Mágnesek, hangok, elemek: így válassz biztonságos játékot a gyerekeknek

A játékboltba lépve, a polcok között ténferegve nemcsak a saját gyerekkorunkból ismerős klasszikusok újabb verziója köszön szembe, de aranyosabbnál aranyosabb és menőbbnél menőbb játékok közül választhatunk. A bőség teljes zavara.

Vannak azonban olyan játékok, amiket – főként biztonsági szempontok miatt  jobb a bolt polcain hagyni. Nem biztos, hogy a kisgyerekes szülők is kitörő örömmel fogadják majd a csattogós lepkét, az elemmel működő, hangot adó plüsst vagy éppen a gyerekeknek készült sminkkészletet.

Ezek helyett keress valami mást

A hangot adó játékok nemcsak akkor lehetnek zavaróak, ha a gyerek végre elaludt, és a merülő elem miatt váratlanul megszólal a plüsskutya, de akár halláskárosodáshoz is vezethetnek. Tekintettel arra, hogy életünk során szinte folyamatos zajnak vagyunk kitéve, nem biztos, hogy már kis korban szükség van ezekre az extra zajokra. Persze a legtöbb hangot ki lehet kapcsolni, de lehet, hogy jobban jártok, ha inkább más játékot választasz.

A nyúlós-trutyis slime az utóbbi időben a gyerekek nagy kedvence, sok bolti verziónak azonban magas a bórszintje, ami hányáshoz, hasmenéshez, görcsökhöz vezethet. Jobban jártok, ha inkább otthon készítitek el a ragacsot. És ha már mérgező összetevők: a gyerekeknek szánt sminkkészletek is tartalmazhatnak azbesztet és más mérgező anyagokat.

Sokszor gyerekek számára is szórakoztató a fidget spinner és más, felnőtteknek tervezett játékok. Érdemes azonban vigyázni velük, ugyanis ezeknek nem kell megfelelniük a gyermekbiztonsági szabályoknak. Inkább ne válassz olyan játékot, ami túl apró részekből áll, főleg, ha kisgyerek is van a családban. Lehet, hogy elsőre nem gondolnád, de egy leszakadó gombszem is okozhat komoly problémákat, de a tojásból kikelthető dinók, pingvinek és más cukiságok – különös tekintettel a tojásra – is tartalmazhatnak olyan darabokat, amik fulladásveszély miatt nem biztonságosak.

Sehol egy gomb? Szuper!
Sehol egy gomb? Szuper!Kosamtu / Getty Images Hungary

A lufik és más felfújható játékok az élmezőnyben vannak a fulladásos baleseteket okozó játékok között. 3 év alatti gyereknek soha ne adj ilyesmit, de még az idősebb gyerekek is lehetőleg felnőtt felügyelettel játsszanak csak léggömbökkel.

Vannak olyan, főleg építőjátékok, amik apró mágneseket tartalmaznak. Ezek könnyen kieshetnek a helyükről, a bélben összetapadva pedig elzáródást, perforációt eredményeznek, de többet lenyelve akár halálos balesetet is okozhatnak.

Válaszd inkább...

Ami a gyerekeknek szóló játékokat illeti, sokszor az egyszerűbb tényleg jobb. Azokkal nagy eséllyel nem lősz mellé, amik ösztönzik a kreativitást, a finommotorikai funkciókat, a beszédfejlődést vagy a mozgást. Nagy a választék a babák, bábok, jelmezek, építőelemek, labdák, könyvek, asztali és kreatív játékok között is. Ezek azok a játékok, amik fantáziát és aktív részvételt igényelnek, mozgásra ösztönzik a gyerekeket és segítik őket a fejlődésükben.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek