Hány csokimikulást tömsz a gyerek csizmájába idén? Éppenséggel cukorbeteg is lehet tőle

Azt már szülőként is tudjuk, hogy kétféle cukorbetegség létezik: egyes és kettes típusú. Ez utóbbit nagyrészt az életmódunknak köszönhetjük, és nem képeznek kivételt ez alól a gyerekek sem. Szóval tényleg kell az a következő csokimikulás vagy nyalóka?

A gyerekek rajonganak az édes ízért. Már kiskorukban azt tapasztalták meg, hogy az édeskés anyatej a legjobb kaja a világon, érthető, ha ezt az ízvilágot preferálják inkább, és nem a kelbimbót lapátolják tányérszámra. Ezt az édesség iránti vágyat sok szülő sajnos nem igazán tartja kordában, főleg akkor nem, ha ő maga is rendszeresen nassol. Példamutatás nélkül elég nehéz gyereket nevelni, nem is várhatjuk el az engedelmességet egy olyan gyerektől, akinek a szülője spenótot prédikál és csipszet eszik. Pedig nagyon is szükség lenne arra, hogy felnőttként végre elolvassuk a termékek címkéit és összeadjuk, mennyi rejtett – és kevésbé rejtett – cukor jut a gyerek szervezetébe. Mert nem is olyan nehéz cukorbeteggé válni akár már iskoláskorban. Csák Anna dietetikus, okleveles élelmiszermérnök mesél az ok-okozati összefüggésekről.

A cukorbetegség az egyik legelterjedtebb probléma felnőtt- és gyermekkorban egyaránt, olyannyira, hogy az elmúlt 30 évben a háromszorosára emelkedett az 1-es típusú cukorbetegségben érintett gyerekek száma. Habár az utóbbi betegség leginkább genetikai tényezők hatására alakul ki, a későbbi, II-es típusú cukorbetegség megjelenésében három tényező játszik szerepet – magyarázza Csák Anna. Ezek jelenlegi tudásunk szerint a túlsúly, a rossz étkezési szokások és a mozgásszegény életmód. A betegséget akkor tudjuk megelőzni, ha az első három okot próbáljuk kiküszöbölni, illetve a minimálisra csökkenteni. Tehát normalizáljuk a testsúlyt, változatosan és egészségesen táplálkozunk és rendszeresen mozgunk. Fontos megjegyezni, hogy a változatos táplálkozás és a sport kéz a kézben járnak, együtt segítenek megőrizni az egészséget. 

Csák Anna diteteikus, élelmiszermérnök
Csák Anna diteteikus, élelmiszermérnöksaját / saját

A gyerekek is szenvedhetnek mindkét típusú betegségben

Kétféle cukorbetegséget különböztetünk meg felnőtteknél és gyerekeknél egyaránt. Az 1-es típusú cukorbetegség legtöbbször gyerekeknél és fiatal felnőtteknél alakul ki genetikai és környezeti tényezők hatására együttesen. A hasnyálmirigy Langerhans-szigeteiben található béta-sejtek gyorsan és végleg elpusztulnak, az inzulinelválasztás megszűnik, így a kezelés alapja minden esetben az inzulinpótlás – magyarázza a szakértő. A 2-es típusú cukorbetegség legtöbbször felnőtteknél alakul ki: ebben az esetben a hasnyálmirigy béta-sejtjei ugyan termelnek inzulint, de vagy nem megfelelő mennyiséget, vagy az inzulin képtelen kifejteni a hatását, mert a sejtek érzéketlenek vele szemben. A cukorbetegség diagnosztizálása nincs életkorhoz kötve, akár pár napos csöppségen is diagnosztizálható a betegség – ám szerencsére ez igen ritka. 

Számtalan tünete lehet mindkét típusú cukorbetegségnek, vannak olyanok, melyek a két típusban eltérnek, és olyanok is, amelyek megegyeznek. 1-es típusú cukorbetegség esetén legtöbbször súlycsökkenés és fokozott étvágy figyelhető meg, a beteg sokszor szomjas, jelentős folyadékbevitel és vizeletürítés jellemző. A 2-es típusú cukorbetegek döntő többsége túlsúlyos, a tüneteik közé a homályos látás, szomjúság, gyakori vizeletürítés, lassan gyógyuló sebek és a bőrelváltozások tartoznak.

Túlsúlyos = cukorbetegség?

Nem feltétlenül lesz minden túlsúlyos ember cukorbeteg, de annyi bizonyos, hogy a helytelen táplálkozás és az elhízás számos betegséget képes okozni akár fiatalkorban is, így legtöbbször cukorbetegség is kialakul az érintetteknél. Túlsúly esetén a szervezetnek számos téren kell korrigáló műveletet végeznie, és az anyagcsere-problémákon felül felmerülhetnek szív- és érrendszeri, hormonháztartási problémák, a mozgás nehézzé válik, valamint a pszichés hatásról sem szabad megfeledkezni – teszi hozzá a szakértő. Általában a túlsúly folyamatosan gyarapszik, a fent említett hatásokat negatívan éli meg a gyerek és a szülő egyaránt, és a hangulat javítása érdekében a sütemények, desszertek és édességek még inkább előtérbe kerülnek.

A családi példamutatás nagyon fontos: ha te csokit eszel sütivel, a gyerek is ezt fogja tenni
A családi példamutatás nagyon fontos: ha te csokit eszel sütivel, a gyerek is ezt fogja tenniFluxFactory / Getty Images Hungary

Nagyon egyszerű lenne azt mondani, hogy fiam, mostantól egyáltalán nem kapsz semmit, amiben cukor van, menj a szobádba és szokj hozzá a gondolathoz. Az emberi szervezet azonban nem így működik. A teljes tiltással maximum azt értjük el, hogy a gyerek a hátunk mögött, társaitól, büfékből, rokonoktól szerzi be az édességadagját.

Ennél sokkal fontosabb és célravezetőbb, hogy a gyerekkel megismertessünk minél több alapanyagot, változatosan, színesen táplálkozzunk, naponta több alkalommal fogyasszunk gyümölcsöt és zöldséget – mutat rá a dietetikus. Az egyszerű és összetett szénhidrátok vegyesen jelenjenek meg étkezésünkben, főétkezések alkalmával mindig fogyasszon a gyerek teljes értékű (tehát állati eredetű) fehérjét. A nassolások számát igyekezzünk minimalizálni – ez nem jelenti azt, hogy teljes mértékben el kell hagyni, csupán ritkán és kis mennyiségben fogyasszon a gyerek ilyen jellegű élelmiszereket, és igyekezzünk előtérbe helyezni az egészségesebb verziókat (pl. csipsz helyett zöldséghasábok joghurtos mártogatóssal, otthon készült csipsz, gyümölcssaláta stb.). A napi megfelelő mennyiségű folyadék elfogyasztása létfontosságú, és ennek döntő többsége lehetőleg ivóvíz legyen (a levesek leve is beleszámít a napi folyadékbevitelbe). Kerüljük a cukros, szénsavas üdítőitalokat, melyek a többlet energiabevitel mellett a fogszuvasodás kialakulásában is döntő szerepet játszanak.

Honnan tudjam, mennyit kéne ennie a gyerekemnek?

Ahhoz, hogy a gyerekünk ne hízzon el és minél kevésbé fenyegesse a cukorbetegség réme, nem elég csupán a nassolást visszafogni. Az egészséges életmód az, amire törekednünk kell, ehhez pedig nem árt ismerni, melyik gyereknek mennyit is kell ennie valójában. Egy óvodás gyerek számára átlagosan 1350-1650 kcal, a kisiskolás korosztály számára 1700-2050 kcal, a 10-14 évesek számára 2000-2400 kcal megfelelő, míg a 14 év feletti kamaszoknak 2000-2600 kalóriára van naponta szükségük. Az elfogyasztott energia felét (kb. 50-55 százalékot) szénhidrátokból szükséges fedezni, 10-15 százalékát fehérjéből és maximum 30 százalékot zsírból. A vegyes étrend alappillérei közel azonosak minden korosztály számára:

• Naponta ötször étkezzen.

• Igyekezzünk minél többféle alapanyagból változatosan ételeket készíteni.

• Fűszerezéskor ügyeljünk arra, hogy kevés sót és cukrot használjunk, kerüljük a túl fűszeres és csípős ételeket.

• Mellőzzük a magas cukortartalmú ételeket és italokat.

• Ételkészítéshez növényi eredetű zsiradékot használjunk, minimalizáljuk az állati zsírok használatát.

• Zöldségfélék és azokból készült ételek (főzelékek), valamint a gyümölcsök naponta többször, 3-5 alkalommal szerepeljenek az étrendben.

• Minden főétkezés (reggeli, ebéd, vacsora) tartalmazzon teljes értékű, azaz állati eredetű fehérjét. A hús mellett nagyon jó fehérjeforrás a hal, a tojás, valamint a tejtermékek.

• Válasszuk a magas rosttartalmú (pl. teljes kiőrlésű, félbarna, rozsos, magvas) pékárukat, gabonaipari termékeket.

A cikk az ajánló után folytatódik

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Ne vesszünk el a sok adat között!

Sokszor bizonytalanodunk el, hogy milyen elvek alapján is tápláljuk a gyerekünket, rengeteg információ ér bennünket nap mint nap a témával kapcsolatban. Nem csupán a táplálkozással foglalkozó cikkek és blogok szolgáltatnak információt, de a termékek gyártói is számos marketing- és médiaeszközt alkalmazva befolyásolják döntéseinket. „Szakemberként azt javaslom, tápértékeket számolgatni nem szükséges – tanácsolja Csák Anna –, csupán nagyon indokolt esetben kell, hogy ez a mindennapok részét képezze. A legfontosabb, hogy elkerüljük a túlsúlyt, és a gyereket mozgásra biztassuk.”

Ha súlytöbblet nem áll fenn, nyugodt szívvel engedhetünk alkalmanként a belső hangjainknak, és rábólinthatunk egy kisebb adag repetára, 3-4 kocka csokoládéra vagy egy süteményre. De ha ösztöneinket egy más érzelem erősíti (például engesztelés, kedélyjavítási szándék, jutalmazás, stb.) vagy a gyerekünk életmódját helytelennek ítéljük meg, ne bátorítsuk a nassolásra.

Oszd meg másokkal is!
Mustra