Kockázatvállalás, függetlenség, önrendelkezés: ennyi mindent taníthatnak az apák a lányaiknak

GettyImages-1286145114

Míg az anyák szerepe megkérdőjelezhetetlen és egyértelmű, az apák lányaikra gyakorolt hatását hajlamosak vagyunk kevésbé komolyan venni.

Társadalmi tekintetben az apák nagyon sokáig a kenyérkereső és a fegyelmező szerepét töltötték be, éppen ezért jóval kevesebb kutatás készült az apák szerepéről a lányok életében.

Mi az apák szerepe a lányuk életében?

Ami a kutatásokból kiderül, az az, hogy az anyák és az apák jellemzően eltérő nevelési stílusokkal rendelkeznek. Az anyák többnyire a gondozásra, az érzelmi reakciókra és a nevelésre összpontosítanak, hangsúlyozva a kapcsolatok és a biztonság fontosságát. Az apák hajlamosak a függetlenségre, valamint az önrendelkezés és a teljesítmény fontosságára helyezni a hangsúlyt.

Kombinálva a kettőt, a lányok átfogó készségeket kapnak ahhoz, hogy boldogulni tudjanak a világban.

Azzal, hogy a hagyományos nemi szerepek egyre kevésbé vannak jelen, ráadásul a kapcsolatok nagyjából húsz százaléka válással végződik, a szülői feladatok kevésbé különülnek el egymástól. Ez a folyamat pedig az apák szerepének változásával jár.

Egyre több apa áll rendelkezésre a mindennapi feladatokban, törődik a gyereke jóllétével és gondoskodik róla. Jennifer Lock Oman pszichológus munkája során sok olyan apával találkozott, akik érdeklődtek a lányaik céljai irányt, és mindent megtettek annak érdekében, hogy segítsenek elérni azokat. Ez a fajta részvétel biztosítja a lányokat arról, hogy felfedezhetik a céljaikat, az erősségeiket és a korlátaikat is.

A támogatóan fellépő apák bátorítják a lányaikat, hogy

  • merjenek kockáztatni,
  • nagy célokat kitűzni maguk elé,
  • tévedni és tanulni a hibáikból
  • és a saját útjukat járni.

Mindezzel pedig hozzájárulnak ahhoz, hogy ezek a lányok felnőttként támogató párkapcsolatban, egyenrangú félként találják meg a helyüket.

Oszd meg másokkal is!
Mustra