Gyerek nélkül boldogan? Tabu, kamu vagy kielégítő választás?

GettyImages-1283530921
Kofrán Eszter

Nem egyszerű az anyaság, de azok a nők, akik a gyerekmentes életet választják, sok előítélettel találják szembe magukat életük során. Vajon gyerek nélkül milyen az élet?

Sokak számára nem a gyerekvállalás az ideális választás, mégis, ha egy nő dönt így, sok felhúzott szemöldökkel találkozhat. Hiába érezheti azt, hogy számára ez a legönazonosabb választás, hogy nincs meg benne az anyai ösztön, vagy csak nem szeretne egy ilyen világba szülni még egy életet, hogy a globális felmelegedéssel kelljen hadakoznia egész életében. Sokan előítéletesek a saját döntésükből gyermektelen, a „gyerekmentes” nőkkel szemben, azonban a kutatások szerint megeshet, hogy ők jártak jobban. A Psychology Today cikke összegyűjtötte a témában Ellen Walker klinikai szakpszichológus és a gyerekmentes nők kutatója, Debra Mollen professzor gondolatait.

A gyerekmentes nők általánosan boldogabbak, mint a gyerekes anyukák

Walker szerint fontos, hogy létezzen olyan kifejezés a saját döntésükből kifolyólag gyermek nélküli nőkre, amely reflektálja azt, hogy őket ez teszi boldoggá: erre a „child-free” ('gyerekmentes'; a free szó szerint: 'szabad') megnevezést használja. Ez a pozitívabb töltetű kifejezés Walker szerint fontos szerepet játszhat abban, hogy társadalmi szinten eltöröljük azt a hozzáállást, amely stigmatizálja a gyermek nélküli életet választó nőket.

Mi a helyzet azokkal a nőkkel, akik gyerek nélkül, tehát gyerekmentesen szeretnék leélni az életüket? Boldogabbak?
Mi a helyzet azokkal a nőkkel, akik gyerek nélkül, tehát gyerekmentesen szeretnék leélni az életüket? Boldogabbak?Klaus Vedfelt / Getty Images Hungary

Mollen megemlíti, hogy kutatása szerint sok nő kifejezetten pozitívan éli meg, hogy a gyerekmentes élet mellett döntött. Ők ugyanis általában véve boldogabbak, kevésbé depressziósak, kevésbé szoronganak, és nagyobb a megelégedettségérzetük az anyaságot választó nőkhöz képest. A párkapcsolati megelégedettség az első gyermek megszületésekor lecsökken, és feljebb sem megy addig, amíg az összes gyerek ki nem repült a fészekből. Tehát a gyerekmentesség boldogabb házassághoz és romantikus kapcsolati megelégedettséghez vezethet. A gyerekmentes nőknek több erőforrás, idő és energia áll a rendelkezésére, amelyet fel tudnak használni olyan elfoglaltságok végzésére, amelyek kielégítő életet tudnak nyújtani nekik. Továbbá nem kell szembenézniük azzal, hogy a társadalom deszexualizálja és dehumanizálja őket, amikor terhesek, illetve a szülés utáni depresszióval sem kell megküzdeniük, ami minden kilencedik anyukát érint.

A gyerekmentes életmód egyre népszerűbb Walker szerint, mivel az emberek aggódnak a környezet aggasztó helyzete, a gyermekvállalás költségei miatt, és sokan arra jönnek rá, hogy nem tudnak egyszerre minden fronton maximálisan teljesíteni, így azt az életmódot választják, amelyik jobban illik a számukra fontos értékekhez. Azonban nem mindenkinek adatik meg ez a választás, mivel nem mindenki számára megfizethetőek a fogamzásgátlás eszközei (biztonságos fogamzásgátló gyógyszerek, eszközök és a biztonságos abortusz).

A gyerek nélküli, gyerekmentes élet sok nő számára kifejezetten pozitív megélés
A gyerek nélküli, gyerekmentes élet sok nő számára kifejezetten pozitív megélésThe Good Brigade / Getty Images Hungary

A gyerekmentes nők nehézségei

Walker, aki maga is gyerekmentes, megjegyzi, ahogy idősödik, egyre inkább szembesül a döntése okozta nehézségekkel. Például, nem lesznek mellette és párja mellett gyermekei, hogy támogassák időskorában, nem lesznek unokái, akikben gyönyörködhetne. Ezenfelül annak felelőssége is foglalkoztatja, hogy gondoskodnia kell majd arról, halála után mi történjen hagyatékával.

Ezenkívül az emberek előítéletesek a gyerekmentes nőkkel szemben. Mollen szerint ez azért van, mivel a nők tradicionális szerepe az anyaság, az elsődleges gondviselő szerepe, amely a patriarchális rendszert szolgálja ki, a férfiaknak jelent főként előnyöket ez a felállás. Tehát ha egy nő más szerepkörre fókuszál, főleg, ha ez a karrierje, és ezáltal megkérdőjelezi a fennálló hagyományos társadalmi nemi szerepeket, akkor az fenyegetőnek tűnhet azok számára, akiknek előnyösebb lenne, ha fennmaradna a tradicionális rendszer. Éppen ezért sokan morális felháborodással tekintenek a gyermektelen nőkre, ugyanakkor vannak, akik inkább irigykednek rájuk.

A legjobb döntés, mint minden más témában, úgy a gyerekvállalásnál is az, ami az adott egyén számára a legautentikusabb, ami a legőszintébben passzol személyiségéhez, vágyaihoz, képességeihez és igényeihez. Ha ez az anyaságot jelenti, klassz, ha a gyerekmentességet: az is klassz. Csak hagyjuk meg egymásnak az önazonos döntés lehetőségét azzal, hogy nem ítélkezünk mások felett. Hiszen mindkét életútnak megvannak az előnyei és a hátrányai, hadd döntse el mindenki, ő melyiket akarja és tudja bevállalni.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra