A gyászoló apa minden szülőt figyelmeztet: erre vigyázz, ha kamaszt nevelsz

GettyImages-936327708

A kamaszkor rengeteg kihívást hoz a szülők életébe: a gyerek hangulatváltozásai mellé jön egy jó adag félelem is: mi lesz, ha dohányozni, inni, drogozni kezd, vagy más rossz döntéseket hoz?

Pedig az alapfélelmeinket nyugodtan kiegészíthetnénk, hiszen egy sor dolog történhet a tinédzserrel, ami miatt rossz irányt vesz, vagy éppen idejekorán véget ér az élete. Az egyik ilyen, amire nem fordítunk kellő figyelmet, az iskolai piszkálódás, úgy véljük, a gyerek majd szól, ha baja van (majd meglepődünk, amikor már rég gond van, mégsem szólt). Ugyanilyen vakon repülünk az internetről érkező veszélyekkel kapcsolatban is, hiszen ki gondolná, hogy az ő gyerekének ismeretlenek írogatnak manipulatív üzeneteket, vagy veszik rá meztelenkedésre, szexre, rablásra? Nem értünk a gépekhez, a mi gyerekkorunkban nem voltak okostelefonok, hát inkább úgy csinálunk, mintha nem is okozhatnának bajt. 

Anya illata

Giorgia autista volt, és az apja elmondása szerint szerette az édesanyja izzadásgátlóját permetezni a takarókra, mivel az illata megnyugtatta. Ha szorongott, szeretett fújni egyet a dezodorból, és azt szagolgatni. Csakhogy 2022. május 11-én bátyja hiába szólongatta, Giorgia nem reagált. A szobájában feküdt, az ajtó nyitva volt, erős dezodorillat terjengett. A lány belélegezte, de egy ponton túl leállt tőle a szíve, és elhunyt. A tragédia után vizsgálat indult, de a halottkém szerencsétlen balesetet állapított meg a halál okául, aminek köze van az aeroszol belélegzéséhez.

A dezodor sok gyereknek és felnőttnek játék, pedig akár halált okozhatnak a benne lévő gázok
A dezodor sok gyereknek és felnőttnek játék, pedig akár halált okozhatnak a benne lévő gázokBsip / Getty Images Hungary

Ezért kell elolvasni, mi van a flakonra írva

Miközben a szülők szerint túl apró és nehezen észrevehető a figyelmeztetés, a dezodorgyártók kitartanak amellett, hogy ők minden flakonra rányomtatják, hogy „gyermekektől elzárva tartandó”. Erre törvény is kötelezi őket. Csakhogy a márkanév és a marketingüzenetek, no meg a díszes flakon láttán ki az, aki a jól eldugott, kisbetűs figyelmeztetést keresi? Kevesen. Így nem is vagyunk vele tisztában, milyen balesetek történhetnek. A Green szülők nem szeretnék, hogy lányuk halála értelmetlen legyen, emiatt azért küzdenek, hogy minél többen megtudják, a sprayk veszélyesek lehetnek. 

Tudod, milyen gázokat fújkálsz?

Messze nem csak olyankor, amikor közvetlenül, szándékosan lélegzik be őket. Az amerikai Országos Statisztikai Hivatal (ONS) szerint a „dezodor” szó 11 halotti anyakönyvi kivonatban szerepelt 2001 és 2020 között. A halálozások tényleges száma ennél valószínűleg magasabb, mivel a Giorgia által használt spray fő összetevőjét, a butánt 2001 és 2020 között 324 tragédiánál jegyezték fel, a propánt és az izobutánt pedig 123, illetve 38 halálesetnél. Bármelyik gáz belélegzése okozhat szívleállást. Így aztán, legyen bármilyen kellemetlen vagy hihetetlen is, el kell fogadnunk, hogy az átlagos sprayk nem teljesen biztonságosak. Nem jó, ha túl sokat használnak belőlük a kamaszok, káros, ha belélegzik, még ha meg is ússzák egy köhögéssel. 

Más kamaszok is áldozatul estek

Nagy mennyiségű aeroszol belélegzése számos életveszélyes forgatókönyvhöz vezethet, amelyek között szerepel az eszméletvesztés, a légzési nehézségek, a szívritmuszavar és időnként sajnos a halál is. 2019-ben a 13 éves Jack Waple hasonló körülmények között halt meg, mint Giorgia, szintén az édesanyja dezodorának megnyugtató illatfelhőjében. Ugyanígy járt a 12 éves, szintén derbyshire-i Daniel Hurley is, aki összeesett és meghalt, miután befújta magát dezodorral a fürdőszobában. Nagy szükség lenne nagyobb, érthetőbb figyelmeztető feliratokra a sprayk flakonján, és nem ártana egy jól érthető használati utasítás sem. Fontos lenne, hogy aki dezodort használ, az ne zárt térben tegye, kerülje az arca környékét, ne hajlítsa oldalra a fejét, miközben a hónalját célozza, és ne fújjon túl sokat, akkor sem, ha szükségét érzi. Ha a dezodor gyúlékony, erre is külön fel kell hívni a figyelmet. Így talán kevesebb kamasz veszítené el az életét.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra