Mobiltelefon az iskolásnak? Csak ezekkel a feltételekkel!

GettyImages-493190001 (2)
Olvasási idő kb. 5 perc

A mai gyerekek egyre inkább a technológia világában élnek, a mobiltelefonok elengedhetetlen kellékei a mindennapoknak már az általános iskolások számára is. Szülőként persze nagy döntés, hogy mikor kapja meg a gyerek az első okoseszközét, és ha már megkapta, akkor milyen szabályokat állítson fel.

Kutatások szerint az iskolás gyerekek 86 százalékának van saját telefonja, és ez a 8–11 évesek 28 százalékát is magában foglalja: egyre nagyobb a nyomás egy kisiskolás szülein is arra, hogy telefont vásároljanak gyermeküknek.

Az iskolás gyereknek kell a mobil?

Egy nemzetközi felmérés szerint a legtöbb szülő úgy gondolja, hogy tíz éven aluli gyerekeknek ne legyen mobiltelefonja, ám jelenleg nincs törvényi korlátozás vagy hivatalos útmutatás arra vonatkozóan, hogy hány évesnek kell lennie a gyereknek, amikor megkapja az első mobilját. A szülők döntik el, hogy gyermekük készen áll-e erre a lépésre.

A mai gyerekek egyre inkább a technológiai világában élnek: a mobil is hozzátartozik ehhez, akár iskola előtt
A mai gyerekek egyre inkább a technológiai világában élnek: a mobil is hozzátartozik ehhez, akár iskola előttEms-Forster-Productions / Getty Images Hungary

Kell-e a 10 évesnek telefon?

A legtöbb szülőre az a jellemző, hogy amíg tud, kitart, de 5. és a 6. osztályban a legtöbben elbizonytalanodnak. Ez az a kor, amikor már egyedül járnak a gyerekek a suliba, és egyre több lesz a különóra és a baráti találkozó. 

A telefon ezáltal fontos társadalmi eszközzé válik a gyerekek számára is – nem csak nekünk felnőtteknek –, már az általános iskola felső tagozatában.

Ha az osztályban néhány gyereknek van már mobilja, akkor az a gyerek, amelyiknek nincs, kirekesztettnek érzi magát, és ezt bizony otthon is elmondja.

Egy 2020-as hazai kutatás szerint itthon átlagosan már 10 évesen van a gyerekeknek saját mobiljuk internet-előfizetéssel, de csak kevesükkel beszélgetnek el komolyabban a szüleik, hogy mire érdemes vigyázniuk a digitális világban.

Pszichológusok szerint amikor a gyerek megkapja az első okostelefonját, le kell fektetni bizonyos szabályokat is.

A gyereket meg kell tanítani a digitális „jó modorra” és az egészséges egyensúlyra: például arra, hogy ne úgy aludjon el, hogy az eszköz a feje mellett van, annak ellenére, hogy ezt még sok felnőtt is így teszi, helytelenül.

Mennyit és mikortól kütyüzhet a gyerek?

Az elmúlt években rengeteg vitát generált a szülők és a szakemberek körében is, hogy mennyit és hogyan használják a gyerekek az okoseszközöket, na meg azt is, hogy mikortól? Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2019-ben tette közzé legújabb ajánlását a képernyőhasználatra vonatkozóan.

Eszerint 1–2 éves kor alatt egyáltalán ne legyen a gyerek képernyő előtt, 2–5 éves kor között is maximum 1 órát, szülői felügyelet mellett.

Fontos az is, hogy elalvás előtt egy órával a kamaszok se legyenek már képernyő vagy okoseszköz előtt, mert ez rontja az alvásminőséget. Ne hagyjuk bekapcsolva éjszakára se a telefont, se a tabletet, és kapcsoljuk ki az értesítéseket is.

Kell-e a 10 évesnek a mobil?
Kell-e a 10 évesnek a mobil?Alistair Berg / Getty Images Hungary

A szülők legnagyobb félelmei

A legtöbb szülő számára az a legnagyobb aggodalom, hogy amikor gyermekének telefont ad, ő hozzá fog férni az internethez is, és ezzel veszélybe kerülhet. A helyzeten segítenek a következő tippek:

 • Beszélgessünk a gyerekekkel őszintén, tudjuk meg, mi az érdeklődési körük, amire a neten is rákereshetnek.
 • Legyen egy fix idő, amit online tölthetnek.
 • Tisztázzuk a fényképek és videók készítésére és elküldésére vonatkozó szabályokat
 • Online se engedjük el a kezüket: éljünk a szülői felügyelet lehetőségével, használjuk a szűrőprogramokat!
 • Kütyüzzön közösen a család, így kialakulhat egy generációk közötti bizalmi légkör.
 • Jelöljünk ki kütyümentes helyet és időt is, amikor a társasjáték vagy az olvasás kerül előtérbe.
 • Használjunk a nyomkövetőket, amelyek GPS segítségével jelzik, hol van a gyermek, így az ellenőrzés is nagyobb lehet.

Mindezek mellett az is fontos, hogy a gyerek is ismerje az alapvető biztonsági szabályokat, mint például:

 • Személyes adatokat nem oszt meg online – még privát üzenetben sem!
 • Magas adatvédelmi szint beállítása a közösségi média fiókjaiban.
 • Soha nem vállalják, hogy személyesen találkoznak valakivel, akivel online ismerkedtek.
 • Elmondja, ha olyasmit lát, ami miatt kényelmetlenül érzi magát az interneten.

Sajnálatos egy másik tanulmány szerint az online nem megfelelő tevékenységekbe keveredett gyerekek túlnyomó többsége soha nem bízik meg a szüleiben. Általában csak akkor derül fény a helyzetre, ha feloldva hagyják a telefonjukat, és a szülő ellenőrzi, hogy mit csináltak. Érdemes tehát felhívni a gyermek figyelmét arra, hogy vannak más emberek is, akiktől tanácsot kérhetnek, ha nem akarnak veled beszélni, legyen az egy barát, egy tesó vagy akár a nagyszülő. Lényeg, hogy ne érezzék magukat egyedül attól, hogy lett egy mobiljuk.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

 

 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek