Ezért teszik ki a babákat a mínuszokba egyedül aludni

GettyImages-1371862992

Te ki mernéd rakni a babádat a mínuszokba aludni? És egyedül mernéd hagyni a babakocsiban? Egyes helyeken hagyománya van ennek a módszernek. De vajon tényleg erősíti a gyerekek immunrendszerét, ha a baba a hidegben alszik, vagy ez már csak városi legenda?

Magyar szemmel sokaknak megdöbbentő látvány lehet, ha egy kávézó előtt egy magára hagyott babakocsit pillantanak meg, benne alvó gyerekkel, pláne, ha mindez a tél kellős közepén történik. Vannak azonban olyan skandináv országok, ahol teljesen természetes, generációkon átívelő, bevett szokás ez az eljárás, ráadásul még előnyökkel is járhat.

Milyen hidegben lehet kivinni a babákat?

Aki már találkozott babával életében, az tudja, hogy a legkisebbek bárminemű kényelmetlenséget egy dologgal jeleznek: a sírással, és bizony akkor is ehhez az eszközhöz fordulnak, amikor fáznak. Akkor mégis hogy lehet, hogy a skandináv országokban hagyománya van a hideg, friss levegőn altatásnak? Ha minden baba végig bőgne, akkor hamar elpárolgott volna a gyakorlat a mindennapokból.

Ugyan nálunk nem dívik ez a szokás, ez mégsem jelenti azt, hogy a magyar babákat ne lehetne kivinni télen. A gyermekorvos dr. Tausz István szerint három hónapos kortól kezdve 15-20 percre akár –5 Celsius-fokos hidegbe is nyugodtan ki lehet vinni a babákat, azonban a koraszülés és a gyermek súlya, fejlettsége ezt a kort kicsit kitolhatja. Ezzel szemben a skandinávok nem teketóriáznak: kéthetes kortól kezdve még a –15 Celsius-fokos levegőn is lazán kint hagyják a gyerkőcöket aludni a babakocsiban.

Sok skandináv országban kint hagyják a babákat a hidegben aludni
Sok skandináv országban kint hagyják a babákat a hidegben aludniArtMarie / Getty Images Hungary

Miért hagyják magukra a hideg levegőn a babákat?

A világ legtöbb táján bizarrnak tűnik az utcán magára hagyni egy babakocsiban szendergő lurkót. Az, hogy számos skandináv országban bevett szokás a mai napig, bizonyára annak is köszönhető, hogy Dániát, Finnországot, Izlandot és más északibb országot is gyakran a legboldogabb országok ranglistájának tetején találhatunk meg. Magas a szociális kohézió mértéke, jó az egészségügyi rendszerük és alacsony a bűnözés rátája ezeken a helyeken.

Egy 2008-as kutatás szerint a finn szülők 88 százaléka vallotta azt, hogy babájuk egyértelműen élvezte a hideg levegőn alvást, és 66 százalékuk azt tapasztalta, hogy a kinti alvás után sokkal aktívabbak a gyerekek, mint a szobában történő szundi után. Az nem meglepő, hogy a hidegben alvás jobb minőségű, mint ha a melegben tennénk ugyanezt, hiszen ezt a felnőtteknél is megvizsgálták, viszont az már kifejezetten érdekes, hogy a csecsemők kényelmesen tudnak szunyókálni még akár az ilyen zord időjárási körülmények között is. 

Vannak, akik azt gondolják, arra szolgál ez a módszer, hogy a babákat már a legfiatalabb koruktól kezdve hozzá tudják szoktatni a rendkívüli északi telekre. Mások pedig azt gondolják, hogy kifejezetten immunerősítő hatása van, bár ezt semmilyen nagyszabású kutatás nem bizonyította még be. Egy szemernyi igazság azért mégiscsak lehet benne, ugyanis arra már készült tudományos kutatás, hogy a természetben töltött aktív elfoglaltság, játék valóban erősíti a gyerekek immunrendszerét.

Érdekes lehet egy olyan helyen élni, ahol a szülőknek nem kell attól félniük, hogy elrabolják a babájukat, ha egypár percre egyedül hagyják az utcán a babakocsiban. Annyival azonban ki kell egészítenünk írásunkat, hogy Svédországban élő olvasónk tapasztalata szerint a közbiztonság mostanában már annyira nem teszi lehetővé mindezt, a gyerekeket viszont a bölcsődékben valóban kint hagyják mindennap az udvaron egy-másfél órára. És ez tényleg jót tesz, bizonyíték erre olvasónk egészséges nagylánya is, aki így pihent délutánonként bölcsődéjében.

Akárhogy is, a legfontosabb, hogy kellő mennyiségű időt tudjanak alvással tölteni a gyerekek, hogy igazán egészségesek lehessenek. 

Te kint mernéd hagyni egyedül a babádat a hidegben aludni?

Szakácskönyv egy kis extrával!

 

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra