Ha a fürdők mesélni tudnának… Tudtad, hogy rejtett kamerás felvételek készültek a Gellért fürdőben?

GettyImages-1162780230
Molnár-Zolnay Fruzsina

Magyarország több mint 100 gyógyfürdőjével valóságos fürdőnagyhatalom. Évszázadok óta törnek itt fel a forróbbnál forróbb vízzuhatagok, és gyógyítanak betegeket, mosdatnak törököket, áztatnak sakkozókat, és borzongatnak külföldieket. Természetes, hogy ennyi idő rótt már rájuk mindenfélét: hideget, meleget. Most csepegtetünk párat a legérdekesebb adatokból, különböző forrásokból.

Tudtad?

  • Hiszed, vagy sem, a Széchenyi fürdő vizének egyik leghűségesebb fürdőzője a Fővárosi Állat- és Növénykert vízilova. Az elkényeztetett hippopotamus a Széchenyi Gyógyfürdő vizében pancsol, köszönhetően annak, hogy a „Szecska” egyik forrásvizének vegyi összetétele a Níluséhoz hasonló.
  • Tudtad, hogy az 1900-as évek elején Hévízen, a Szent András Reumakórház mai díszterme helyén úgynevezett Kúrszalon létesült? Az élénk fantázia elszabadulása előtt jegyeznénk meg, hogy ez báloknak és egyéb nívós kulturális eseményeknek adott helyet az akkorra neves fürdővárossá duzzadt, Balaton közeli településen.
  • Hallottál már róla, hogy a luxusfürdőzésről híres, elit és patinás Gellért fürdő régi neve Sáros fürdő volt a forrásvízzel feltörő iszap miatt, amitől az a benyomása támadt a fürdőzőnek, hogy a zavarosban kavirnyászik?
  • Tudtad, hogy a legrégebbi meleg gyógyvizes fürdőnk feltehetően a Hévízi-tó, melyben a római korra utaló érméket is találtak már, míg az egyik legfrissebben felfedezett forráskincsünk az Egerszalóki-tó, melyet kőolaj keresése közben találtak az 1960-as évek legelején.
  • Sejtetted valaha, hogy a Gellért fürdőben rejtett kamerás felvételek készültek az 1990-es évek végén, a férfi részlegen? A, valljuk be, kicsit bizarr ötlet egy lengyel művésztől származik, aki videoinstallációt készített az így felvett anyagból. A vitatható esztétikai tartalommal rendelkező műalkotást 1999-ben a Velencei Biennálén mutatták be.
A legendás Gellért fürdőben Eddie Murphy is forgatott már, de Ő tudott a forgatásról
A legendás Gellért fürdőben Eddie Murphy is forgatott már, de Ő tudott a forgatásrólVW Pics / Getty Images Hungary
  • Gondoltad volna, hogy míg a Széchenyi Gyógyfürdő 1913-ban nyílt, a mai Gellért fürdő helyén akkor már évszázadok óta volt fürdőzési lehetőség, bár a szecessziós épületet csak 1912 és 1918 között építették? Igazi luxus és pompa érződött a Zsolnay-porcelán fali dekorációkon és a Gundel étterem ínyenc, a kor haladó gasztroszellemiségét kiszolgáló falatjain.
A Széchenyi forró vizében már régóta jól megy a sakk is
A Széchenyi forró vizében már régóta jól megy a sakk isBarbara Alper / Getty Images Hungary
  • Hát nem hihetetlen, hogy a Széchenyi forrásaihoz fúrt kút több mint egy kilométer mély? Az 1240 méterről feljövő forrásvíz 77 °C-os. Az Egerszalókon feltörő víz „csak” 70 °C, a 38 méter mély Hévízi-tó ehhez képest kimondottan hűs. Téli hidegben akár 24 °C-ra is hűlhet, nyári kánikulában 44 °C körülire melegedhet.
  • Képzeld, az úszómedencés stranddá is bővített Széchenyi fürdő lett 1927-ben a pesti oldal első uszodája.
Úszás után azért jólesik a meleg vízben lazítani télen, nyáron
Úszás után azért jólesik a meleg vízben lazítani télen, nyáronVW Pics / Getty Images Hungary

Ez csak néhány csepp Hévíz és Egerszalók, valamint Budapest két legismertebb fürdőjének folyó ügyei közül.

A fővárosban 13 gyógyfürdő közül választhatnak a mártózni vágyók. Fürdőkben a második leggazdagabb megyénk Hajdú-Bihar megye, ahol 9 van, majd Szabolcs-Szatmár-Bereg következik 8 gyógyfürdővel. Az egy gyógyfürdőre jutó lakosok száma szerint Heves az aranyérmes, Vas ezüst-, Zala pedig bronzérmes helyen van.

Szerencsénkre még számos más helyen is csobbanhatunk, a teljesség igénye nélkül: Csongrád-Csanád, Békés, Bács-Kiskun megyében. Érdemes felfedezni szép lassan mindet!

Oszd meg másokkal is!
Mustra