Tényleg annyival jobban tisztít az elektromos fogkefe, mint a hagyományos?

GettyImages-476459489

A modern elektromos fogkefék jóval többre képesek annál, hogy megtisztítják a fogaidat, és felfrissítik a leheleted, így több előnyük is lehet a kézi fogkefékkel szemben.

A prémium kategóriás elektromos fogkefék nemcsak időzítővel vannak ellátva, hogy könnyebben tarthasd az ajánlásokban szereplő 2 perces időtartamot, hanem képesek figyelmeztetni, ha véletlenül olyan erős nyomást alkalmaznál, ami már káros lehet az ínyre vagy a fogakra nézve. A legtöbb ember ennek ellenére továbbra is hagyományos kézi fogkefét használ. A Mintel piackutató cég elemzése szerint csupán 36 százalék azoknak az aránya, akik az elektromos fogkefét részesítik előnyben – ők jellemzően az idősebb korosztályból kerülnek ki és/vagy magasabb jövedelműek. Vajon nekik van igazuk?

Melyik a jobb megoldás?

Mióta az 1960-as években megjelentek a piacon az elektromos fogkefék, amelyek vibráló vagy forgó sörtéikkel tisztítják meg a fogakat, vég nélküli vita folyik arról, hogy melyik megoldás a hatékonyabb vagy biztonságosabb – írja összefoglalójában a Consumer Reports fogyasztóvédelmi szervezet. A képet tovább árnyalja, hogy a két típus között jelentős árbeli különbségek tapasztalhatók. Miközben egy kézi fogkeféhez már néhány száz forintért hozzá lehet jutni, addig egy „okos” elektromos fogkefe, ami szinkronizálja az adatokat a mobilodon lévő alkalmazással, és javaslatokat tesz a fogmosási technikád javítására, több tízezer forintba kerülhet.

Hogy melyiket érdemes választani? Fogászati szakértők szerint mindkét megoldásnak megvannak a maga előnyei és hátrányai, de a döntésben fontos szerepe lehet a személyes preferenciáknak és egy sor további tényezőnek, mint például az aktuális életkornak és az általános egészségügyi állapotnak is. Egy dologban azonban minden fogorvos egyetért: függetlenül attól, hogy milyen eszközt használsz,

napi 2 alkalommal, legalább 2 percen át moss fogat.

Ez segít megszabadulni a lepedék kialakulásáért felelős baktériumoktól, és megelőzheti a komolyabb fogászati problémák, így a fogszuvasodás és a fogínybetegségek jelentkezését.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Igaz, hogy az elektromos fogkefe jobban tisztít?

A témában végzett tanulmányok 2014-es áttekintő elemzése azt mutatta, hogy az elektromos fogkefék valamivel hatékonyabbak a lepedék eltávolításában. A kutatók ehhez 56 klinikai vizsgálatot tekintettek át, amelyben több mint 5000 felnőtt és gyermek vett részt, és úgy találták, hogy az elektromos fogkefét használó alanyoknál egy 3 hónapos időszak alatt 11 százalékkal, azután pedig legalább 21 százalékkal csökkent a lepedék mennyisége azokhoz képest, akik kézi fogmosást végeztek. Sőt, hasonló arányú csökkenést figyeltek meg az ínybetegségek kialakulásának tekintetében is.

Ezen túlmenően a kutatók megállapították, hogy az oszcilláló elektromos fogkefék (amelyek félkör alakú mozgásokat végeznek, vagyis 90 fokot fordulnak oda-vissza) némiképp eredményesebbek a lepedék eltávolításában, mint a szónikus változatok (amelyek a sörték gyors rezgetésével tisztítanak), de hozzátették, konklúziójuk megerősítéséhez további vizsgálatokra lenne szükség.

Kutatások szerint az elektromos fogkefe hatékonyabban távolítja el a lepedéket
Kutatások szerint az elektromos fogkefe hatékonyabban távolítja el a lepedéketdimamorgan12 / Getty Images Hungary

Egy, a Clinical Periodontology című folyóiratban megjelent 2019-es tanulmány pedig arra jutott, hogy az elektromos fogkefék jobban segítik a fogíny egészségének megőrzését is. A Greifswaldi Orvostudományi Egyetem kutatói azután jutottak erre a következtetésre, hogy 11 éven keresztül követték 2819 felnőtt alany fogmosási szokásait.

Matt Messina, az Amerikai Fogászok Szövetségének tanácsadója mindent összevetve azt mondja, nagyon hatékonyan lehet fogat mosni hagyományos fogkefével is. Ha tehát megfelelő a szájhigiéniád, és odafigyelsz a fogmosási technikádra, nem feltétlenül van értelme elektromos fogkefére váltanod.

Árthat az elektromos fogkefe a fogaknak?

Az elektromos fogkefék teljesítménye rendkívül erős, ami megmagyarázza, hogy miért jeleskednek a lepedék eltávolításában. Ez azonban akár problémás is lehet. A PLOS One című folyóiratban 2017-ben tettek közzé egy tanulmányt, mely szerint az elektromos fogkefék nagyobb valószínűséggel sértik meg a dentint, a fogzománc alatti szövetet, amely a zománc elhasználódásával vagy az íny visszahúzódásával a felszínre kerülhet. Ennek sérülése pedig igen kellemetlen tud lenni, hiszen növeli a fogak érzékenységét, és fogszuvasodáshoz vezethet.

A tanulmányhoz a kutatók 8,5 évnyi fogmosás hatásait szimulálták a dentinből vett minták segítségével. Az eredmény alapján a legnagyobb mértékű kopást a szónikus, majd az oszcillációs fogkefék okozták, míg a legkíméletesebbnek a kézi fogkefék bizonyultak – különös tekintettel azokra, amelyek hullámos sörtékkel rendelkeztek.

Egy másik szimuláción alapuló tanulmány, amely 2013-ban jelent meg a Clinical Oral Investigations című folyóiratban, némiképp eltérő eredmény hozott. A kézi és elektromos fogkefék itt is hasonló hatással voltak az ép zománcra, de kopott zománc esetén a kézi fogkefe jobban károsította a dentint. Az igazsághoz ugyanakkor hozzátartozik, hogy a kézi fogmosás szimulációjánál nagyobb erőhatást alkalmaztak, márpedig a túl erős fogmosás – függetlenül a fogkefe típusától – fokozhatja az ínyvisszahúzódás és a fogzománcsérülés esélyét.

Valójában egy puha sörtéjű fogkefével – legyen az kézi vagy elektromos – történő kíméletes fogmosás a legjobb megoldás. Nincs szükség nagy erőre a baktériumok és az ételmaradványok eltávolításához

– szögezte le Vera W. L. Tang, a New York-i Egyetem fogászati kollégiumának adjunktusa. Ezt még inkább fontos szem előtt tartanod, ha elektromos fogkefét használsz, hiszen a forgó vagy vibráló fej így elvégzi helyetted a munka oroszlánrészét.

Milyen szempontokat érdemes mérlegelni a vásárlás előtt?

Mind az elektromos, mind a kézi fogkefék többféle fejméretben és sörtekonfigurációban kaphatók. Tang szerint egyes tanulmányok kimutatták, hogy a kúpos vagy szögletes kialakítású sörték hatékonyabbak a lepedékkel szemben, mint a lapos formájúak. A szakember ennek kapcsán ismételten felhívta a figyelmet, hogy akár kézi, akár elektromos fogkefét választasz, lehetőség szerint puha sörtéjű legyen, mert a túl kemény sörték nagyobb valószínűséggel károsítják az ínyt és a fogzománcot.

Ha az elektromos fogkefe mellett döntesz, lényeges szempont lehet, hogy van-e időzítő funkciója. A legtöbb embernél átlagosan 45 másodpercig tart a fogmosás, így hasznos lehet, ha nyomon tudod követni, hogy pontosan mikor telik le az optimálisnak mondott 2 perc. Egyes modellek 30 másodpercenként arra is figyelmeztetnek, hogy ideje továbblépned más fogakra. Amennyiben hajlamos vagy az „agresszív” fogmosásra, akkor jól jöhet a nyomásérzékelő funkció is. Ez leállítja a sörték mozgását, amíg nem enyhítesz a nyomáson.

Egyes elektromos fogkefék okosfunkciókkal is rendelkeznek
Egyes elektromos fogkefék okosfunkciókkal is rendelkeznekhumonia / Getty Images Hungary

Szakértők szerint az elektromos fogkefék kifejezetten előnyösek lehetnek bizonyos csoportok számára. Ide tartoznak például az idősek, akik már nem feltétlenül rendelkeznek kellő ügyességgel a megfelelő technika alkalmazásához, ami fokozottan érvényes ízületi gyulladás esetén. Egy ilyen készülékkel viszont nem igazán lehet elrontani a fogmosást, ráadásul a nagyobb fogantyú kényelmesebbé is teszi használatát.

Léteznek kifejezetten gyerekeknek szánt elektromos fogkefék is, amelyek zenék lejátszásával próbálják szórakoztatóbbá (és hosszabbá) tenni a fogmosást. Az elektromos fogkefe emellett áldás lehet azoknak is, akiknek fogszabályzójuk van. Egyes termékekhez külön erre a célra szánt fejet mellékelnek, ami alaposan megkönnyítheti a fogszabályzó körüli részek tisztán tartását.

Arról, hogy a fogmosásnál milyen technikát (és milyet nem) érdemes alkalmazni, alábbi cikkünkből tájékozódhatsz.

Oszd meg másokkal is!
Mustra