Amikor a testvéred mérgezi meg az életed: meg szabad szakítani a kapcsolatot?

GettyImages-1076377536

A narcisztikus testvér felnőttkorban is megkeserítheti az ember életét. A sebek, amelyeket gyerekkortól kezdve ejtett a másikon, sokáig elkísérik az áldozatot.

A testvéri elidegenedést még mindig a tabu köde lengi körül, ritkán beszélünk róla, mintha rajtunk esne szégyenfolt emiatt, mintha minket minősítene a helyzet. „A családoknak össze kell tartani”, szóval lehetséges, hogy velünk van a probléma, ha legszívesebben teljesen kivágnánk az életünkből a testvérünket? Egyáltalán, szabad ilyet, lehet ilyet? Ha napjainkban végre lazábban vesszük a „család” fogalmát is, és már nem csak és kizárólag az „anya, apa, gyerekek” modellt tekintjük elfogadhatónak, akkor tulajdonképpen miért ne tágíthatnánk tovább a fogalmainkat, és engedhetnénk meg magunknak, hogy megszakítsuk a kapcsolatot egy olyan emberrel, aki csak nyomorúságot képes életünkre zúdítani? Mit lehet tenni felnőttként, ha a testvérünk narcisztikus?

Amikor a testvéri elidegenedés mögött a narcizmus áll

Gondolj bele, ha mindenki arra buzdít, hagyd ott a narcisztikus párodat, miért ne tehetnéd ugyanezt a narcisztikus testvéreddel? Sokakba erőteljesen beletáplálták gyermekkoruktól kezdve, hogy a családnak mindenáron össze kell tartania, még akkor is, ha nem jó a kapcsolat, mindent meg kell tenni A Családért. Kicsit olasz maffiásan hangzik, ami rögtön intő jelként is működhet, hiszen nem feltétlenül érdemes a „mindenekfelett a vérnek áldozni” elvét követni, és főleg az életünket, az egészségünket nem éri meg kockára tenni emiatt. 

A narcisztikus testvér felnőttkorban is megkeserítheti az ember életét
A narcisztikus testvér felnőttkorban is megkeserítheti az ember életétLittleBee80 / Getty Images Hungary

Sokan csak felnőttként jönnek rá, hogy azért idegenedtek el testvérüktől, mivel a másik narcisztikus. A klasszikus narcisztikus védjegyek a testvéri kapcsolatokban is megjelennek. Imádnak magukról beszélni, a figyelem központjában lenni, és még a legapróbb beszélgetésben is felül kell kerekedniük a másikon, így nem csoda, ha a „beszélgetés” során a másiknak gyakran tere sincs saját gondolatainak, véleményének megosztására. 

A hierarchiák megszállottjai, magukat mások fölé próbálják tolni, lekicsinylik a többieket és eredményeiket, amelyeket jelentéktelennek bélyegezve minél hamarabb el is söprögetnek a társalgás színpadáról. Törékeny egójuk miatt könnyen megsértődnek, drámázni kezdenek, és természetesnek veszik, hogy a másik nyakába varrják a felelősséget, még akkor is, ha eredetileg éppen ők bántották meg a másikat.

Ilyen hatással van a narcisztikus testvér az emberekre

Ha mindenki más társaságában szeretve, elismerve érzed magad, csak a testvéred közelében nem, akkor lehetséges, hogy nem veled van a gond, hanem a testvéred narcizmusával. A narcisztikus testvérrel nincs helye a közös ötletelésnek, gondolkodásnak, ahogyan a validáló beszélgetéseknek sem. Sokkal inkább az jellemző ezekre az interakciókra, hogy az alapjáraton erős, asszertív éned hirtelen ijedtebbé és félénkebbé válik a testvéred mellett.

Gyermekkortól kezdve kapott sebekkel kell megküzdenie azoknak, akiknek narcisztikus testvére van
Gyermekkortól kezdve kapott sebekkel kell megküzdenie azoknak, akiknek narcisztikus testvére vanAntonioGuillem / Getty Images Hungary

A narcisztikus bántalmazás komoly gondot okoz az emberek önértékélésében, mentális egészségében, akkor is, ha a testvér az a bizonyos bántalmazó. Az önhibáztatás, a zavartság, a szorongás, az önbizalomhiány, a tehetetlenség, a rumináció és a gyász érzete gyakori problémák lehetnek náluk. Könnyen megérthető, hiszen sok esetben akár másfél évtizeden keresztül kénytelen lehet elviselni a narcisztikus bántalmazást valaki, hiszen gyermekként nincsenek meg az erőforrásai arra, hogy megszabaduljon bántalmazó testvérétől, kénytelen egy háztartásban élni vele.

Mi van akkor, ha szülői támogatást is kap a narcisztikus testvér?

Gyakran megesik, hogy a szülők ahelyett, hogy megvédenék a bántalmazott testvért, elősegítik a másik gyermekük narcizmusát. Kifogásokat, mentségeket gyártanak borzalmas viselkedésére, és még azt is elvárhatják az áldozattól, hogy legyen kedves a másikkal. Egy ilyen környezetben nem csoda, ha a narcisztikus testvér ahhoz a tévképzethez tartja magát, hogy jobban megérdemli a szülők figyelmét és pénzét, még ha nem is hajlandó besegíteni szülei támogatásába, még idős korukban sem. 

Ha a szülők ilyen esetben is kitartanak a narcisztikus gyermekük mellett, érdemes lehet akár az egész családdal megszakítani a kapcsolatot. Főleg, mivel a narcisztikus emberek még terápiára járás mellett sem feltétlenül tudnak eljutni arra a szintre, hogy felismerjék szerepüket a diszfunkcionális kapcsolatok kialakításában.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra