3 tipp az adventi lakástűz elkerülésére

GettyImages-507898085
Olvasási idő kb. 2 perc

Vasárnap gyújtjuk meg az adventi koszorú első gyertyáját. Ezzel kezdetét veszi az ünnepi készülődés, a várakozás időszaka. Ha nem biztonságos koszorút veszünk, rosszul készítjük el, vagy rossz helyre tesszük, könnyen a tűzoltókra várakozás időszaka lehet belőle.

Idén novemberben naponta húsz lakástűzhöz riasztották eddig a tűzoltókat, átlagosan 75 percenként kigyulladt egy otthon. A lángok legtöbbször egy-két négyzetméteren pusztítanak, de minden nap három-négy otthon lakhatatlanná válik a tűz miatt, holott ezek könnyen megelőzhetőek lennének. Idén már 6300 lakástűz volt Magyarországon. A hétvégén a legtöbb otthon kiegészül egy tűzveszélyes dekorációval, az adventi koszorúval.

  1. Teljesen mindegy, hogy mi magunk készítjük el, vagy készen vásároljuk, a legfontosabb kellékéről ne feledkezzünk meg: ez pedig a gyertyatüske, a gyertyák alatti kis fém alátét. Ezt körülbelül ötven forintért a legtöbb virágüzletben meg tudjuk vásárolni. Ha otthon készítünk koszorút, ne feledkezzünk meg róla. Ha készen vesszük a koszorút, csak olyat válasszunk, amelyiken a gyertyák alatt vannak ilyen kis tűzálló alátétek. Ha nincs ilyen alatta, inkább meg se gyújtsuk a gyertyákat.
  2. Ha megvan a biztonságos koszorú, nem mindegy, hogy hova tesszük. A koszorú környékén ne legyen semmilyen éghető anyag, hiszen könnyen átterjed a tűz a koszorúról az asztalon lévő tárgyakra, függönyre, ablakkeretre. A legjobb, ha csak akkor ég a koszorú gyertyája, amikor a szobában vagyunk. Sose hagyjuk az égő gyertyákat magukra!
  3. Érdemes otthonra venni egy füstérzékelőt is, ami azonnal jelzi, hogy kigyulladt valami az otthonunkban. Minél hamarabb tudomást szerzünk a tűzről, annál több időnk van kimenekülni, annál hamarabb tudjuk a tűzoltókat hívni, akik sokkal több értéket meg tudnak menteni, mint ahogy azzal magunk próbálkoznánk.

A tűzoltók nem csak az ünnepi időszak hősei, a csütörtökön bemutatott Nagykarácsony című filmé is, amelyben a bonyodalmak egy tűzoltó körül történnek. A filmet nem csak azért érdemes megnézni, mert felhívja a figyelmet a karácsonyi tüzekre, azért is, mert ez hazánk első romantikus karácsonyi vígjátéka, azaz Igazából szerelme, ami talán jobban is sikerült, mint az Actually love. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek