Ők nem szültek, de vajon az apáknak is lehet szülés utáni depressziójuk?

GettyImages-1277213559

Ha megszületik egy baba, azzal család is születik. És egészen konkrétan két szülő, ami jelentős változás egyénileg is. Az csak a jéghegy csúcsa, hogy míg korábban esetleg megtehettük, hogy hétvégén például tovább aludjunk, addig szülőként a kezdeti időszakban szinte egyáltalán nem tudunk pihenni, és olykor alig van időnk még egy gyors zuhanyra is.

Mindez nemcsak az anya, de az apa mentális egészségét is megviselheti. Éppen ezért valójában nem csak az anyukáknál alakulhatnak ki súlyos hangulati zavarok a szülés után – partnereiknél is fennáll a szülés utáni depresszió, a szorongás kialakulásának kockázata.

Sokan azt gondolják, hogy a perinatális hangulati és szorongásos zavarok kizárólag a nőknél fordulnak elő. 

Azonban minden tizedik férfit érint a szülés utáni depresszió, és közel 20 százalékuknál jelentős szorongásos tünetek alakulhatnak ki

– írja a Romper.

„A szülés utáni depresszió valószínűleg gyakrabban fordul elő újdonsült apáknál, mint azt várnánk, mivel nem kutatják, és az érintetteknek a megbélyegzéssel is meg kell küzdeniük” – véli Erin O'Callaghan, egy szorongásos és depressziós távgyógyítási platform terápiás igazgatója. „A brightside-i férfiakkal végzett terápiás tapasztalataim szerint a szülés utáni depresszióról a legtöbb férfi nem igazán beszél egymással, vagy nem ismerik be egymásnak.”

GettyImages-1302820508
Anchiy / Getty Images Hungary

Léder László pszichológus, az Apa Akadémia alapítója szerint nemcsak az előfordulási arány, hanem a depresszió mélysége is növekedhet a férfiaknál. „Míg az anyáknál a depresszió mögött tényleg nagyon sokszor hormonális változások állnak, az apáknál nem ez a jellemző. 

Bár náluk is van hormonális változás, de az apai depresszió fő oka, hogy az apa nem találja a helyét a várandósság alatt, a születés körül,

majd igazából a gyerek kiskorában sem a nevelésben, a családban" – fejtette ki.

Honnan tudhatjuk, hogy a párunknak szülés utáni depressziója van?

Természetes, hogy a szülők a szokásosnál nagyobb stressznek vannak kitéve a szülés előtt és a gyermek csecsemőkorában. De hogyan lehet különbséget tenni a normál kimerültség és a valódi szülés utáni depresszió között?

„Az újdonsült apák olyan depressziós tüneteket tapasztalhatnak, mint a lehangoltság, a fáradtság, az szeretett tevékenységek iránti érdeklődés elvesztése, étkezési vagy alvási problémák, értéktelenség érzése, koncentrációs nehézségek vagy öngyilkossági gondolatok” – mondja O'Callaghan.

Bár a tünetek nem különböznek a férfiak és a nők esetében, eltérő lehet a megjelenés, és az, ahogyan a két nem megtapasztalhatja azokat.

Például a férfiaknál fokozódhat a harag, az ingerlékenység és a frusztráció, az elszigeteltség érzése, a kontrollmánia, a szokásosnál több munkavégzés vagy a testi panaszok megjelenése.

Szakértők szerint az alábbi esetekben jelenhet meg nagyobb eséllyel az apai szülés utáni depresszió:

  • ha az anyának is van
  • ha a személyes vagy családi kórtörténetben vannak mentális egészségügyi problémák
  • ha alvászavart tapasztal
  • ha feszült a munkája, a pénzügyei vagy a kapcsolata miatt
  • ha a terhességet nem tervezték
  • ha a szülés traumatikus volt
GettyImages-1177331089
sturti / Getty Images Hungary

Hogyan beszéljünk partnerünkkel a szülés utáni depresszióról?

Ha a fenti jeleket tapasztaljuk, biztosítsuk a párunkat, hogy mellette vagyunk és támogatjuk. Kezdeményezzünk a beszélgetést arról, hogy észrevettünk néhány változást a viselkedésében.

„Már az is normalizálhatja az érintettek viselkedését és érzéseit, ha tudatjuk velük, hogy néha az apák is tapasztalnak szülés utáni depressziót.

Sok apa nincsen tisztában vele, hogy kisbabája születése után ő is depressziós vagy hangulatzavaros lehet, ezért ha erről beszélünk vele, az segíthet, hogy kevésbé érezze magát egyedül” – mondja O'Callaghan.

A terápiás szakember szerint a következőket tehetjük, ha a partnerünk érintett:

  • bátorítjuk, hogy forduljon a barátaihoz és családtagjaihoz
  • javasoljuk, hogy sétáljon a babával, hogy mozogjon és friss levegőn legyen
  • segítünk neki időt szakítani az öngondoskodásra: például lehetővé tesszük, hogy foglalkozzon kicsit a hobbijával, vagy megnézze a kedvenc műsorát
  • emlékeztetjük, hogy segítséget kérni nem szégyen és nem férfiatlan, és hogy a mentális egészség ugyanolyan fontos, mint a fizikai
Oszd meg másokkal is!
Mustra