Miért fáj annyira a ghosting? Így teszi tönkre már a barátságokat is

GettyImages-673833314

Az egyik pillanatban minden rendben, aztán soha többé nem hallunk a másikról, akár szerelemről, akár barátságról van szó. Ismerős? Ha igen, azt is tudod, milyen nehéz feldolgozni a ghostingot.

Néhány randi után nyomtalanul felszívódik ígéretes friss kapcsolatunk, a telefont nem veszi fel, és üzeneteinket is olvasatlanul hagyja. Egy alkalmi partner, akivel kapcsolatosan nagyobb reményeid voltak, egyetlen együttlét után nyomtalanul kitöröl az életéből. 

A párkapcsolatok terén régóta ismert fogalom a ghosting, de ez a fájdalmas módszer nem csak romantikus vagy szexuális viszonyaidban rombolhatja le álmaidat.

Megtörténhet, hogy egy régi barát lesz az, aki elérhetetlenné válik számodra mindenféle magyarázat nélkül: az ilyenkor érzett csalódottság mértéke ugyanolyan, ha nem nagyobb, mint a fenti esetekben.

A ghosting praktikusan egyszerű megoldásnak tűnik sokak számára egy olyan problémára, amelybe egyébként sok energiát kellene fektetniük. Nem akarsz valakit többé látni: elmondhatod ezt neki, de sokkal kevésbé kellemetlen, és gyorsabb is, ha többet nem keresed. A Psychology Today szakértője szerint az arra hajlamos emberek gyakran „két lábon járó profilokként” tekintenek azokra, akiket ghostinggal hagynak faképnél – a társkereső appok világában ez a szemlélet nem meglepő.

Egy fontos lehetőséget vesz el a szerelemből és a barátságból is

Akik ezzel a gyakorlattal vetnek véget kapcsolataiknak, gyakran nem akarják tudomásul venni azt, hogy ezzel igenis megbántják a másikat. Hosszasan győzködik magukat arról, hogy amit tesznek, az abszolút rendben van, és nem tesz rosszat a másiknak, holott ennek épp az ellenkezője igaz. 

A ghosting azért fáj annyira, bármilyen jellegű kapcsolatban is következik be, mert elveszi azt, ami két ember viszonyának végét jelezni szokta: a lezárás lehetőségét,

egy utolsó beszélgetést, amelyben elhangzik az, miért történik minden úgy, ahogyan.

A ghosting hatására csökken önbizalmunk, mert azt hihetjük, bennünk van a hiba, ezáltal önbecsülésünk is alacsonyabb szintre kerülhet. Az eleve alacsony önbecsüléssel rendelkező emberek esetében akár traumatizáló hatása is lehet a ghostingnak: ez a passzív-agresszív viselkedési forma nem a tisztelet jele.

Miért fáj a ghosting nemcsak szerelemben, de barátságban is?
Miért fáj a ghosting nemcsak szerelemben, de barátságban is?Lilly Bloom / Getty Images Hungary

Ne vedd magadra a ghostingot!

Ha téged is ilyen méltatlan módon zár ki valaki az életéből, egy nagyon fontos dolgot soha ne felejts el: ez nem rólad szól, hanem arról, aki úgy döntött, így fog kizárni téged az életéből. A szakértők sem tudnak jobb tanácsot adni annál, mint hogy engedd el azt az embert, aki így tett, hiszen a ghosting tényével már bizonyította azt, hogy nem is méltó a figyelmedre.

Kísértést érezhetsz arra, hogy ha már beszélni nem hajlandó veled, akkor online kövesd az életét, de igyekezz ennek ellenállni.

Ha valamilyen módon mindenképpen szeretnéd lezárni a kapcsolatot, legfeljebb azzal kapcsolatos üzenetet próbálj eljuttatni hozzá, hogy ahogyan cselekedett, az nem elfogadható, de aztán tényleg lépj tovább.

Ne is add tovább

Későbbi kapcsolataidban pedig, legyen szó akár baráti, akár romantikus jellegűekről, te soha ne kövesd ezt a gyakorlatot. Most már tudod, mennyire fájdalmas ezt megélni erről az oldalról, te ehelyett inkább az egyenes és őszinte kommunikációt alkalmazd ezekben a néha rázós helyzetekben is. 

Szakácskönyv egy kis extrával!

 

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra