Ezt a 7 dolgot minden gyereknek tudnia kell, hogy boldog felnőtt lehessen

A sikeres felnőttkort gyerekkorban alapozzuk meg. Az, hogy a gyerekek milyen környezetben élnek, milyen mintákat látnak, nagyban hozzájárul ahhoz, hogy milyen felnőtt válik majd belőlük. Magabiztosak lesznek? Tiszteletben tartják mások határait? Boldog és teljes életet élnek majd?

A legtöbb szülő felteszi magának a kérdést, hogy hogyan kell együttérző, magabiztos, boldog gyereket nevelni. Olyanokat, akik megtalálják a helyüket a társadalomban, sikeresek lesznek és szenvedéllyel fogják csinálni, amit szeretnének. David Schwartz családterapeuta összeszedte a 7 legfontosabb leckét, amit a fenti cél érdekében átadhatunk a gyerekeinknek.

#1 A gyereknek tudnia kell, hogy hibázhat, ettől viszont még szerethető

Olyan társadalomban élünk, amiben gyakran az elért sikerek alapján ítélik meg az embert. A közösségi médiában sokszor csak az számít, hogy milyen kocsiból, milyen tengerpartról és milyen táskával a kezükben posztolnak az emberek, az pedig viszonylag ritkán kerül szóba, hogy vajon hogyan érték el mindezt. Ennek eredményeként a gyerekek hajlamosak azt gondolni, hogy ez a követendő példa, a külsőségek alapján fogják őket értékelni az életben. Éppen ezért fontos, hogy beszélgessünk velük arról, hogy a siker nem minden, nem érdemes mindenáron elérni a kitűzött célokat. Ha egy gyerek tudja, hogy akkor is értékes és szerethető, amikor hibázik, az nemcsak az önbizalmára van jó hatással, de segít, hogy ne adja fel az elveit, miközben az álmai megvalósításán dolgozik.

#2 Nem mások véleménye határoz meg minket

Az egyik legfontosabb dolog, amit egy gyerek érezhet, az az önmagába vetett bizalom. Ez erőt adhat, amikor kihívásokkal találja szemben magát, segíthet, amikor olyan célokat szeretne elérni, amire korábban nem látott maga előtt mintát. Ha van valami, ami számára fontos, amit szeret csinálni, akkor megteheti anélkül, hogy mások véleménye megakadályozná a céljai elérésében.

Támogasd, amiben szüksége van rá, de ne vidd túlzásba
Támogasd, amiben szüksége van rá, de ne vidd túlzásbaImage Source / Getty Images Hungary

#3 Mindannyian értékesek vagyunk

A gyerekeknek semmit sem kell bizonyítaniuk ahhoz, hogy méltók legyenek a szeretetre. Ahogy már írtam, hajlamosak vagyunk az embereket bizonyos tevékenységeik alapján megítélni, a mások által meghatározott értékek alapján véleményt alkotni róluk. Azzal, hogy megtanítjuk a gyerekeknek, hogy bármi is az, ami fontos számukra, az értékes és tiszteletre méltó, egyúttal megtanítjuk azt is, hogy kitartsanak a saját céljaik és álmaik mellett.

#4 Fontos a tanulás

Van gyerek, aki legalább időnként nem tartja feleslegesnek az iskolát? Sokak szerint az oktatás szerkezete és kihívásai nehezek és általában élvezhetetlenek. Érdemes beszélgetni arról, hogy az iskolai végzettségnek hosszú távú célja van, hiszen a munkaerőpiaci készségek megléte hozzájárulhat az anyagi stabilitáshoz és a teljesebb, kevésbé stresszes felnőttkorhoz.

#5 Fontos a kritikus gondolkodás

Ha a gyerekek megtanulják, hogy egyetlen nézőpontot se fogadjanak el univerzális igazságnak, azzal a kritikus gondolkodás képességét teszik magukévá. Ez pedig nemcsak a saját meggyőződésüket segít kialakítani, hanem az életben való eligazodást is megkönnyíti. Azáltal ugyanis, hogy az ember megbízik a saját véleményében, nagyobb eséllyel hoz olyan döntéseket, amik beleillenek a céljaik elérésébe.

#6 A célokhoz vezető út is lehet örömteli

Amikor az emberek csak a célok elérése kapcsán éreznek elégedettséget, sokszor elfelejtik élvezni az oda vezető utat. Fontos, hogy a gyerekek megtanulják, hogy bár az élet nem mindig könnyű, és lesznek kihívásokkal teli időszakok, rengeteg izgalmat és örömöt tartogat számukra. A barátok, a család, az új tapasztalatok és élmények mind hozzájárulnak ehhez a teljes és kielégítő élethez. Azok az emberek, akik a sikerhez vezető utat is élvezik, általában összességében is elégedettebbek az életükkel.

#7 Embernek maradni

Nem számít, hogy milyen a vallásunk vagy a politikai nézeteink, az empátia és a más emberekkel való törődés rendkívül fontos. Az emberek megbecsülésének fontossága – még olyan esetekben is, amikor nem mindenben értünk egyet az illetővel – segít együttérzőbbé válni. Mások tiszteletével és elfogadásával olyan hidakat építünk, amik hatására mi is jobban érezzük majd magunkat a világban.

És bár ezek nem feltétlenül szükségesek ahhoz, hogy az ember sikeres legyen az életében, a boldogsághoz mindenképp jó kiindulási alapot biztosítanak. Az, hogy gondoskodó, együttérző gyerekeket nevelünk, akik a saját meggyőződésüket és értékrendszerüket követik, segít abban, hogy a világ törődőbb és elfogadóbb hellyé váljon. Egy ilyen helyen pedig könnyebb boldog, teljes életet élni.

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra