5 helyzet, amikor teherbe eshetsz fogamzásgátló tabletta szedése mellett is

GettyImages-1158165683

Az Enovid, az első fogamzásgátló tabletta 1960-as megjelenése gyakorlatilag forradalmasította a fogamzásgátlást. Ez volt ugyanis az első alkalom, hogy a nők átvehették az irányítást a reprodukciós ciklusuk felett.

Most, több mint fél évszázaddal később, a méhen belüli fogamzásgátló eszközök, a fogamzásgátló tapaszok és injekciók, valamint a női óvszerek bevezetése ellenére is a tabletta a legnépszerűbb fogamzásgátlási eszköz, különösen a fiatal nők körében. 

A fogamzásgátló tablettáknak két alaptípusa van. A kombinált tabletták ösztrogént és progeszteront tartalmaznak, míg a mini tabletta csak progeszteront. Ezeken kívül létezik még sürgősségi fogamzásgátló tabletta, amit a védekezés nélküli aktus után, a nem kívánt terhesség elkerülése céljából szoktak alkalmazni.

Mennyire hatékony a tabletta?

A kombinált tabletta hormonjai megakadályozzák az ovulációt, vagyis a peteérést. A mini tabletta ugyancsak felfüggeszti a ciklusos hormonműködést, megvastagítja a méhnyak által termelt nyákot, hogy megnehezítse a spermium útját a petesejthez, és megváltoztatja a méh nyálkahártyáját, hogy megnehezítse az esetlegesen megtermékenyített petesejt beágyazódását. Mindezt úgy, hogy a kombinált tablettával szemben ez nem tartalmaz ösztrogént, így kisebb kockázatot jelent.

Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) adatai szerint

a tabletta rendeltetésszerű alkalmazása mellett 99,7 százalékos hatékonysággal bír, az általános használat esetén ez az arány csupán 91 százalék.

A Medical News Today cikke alapján szedtük össze az öt leggyakoribb tényezőt, ami csökkenti a fogamzásgátló tabletta hatékonyságát.

#1 Kimarad egy nap

A legtöbb fogamzásgátlót, annak érdekében, hogy hatékony védelmet nyújtson, naponta kell szedni. Ha kimarad egy nap, nem biztos, hogy a hormonszint megfelelő marad ahhoz, hogy megakadályozza a teherbeesést. Ha te is azoknak a táborát erősíted, akik nehezen illesztik be a tabletta szedését a napi rutinba, semmi pánik, de érdemes lehet más fogamzásgátló módszer után nézni.

#2 Hányás, hasmenés

Van, hogy az ember beteg, nem érzi jól magát, vagy egy hatalmas buli hányással végződik. Ilyen esetben könnyen előfordulhat, hogy a tabletta még azelőtt kikerül a szervezetből, hogy felszívódott volna. A gyógyszer szedését azonban ilyenkor sem kell abbahagyni, kivéve, ha a tüneteket nagy valószínűséggel éppen a fogamzásgátló okozza.

#3 Eltérő időben történő szedés

Amellett, hogy a fogamzásgátló tablettákat naponta szedni kell, érdemes odafigyelni arra is, hogy ugyanabban az időpontban vegyük be, így stabil marad a hormonszintünk. Sokan vannak, akik emlékeztetőt állítanak be, hogy a megfelelő időpontban vegyék be a tablettát, míg mások a reggeli vagy az esti rutinjukba építik be.

#4 Pontatlan váltás

A gyógyszer hatékonyságához elengedhetetlen, hogy az új ívet az előző befejezése után pontosan kezdjük el. Előfordulhat azonban, hogy épp elfogyott a gyógyszertárban, vagy nem volt időnk beugrani érte, így kimarad egy-két nap, ami nem tűnik soknak, mégis elég ahhoz, hogy csökkentse a fogamzásgátló hatékonyságát. A CDC adatai szerint ilyenkor érdemes megvárni, amíg hét egymást követő napon sikerül bevenni a gyógyszert, vagy más módszereket alkalmazni a szex során.

#5 Más gyógyszerek

Vannak olyan gyógyszerek, amik csökkentik a fogamzásgátló tabletta hatékonyságát. Bizonyos antibiotikumok és gombaellenes gyógyszerek, epilepszia vagy HIV elleni tabletták azok, amik általában ilyenek, de minden esetben érdemes orvossal konzultálni.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra