Egy alig ismert módszer, ami tényleg megnyugtatja a gyereket, ha zaklatott

Hallottál már a híres mozis kísérletről? Azok a nézők, akiknek a vásznon csupán egy felfoghatatlanul rövid pillanatig felvillantották egy bizonyos kólamárka fényképét, sokkal nagyobb arányban mentek a szünetben ilyen innivalót vásárolni. Az agyunkba jutó képek ennyire fontosak. És van egy csoport, amelyiknél ez a határ még erősebb: a gyerekek.

A képek, amiket látunk, sokféle módon mozgatnak meg minket. A szimbólumokkal történő munka a pszichológusok munkájában nagyon gyakran előfordul, legyen szó felnőttről vagy kiskorú páciensről. A képekben való gondolkodás a gyerekeknél kifejezetten természetes. Ez egy olyan csatorna, amit nagyon gyorsan és könnyen fel tudnak dolgozni, nem szükséges hozzá a verbalitás. Amikor képekben gondolkodunk, az teljesen máshogy mozgat meg minket, sűríti a jelentéstartalmat, és már a kép elemzésével is jobban megismerjük a belső világunkat. Nem véletlenül használják a szimbólumok erejét a sportpszichológusok, amikor felkészítik klienseiket a különböző versenyekre, de a vizsgára, felvételire készülő kamaszoknál is hathatós segítség feltérképezni a saját erősségeiket képek formájában. Szigeti Réka egészségfejlesztő szakpszichológus, a Sulinyugi szakmai vezetője kalauzol el minket a szimbólumterápia világába. Réka az autogén tréning után az erre épülő szimbólumterápiás képzést is elvégezte a Magyar Relaxációs és Szimbólumterápiás Egyesületnél. Interjú.

Hogyan képzeljük el a képekkel történő terápiát?

Alapvetően a szimbólumterápiában valamilyen meditatív állapotban hívjuk elő a saját belső világunkról szóló képeket. Gyerekeknél ez ugyanúgy zajlik, mint felnőtteknél. Ha megjelenik a relaxált állapotban egy kép, azzal el lehet kezdeni dolgozni. Mit jelent ez a kép a kliens számára, mit tenne vele? Megnézzük, hogy személyesen az adott felnőttnek vagy gyereknek mit jelent ez a szimbólum, hogy van jelen az ő életében.

Szigeti Réka pszichológus
Szigeti Réka pszichológusMolnár Tomi / saját

Hogyan segít ez a gyerekeknek?

A Sulinyugi foglalkozásokon a második órán a relaxáció során képeket hívunk elő a gyerekekkel. Ez úgy történik, hogy relaxáló hatású zene mellett ellazítjuk őket, majd elképzelik a biztonságos helyüket. Ez egy olyan hely, belső kép, amit ő lát, ő teremt meg magának. A foglalkozás során minden gyerek először elképzeli a saját biztonságos helyét, ahová bármikor visszamehet. Aztán ezt lerajzolja, azaz transzformálja a képet. Ez egy fontos állomása ennek a belső munkának, hiszen sokszor maga az átalakítás segít feldolgozni a saját belső tartalmainkat. Ez lehet pontos rajz, de csak színezés vagy a gyerek számára értelmet adó vonalhalmaz is. Sok esetben látnak maguk előtt homokos tengerpartot vagy állatokat, akik segítenek nekik – mindenkinél máshogy jelenik meg a biztonság, a nyugalom. Ezek után megkérjük a gyerekeket, hogy adjanak a képnek egy címet, majd ha van kedvük, megmutathatják egymásnak a műveket. Érdemes ilyenkor rácsodálkozni a sokszínűségre. 

Milyen problémáknál vehetik ennek hasznát?

A felvételire, vizsgára készülő gyerekeknél fontos segítséget jelent, ha feltérképezhetik az erősségeiket, és kép formájában vizualizálhatják, később akár le is rajzolhatják őket. Amikor nehezebb időszak érkezik az életükben, elveszítik a motivációjukat, már feladnák, akkor ránézhetnek arra, miért is tartanak ki, milyen erősségeiket használhatják. Az az iskolás, aki nagyon nehezen tud koncentrálni tanulás közben, szintén a szimbólumterápia segítségével vehet magára egy olyan képzeletbeli fülhallgatót, ami kizárja a környezet zajait. A gyászoló gyermektől megkérdezhetjük, milyen színűnek látja a fájdalmát, megkérhetjük rá, rajzolja le. Ezenkívül a szorongásokkal vagy pszichoszomatikus zavarokkal küzdő gyerekeknél és felnőtteknél vesszük nagy hasznát a szimbólumterápiának. Például relaxált állapotban megnézzük, hogy az adott fejfájás hogyan jelenik meg az elmében, milyen állapotképként. Ezután megkérdezzük, mit változtatna a képen, hogy jobb legyen: van, aki a fájdalmat szúrós labdaként vizualizálja, majd a kezelésben a tüskéket eltávolítja róla, vagy csak feldobja a labdát az égbe, esetleg megváltoztatja a színét. A kép megváltoztatása visszahathat a lelkivilágára. A valós fizikai tünetek a kezelés után valóban csökkenhetnek. Ahogy a mentoromtól, a szimbólumok hazai mesterétől, Szőnyi Magdától én is tanultam: az egyik változás beindítja a következőt.

Egy belső kép a biztonságról mindenkinél másképp néz ki
Egy belső kép a biztonságról mindenkinél másképp néz kigolero / Getty Images Hungary

Valóban ekkora erejük van a szimbólumoknak?

A képek erősen hatnak ránk. Nem mindegy, milyen képekkel vesszük körbe magunkat a valóságban, és az sem, milyeneket teremtünk meg saját magunkban. Azok a képek is számítanak, amelyeket olyan rövid ideig látunk, hogy fel sem fogjuk vagy dolgozzuk őket – lásd a különböző mozis reklámokat. Ha a képek erejét tudatosan használjuk, azzal ugyanúgy változásokat érhetünk el. Ez persze nem azt jelenti, hogy ha elképzelem a sikeres felvételit, akkor már készülhetek is az ünneplésre, de a siker és főleg maga a felkészülési folyamat képekben való előhívása erősen tud hatni arra, hogy rávegyem magam a tanulásra, és arra is, hogy bemenve a vizsgára, a leginkább fel tudjam idézni azt, amit megtanultam. Van ereje annak, hogy mit mondunk magunknak és mit képzelünk el, hogyan látjuk az életünket, érzéseinket, problémáinkat képekben.

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

 

„Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás. Ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. 
Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.

Mentes Anyu szakácskönyve 2 ide kattintva már rendelhető!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra