzünk kideríteni, hogy vajon milyen tudása, elképzelése van már a témában. Tegyük fel neki a kérdést, hogy szerinte hogyan születnek a babák, vagy hogy mit hallott a születésről.

Fogadjuk el és fogadjuk nyitottan a gyermekünk intim témával kapcsolatos kérdéseit
Fogadjuk el és fogadjuk nyitottan a gyermekünk intim témával kapcsolatos kérdéseitCLM Images / Getty Images Hungary

Ha téves információkkal rendelkezik, javítsuk ki, tegyük tisztába a fogalmakat, és adjunk hiteles információt. Például mondjuk el, hogy a babák nem az anyukájuk pocakjában, hanem a testükben lévő méhben növekszenek. 

Ügyeljünk arra, hogy gyermekünk a saját gondolatairól vagy érzéseiről is beszélhessen. 

Magyarázzunk el mindent az életkornak megfelelően

Mindig mindent úgy tárjunk a gyermek elé, hogy azt képes legyen megérteni, befogadni. Például egy 6 éves gyereknek ne magyarázzunk hosszasan az ovulációról, bár lehet, hogy lenyűgözi, ha megtudja, hogy egy nagyon kicsi petesejtekből születik a kisbaba. 

A legjobb, ha a magyarázat rövid, tényszerű és pozitív, mert ebben az esetben a gyermek azt fogja érezni, hogy bármikor őszintén fordulhat hozzánk, ha információra van szüksége.

Magyarázat közben ne mókázzunk a testrészek becézgetett elnevezésével. A legjobb, ha a helyes, pontos neveket használjuk, amikor a testrészekről beszélünk – például pénisz, herezacskó, herék, szeméremtest, hüvely. Ezzel azt üzenjük, hogy ezekről a testrészeinkről szabad, lehet és teljesen természetes, hogy beszélünk. Nem mellesleg, ha a gyerek tudja a testrészek helyes elnevezését, akkor világosan tud majd kommunikálni a testéről bármikor, amikor arra szükség lesz.

Készüljünk fel a gyerekkel való beszélgetésre

Természetesen nem könnyű felnőttként sem úgy beszélgetni a szexről, mintha csak az aznapi időjárást szeretnénk megvitatni a gyerekkel. Teljesen normális, ha zavarban vagy kényelmetlenül érezzük magunkat, ha a szexualitás kerül szóba, vagy olyan szavakat kell használnunk, mint „pénisz” vagy „hüvely”.
Éppen ezért tanácsos felkészülni erre a beszélgetésre úgy, hogy átgondoljuk, melyik az a része a témának, ami nem billent ki, amiről könnyedén, természetesen tudunk beszélni, és érdemes erre építeni a társalgást. 

Nem baj, ha nem tudjuk mindenre a választ

Sem nekünk, sem a gyermekünknek nem kell a téma szakértőjének lenni. Éppen elegendő, ha elnyerjük a gyermekünk bizalmát, és tudja, hogy bármit kérdezhet.

Ha egy kérdésre nem tudjuk azonnal a választ, ne ijedjünk meg, valljuk be őszintén, hogy nem tudjuk a választ, de utánajárunk, és kicsit később válaszolni fogunk. Arra azonban ügyeljünk, hogy mindenképpen térjünk vissza a témára. Ez is bizalomépítője lehet a szülő-gyermek kapcsolatnak.

Anya és apa is kell hozzá

Jó, ha mindkét szülő részt vesz a szexről szóló beszélgetésben, mert így a gyerekek megtanulják, hogy nemtől függetlenül mindenki számára természetes a szexről és a szexualitásról beszélni. Ez segíthet a gyerekeknek abban, hogy feszengés nélkül beszéljenek a testükről, felelősséget vállaljanak szexuális érzéseikért, és az intim kapcsolatokban később is kommunikálni tudjanak arról, hogy mit szeretnének, nekik mi esik jól.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra