Le tudnál érettségizni fizikából? Kvíz!

Érettségi kvízsorozatunk végéhez közeledünk. Ha eddig kitartottál, most már ne hátrálj meg, még akkor se, ha ez egyik legnehezebb feladatsor a mai. Legalábbis szerintünk. Jó, persze, ha valaki tudja a fizikát, úgy könnyű...

Sosem voltam igazán penge a természettudományokból: nem véletlenül jelentkeztem humán tagozatra, amikor középiskolát kellett választani. Azt viszont el kell, hogy ismerjem, hogy a fizika néha még nekem is tudott érdekes lenni. Már csak azért is, mert sokkal jobban tudtam a mindennapi élethez kötni, mint például a matekot. A logaritmus vagy a hatványozás a hétköznapok szintjén viszonylag ritkán testesült meg, az erők viszont a játszótéri mérleghintázáskor is rám köszöntek, a gyorsulással járó székhez tapadást az autópályán is simán át lehet élni – a jelenségeket leíró és keretbe foglaló fizika ezért egy magamfajta számmugli számára is megfogható volt. 

Ennek ellenére nagyon örülök, hogy nem kellett és ma sem kell fizikaérettséginek veselkednem – csúfos kudarc lenne a vége. A 120 perces feladatsor első felében ma feleletválasztós tesztet, második egységében részletesebb számításokat is igénylő feladatokat kell megoldaniuk a diákoknak. Nem tudom, rutinnal és jó alapokkal mennyire elég ez az időkeret, nekem mindenesetre nagyon soknak tűnt két órára ennyi feladat. 

Kvízünkbe – formai sajátosságok miatt – a feladatsorok első részéből válogattunk kérdéseket, a megoldásokat pedig ezúttal is a központi javítókulcs alapján adtuk meg. És ha eddig igaz volt, ma csak még inkább az: ünneplőben, két ilyen tanév után, élesben: a diákoknak a miénknél sokkal nehezebb dolguk van. Innen is sok sikert nekik.

Minden kérdés megválaszolására 120 másodperc áll rendelkezésedre. Jelöld meg a helyes választ, vagy várd ki az idő végét, vagy kattints a "Következő kérdés" gombra. A linkre kattintva elindul a játék.

Sajnos nem sikerült :(
Kérjük próbáld meg újra.

Indulhat a kvíz!

Na és a biológia hogy ment? 

Oszd meg másokkal is!
Mustra