10 érv, hogy tényleg ne posztolj a gyerekről

Az utóbbi hónapokban kis túlzással még a csapból is az folyt, hogy a közösségi médiában ne posztoljunk a gyerekről. Csoportok alakultak pró és kontra, rengeteg cikk és poszt született, arról viszont kevés szó esett, hogy mi az oka annak, hogy a szakemberek szerint egyáltalán nem kéne gyerekekről posztolni.

De hát én csak büszke vagyok rá, pont róla ne posztoljak?

Semmi baja nem lesz attól, ha néha egy-két képet megosztok!

Azt hiszitek, hogy rosszat akarok a gyerekemnek?

Nem, senki sem gondolja, hogy a gyerekét büszkén mutogató szülőt a rossz szándék vezérelné. De abba belegondoltál már, hogy mit fog szólni a gyerek a róla megosztott, kiskori képekhez? És hogy mit fognak hozzá szólni a társai? A gyerek online biztonsága a szülők felelőssége. A digitális szülőségről ugyan kevés információnk van, de mint ahogy a szülőség, az online szülőség is tanulható, legújabb kiadványával pedig ebben igyekszik segíteni a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány.

Már közhelyszámba megy, hogy ami egyszer felkerül a netre, az tényleg örökre ott marad. Idekapcsolódik szorosan a digitális lábnyom fogalma: ez ugyanis azokra a jelekre, nyomokra vonatkozik, amik minden online tevékenységet követően a neten maradnak. Ezekből aztán lehet következtetni ránk mint felhasználókra, az internethasználati szokásainkra, de ha a gyerekről posztolunk, akkor a róla megosztott adatok – születésnap, bizonyítvány, nyaralás, stb. – válnak elérhetővé bárki számára, akár évekre visszamenőleg is. Így a gyereknek már azelőtt kialakul a digitális lábnyoma, hogy ő maga internethasználó lenne.

#1 Növeli a zaklatás kockázatát

Minél több poszt van a gyerekről a neten, annál nagyobb a kockázata annak, hogy ezek miatt később csúfolni fogják, zaklatás, bullying vagy zsarolás áldozatává válik, esetleg más módon kerül kellemetlen helyzetbe. A gyerekek elleni zaklatást túlnyomó többségben más gyerekek követik el, ami azért is veszélyes, mert ezzel megnő a veszélye annak, hogy az online zaklatás nem marad az online térben, hanem folytatódik az iskolában vagy az edzésen. Ennek hatására az áldozat könnyen úgy érezheti, hogy a bántalmazás az élete minden területén jelen van.

Érdekel a téma?

A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány Ne posztolj a gyerekről! című kiadványát ide kattintva töltheted le.

#2 Megteremti a visszaélés lehetőségét

A közösségi médiában megosztott posztokat bárki lementheti, megoszthatja, manipulálhatja. A visszaélés kockázata annál nagyobb, minél több információ kerül ki a netre a gyerekről. A visszaélés jelenthet jogosulatlan letöltést vagy megosztást olyan felületeken, amelyeknek célja a gyerekek szexuális vagy más célú kihasználása.

#3 Hozzájárul a gyerek önértékelési zavarainak kialakulásához

A gyerekek számára különösen fontos, hogy elfogadják őt a szüleik, később pedig a többi kamasz véleménye az, ami igazán számít. Mielőtt megosztunk egy képet, sosem tudhatjuk biztosan, hogy hány lájk, pozitív vagy negatív hozzászólás fog rá érkezni, és ezek mind olyan dolgok, amik később befolyásolják a gyerek önbizalmát.

#4 Növeli a testképzavar kialakulását

A pozitív testkép nagyon fontos a testi és a lelki egészség szempontjából. Azok a gyerekek, akikről rendszeresen posztolnak a szüleik, egy olyan térben találják magukat, ahol másoknál szebbnek, jobbnak, szerethetőbbnek kell lenniük. Ez különösen akkor veszélyes, ha a gyerekek nincsenek tisztában azzal, hogy a mások által megosztott képek többsége szerkesztett, azaz nem minden esetben fedi a valóságot.

Bármennyire cuki is, nem biztos, hogy ennek később örülni fog
Bármennyire cuki is, nem biztos, hogy ennek később örülni fogKeep It 100 / Getty Images Hungary

#5 A gyerek nem biodíszlet

Az ellen szerencsére egyre több szülő tiltakozik, hogy politikusok vagy influenszerek használják a gyerekeket a saját népszerűségük növelésére. Hiába kapunk több lájkot egy-egy cuki kép után, ezeket az elveket érdemes hétköznapi szülőként is szem előtt tartani.

#6 A gyerek jelenléte nem kötelező tartozéka az ideális családnak

Sokan azt gondolják, hogy ahhoz, hogy a külvilág tökéletes családként tekintsen rájuk, szükség van arra is, hogy a gyerekek folyamatosan láthatók legyenek a közösségi médiában. Amellett, hogy rengeteg módja van annak, hogy a család összetartozását offline, a digitális lábnyomunk szükségtelen növelése nélkül megéljük, a tökéletes képek rendszeres posztolása hatására nehezebben éljük meg a mindennapi nehézségeket is.

#7 Rossz példát mutat a gyerekeknek

Ha a szülők gyakran posztolnak a gyerekről, ha mindig fotózzák őket, ha a bensőséges, fontos pillanatokban is a kezükben van a telefon, és inkább arra figyelnek, hogy megörökítsék, ami történik, ahelyett hogy átélnék, a gyerek számára is ez lesz a természetes, és később ugyanezt a mintát viszi majd tovább.

#8 Szexualizálja a gyerekeket

Oké, azt már tudjuk, hogy a gyerekek az általunk mutatott példát viszik tovább. Ez akkor is így van, ha nem tudják, még nem értik, hogy a felnőttek miért viselkednek úgy, ahogy. Amíg családon belül cuki, és nevetünk azon, ha egy kislány pucsít vagy csücsörít, utánozva a közösségi médiában látottakat, idegenek kezében sokszor szexuális töltetet kapnak az erről készült felvételek – ezért ezeket soha nem szabadna megosztani az interneten.

#9 Elmosódik a magánélet határa

A gyerekről való posztolás sokszor együtt jár azzal, hogy bensőséges, intim élethelyzetekbe engedünk bepillantást a kívülállók számára – életünk olyan tereibe, ahova általában nem engedünk be idegeneket. Nagy értéke van annak, hogy vannak olyan helyzetek, terek és pillanatok, amelyek csak a mieink. Ne adjuk fel önként a jogot arra, hogy legyen nekünk és a gyerekeinknek magánéletünk!

#10 Ne fotózd, ha nem akarja!

Mert ez bizony kényszerítés. És azok a gyerekek, akiknek a szüleik nem engedik, hogy nemet mondjanak arra, amit nem szeretnének, sokkal nehezebben fognak felnőttként nemet mondani egy-egy helyzetben, amikor ki kell állniuk magukért, vagy meg kell védeniük magukat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra