A narcisztikus apa életre szóló sebeket hagyhat gyerekeiben

GettyImages-1184737498
Kofrán Eszter

Fontos beszélni a narcisztikus apákról, hiszen nagy hatással vannak gyermekeik egész életére, legyen akár lányuk, akár fiuk. Befolyásolja, hogyan fognak párt választani, hogyan viszonyulnak a tekintéllyel rendelkező személyekhez és a férfiakhoz. Továbbá önértékelésükre is rossz hatással lehet.

A narcisztikus személyiségzavar kifejezetten népszerű témává vált az elmúlt években, a konyhapszichológiai magazinoktól dr. Bánki György pszichiáter 2016-ban megjelent könyvéig, mely az ironikus A legnagyszerűbb könyv a nárcizmusról címet viseli. Hallhattunk már a narcisztikus párokról, a narcisztikus főnökökről vagy a narcisztikus anyákról is, essen tehát most pár szó a narcisztikus apákról is a klinikai szakpszichológus, dr. Ramani Durvasula népszerű ismeretterjesztő YouTube-csatornájáról.  

A narcisztikus apa rátelepszik a családjára
A narcisztikus apa rátelepszik a családjárag-stockstudio / Getty Images Hungary

A narcisztikus apa

Alapjában véve magasabb a férfiak aránya a narcisztikus személyiségzavarral küzdők között, mint a nőké. Dr. Ramani szerint ez többek között annak tudható be, hogy a fiúk neveltetése és szocializálása sokkal inkább tereli a gyermekeket narcisztikus személyiségjegyek elsajátítása felé, mint a lányoké. Így tehát gyakoribbak a narcisztikus apák, mint a narcisztikus anyák, bár belőlük is akad jó néhány.

A narcisztikus apa könnyen leírható pár jelzővel dr. Ramani ismertetői alapján. Alapvetően tekintélyelvű, hideg, távolságtartó, követelő, kritikus szülőről van szó, aki invalidálja, érvényteleníti mások érzelmeit. Továbbá a bántalmazó vagy elhanyagoló viselkedés is jellemző lehet a narcisztikus apákra.

Hagyományosan az apák egyik fő szerepe a családban, hogy megfegyelmezzék a gyerekeket. A narcisztikus apához fűződő viszony fogja tehát meghatározni a gyerek egész életében, hogy miként fog a tekintéllyel rendelkező személyekhez viszonyulni, kezdve az óvó nénitől a főnökéig. Ezenkívül a narcisztikus apához fűződő kapcsolat az összes többi, férfiakkal történő interakcióra is rányomja bélyegét: a szakmai életben is, a párkapcsolatokban és a saját gyerekekkel kapcsolatban is, akik az eredeti narcisztikus apának az unokái lesznek.

A gyermekek 4 fajta válaszreakciója a narcisztikus apára

A narcisztikus apák okozta stresszre négyféle válaszreakció keletkezhet a gyerekekben a szimpatikus idegrendszerük önkéntelen aktivizálódása alapján. A közismert „üss vagy fuss” reakciók mellett a lefagyás és a hízelgés válaszreakciók is létrejöhetnek.

Azok, akik az „üss” válaszreakcióra hajlamosak, általában már gyerekkorban vagy tinédzserkorban harcba szállnak apjukkal, olykor szó szerint ökölre mennek vele. Ők a későbbiekben, felnőttkorukban is tovább viszik harcias viselkedésüket.

Mások a „fuss” reakcióval válaszolnak a narcisztikus apa okozta stresszre, és általában elbújnak, elmenekülnek ezekből a helyzetekből. Ők inkább elkerülik a konfliktusokat.

Vannak, akik egyszerűen csak lefagynak narcisztikus apjukkal szemben. Ők beleragadnak a pillanatba, nem tudnak megszólalni, vagy nem tudják, mit mondjanak. Gyakran órákkal, hetekkel később jut csak eszükbe, milyen frappáns mondattal kellett volna előrukkolniuk, és aztán azon rágódnak egy ideig, hogy miért nem a stresszes helyzetben jutott eszükbe ez a gondolat.

Végül pedig olyan gyerekek is akadnak, akiknek megküzdési stratégiája a narcisztikus apával szemben az, hogy megpróbálnak apjuk kedvében járni, ami valójában lehetetlen küldetés. Nem számít, hányszor nézték le, hányszor invalidálták és gázlángolták őket az apjuk, egész életükben arra törekszenek, hogy megszerezzék apjuk elismerését, szeretetét.

A narcisztikus apa miatt gyermeki nem láthattak egészséges párkapcsolati mintákat felcseperedésük alatt
A narcisztikus apa miatt gyermeki nem láthattak egészséges párkapcsolati mintákat felcseperedésük alattAaronAmat / Getty Images Hungary

A narcisztikus apa hatásai gyerekeire

Egész életre szóló hatásai vannak a narcisztikus apa bántalmazásának, ha gyerekeik nem kapnak terápiás segítséget. Gyerekkorukhoz szégyenérzet társulhat, semmiképp sem szeretnék, ha mások tudomást szereznének róla, mennyire rossz helyzetek uralkodtak gyerekkoruk otthonában. Gyászként is megélhetik, hogy gyermekkoruk koránt sem volt nyugodt és kiegyensúlyozott, hanem sérülésekkel teli időszak volt.

Egész életükben a biztonságot keresik azok, folyton mások rokonszenvét, elismerését próbálják elnyerni, és rendkívül alábecsülik magukat. Bármit érnek is el, bármit tesznek, nem érzik magukat „elégnek” sem a munkavilágában, sem párkapcsolatukban, sem szülői szerepükben.

A narcisztikus apák lányainak kifejezetten nehéz az egészséges pár választása, hiszen nagy hatással van rájuk az apai minta és kapcsolódás ezen a téren. Kapcsolataik közül legalább egyszer narcisztikus partnert fognak választani maguknak, hiszen már hozzászoktak ahhoz, hogy nehéz és felesleges köröket fussanak annak érdekében, hogy szeretethez jussanak.

A narcisztikus apák fiainak élete sem egyszerűbb. Sosem lehettek gyerekként elegek az apjuk számára, és elismerésük kivívása is lehetetlen feladatnak bizonyult. A szeretet, amit a narcisztikus apáktól kaphattak, mindig feltételhez kötött volt: csak abban az esetben szerezhették meg, ha pontosan azt tették, amit kijelöltek nekik. Mivel az érzelmek kimutatása megszégyenítéssel járt gyermekkorukban, felnőttként sem tudnak megbízni belső érzelmi világukban. Könnyen saját maguk is narcisztikussá válhatnak apjuk hatására.

Terápiás segítséggel azonban nem kell a narcisztikus apák gyermekeinek egész életükön át hordozni ezeket a terheket, sebeket. Sőt, akár abban is segítséget kaphatnak, felnőttként miként viszonyuljanak apjukhoz.

Ha szeretnél többet megtudni a narcisztikus személyiségzavarról, látogasd meg dr. Ramani YouTube-csatornáját, vagy olvass bele korábbi cikkeink egyikébe ebben a témában, mint például a 4 jel, hogy narcisztikus szülők mellett nőttél fel, vagy a Nem mindenki narcisztikus, akinek vannak narcisztikus tulajdonságai, esetleg a Felnőttként is megszenveded, ha narcisztikus anya mellett nőttél fel, vagy a dr. Bánki Györggyel készült interjúnkba.

Oszd meg másokkal is!
Mustra