Anyaság vagy karrier helyett anyaság ÉS karrier – mondja „hormonmentes” Janka

GettyImages-184119236
Olvasási idő kb. 3 perc

Sok nőt ér atrocitás annak kapcsán, hogy egyszerre dolgozik és neveli a gyerekeit. Vagy nem lehet elég jó anya, mivel a gyerekekkel töltött időt elrabolják a karrierre áldozott hosszú órák, vagy nem lehet elég jó vállalkozó, munkaerő, mivel a gyerekekre áldozza az idejét, amit munkával is tölthetne. Ez a hiedelem azonban nemcsak elavult és káros, de még csak nem is igaz. Cserháti-Herold „hormonmentes” Janka mesélt arról, ő miként tudta megtalálni az egyensúlyt a munka és az anyaság között.

Nincs olyan nő, aki szeretett volna vagy szeretne gyereket, és ne gondolt volna szorongva arra, hogy mit fog jelenteni karrierje számára az anyaság. Sokan tartanak attól, hogy nem fognak tudni visszamenni a munkahelyükre, hiába lesz már bölcsődés- vagy óvodáskorú a gyermekük. Sok leendő anyuka és anyuka pedig azon szorong, hogyan fogják tudni egyensúlyba hozni karrierjüket a gyerekneveléssel, és ezen a dilemmán az sem segít, hogy vannak emberek, akiktől azt az üzenetet kapják, mindenképp választaniuk kell: karrier vagy anyaság. Pedig a legtöbben a karrier és anyaság mellett döntenek, és ez nem azt jelenti, hogy ne állnának helyt az élet mindkét területén.

Cserháti-Herold Janka, a hormonmentes.hu alapítója, kiegyensúlyozott édesanya és sikeres vállalatvezető, youtuber saját tapasztalatairól mesélt az Elég Jó Vagyok Konferencia keretében.

Anyaság vagy karrier: három emberen áll a vásár

Cserháti-Herold előadásában elmondta, számára fontos tanulási folyamat volt megtalálni az egyensúlyt a munka és az anyaság között. Azt is hozzátette, hogy ebből a kettősségből nem lehet kivonni egy harmadik tényezőt, mégpedig a férjét. Gyermekei apja ugyanis fontos szerepet játszik abban, hogy könnyebben menjen a dolog. Ő maga úgy véli, a férjek nem „segítséget nyújtanak”, amikor a gyermeknevelésről van szó, hanem társaknak kell lenniük, hiszen ők is szülők. Saját párkapcsolatában egyenlő mértékben vesz részt férje mindenben a közös életüket illetően.

De nemcsak a felelősség megosztásánál figyelnek az egyenlő teherbírásra Cserháti-Heroldék, hanem arra is ügyelnek, hogy mindkettőjüknek lehetősége nyíljon az egyéni pihenésre. Közösen meghozott szabályok mentén nyújtanak egymásnak énidőt, a szabályokat rugalmasan kezelik, és ha a helyzet úgy hozza, megváltoztatják az addigi rendszert. Nem meglepő tehát, hogy Cserháti-Herold Janka ugyanannyira fontosnak tartotta az anyaság-munka balansz megvalósítása kapcsán, hogy párkapcsolatukat is ápolják férjével: a Covid előtt hetente egy estét csak kettesben töltöttek el, a gyerekek nélkül, ezt úgy tudták megvalósítani, hogy bébiszittert fogadtak. 

Elég jó anya, elég jó vállalkozó

Hormonmentes” Janka arról is beszámolt, hogy számára mind a munka világában, mind az anyaságban nehéz volt elérni azt az állapotot, hogy elég jónak érezhesse magát ezeken a területeken. Mindkét szerepkörben sokat stresszelt azon, elég jó-e, de idővel belelazult a vállalkozás vezetésébe és a gyereknevelésbe is.

A férfiaknak társnak kell lenniük a gyereknevelésben, nem pedig segítőnek
A férfiaknak társnak kell lenniük a gyereknevelésben, nem pedig segítőnekmauro_grigollo / Getty Images Hungary

Sokat segített neki, hogy megtanulta, ne zsigerelje ki magát: megfogadta például, hogy 5 után nem veszi fel a munkatelefonját, hétvégén nem nézi az e-mailjeit, és hogy nem engedi magát belecsúszni a posztoláskényszerbe, legyen szó videóról vagy bejegyzésről. Így a munkája valóban minőségi lehet, és a gyerekekkel töltött idő kárára sem megy, valamint saját mentális és fizikai egészségét is meg tudja őrizni.

Cserháti-Herold gondolatait azzal zárta, hogy az elég jó anyaság fogalma relatív, mivel a gyerek korától függően változik, mitől válik valaki elég jó anyává  fontos tehát a rugalmas gondolkodásmód.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek