Így vágjatok bele a szexuális felvilágosításba – Útmutató kamaszokhoz

Beszélgetni a szexualitásról? Még felnőttek között sem megy ez olyan egyszerűen. Egyáltalán nem csoda hát, ha szülőként, tanárként gondban vagyunk, hogy pontosan miről és hogyan beszéljünk kamaszodó gyermekeinkkel, tanítványainkkal.

Ennek ellenére egyre sürgetőbbé válik a fiatalok mihamarabbi, részletes edukálása a témában, ugyanis hazai és nemzetközi felmérések is bizonyítják, hogy a serdülők egyre fiatalabb korban, 13-14 évesen már megszerzik az első szexuális tapasztalataikat. A tudatos családtervezés fontosságát hirdető Ragaszkodj hozzá! program mostantól dr. Babay Lilla szülész-nőgyógyász közreműködésével abban is segít, hogyan lássuk el megfelelő ismeretekkel a fiatalokat.

Segítség, kamaszok!

Tegnap még lefoglalta őket a társasozás, ma pedig kézen fogva sétálnak szerelmükkel. Abban egyetértünk, hogy a gyerekek hamar felnőnek, de vajon pszichés fejlődésük párhuzamban áll-e a testi fejlettségükkel? Korántsem biztos. A statisztikák szerint hazánkban a fiatalok rendkívül kevéssé tájékozottak a szexualitást érintő kérdések kapcsán. Az iskolai oktatás európai online felületeként működő School Education Gateway tavaly szülők, tanárok és kutatók véleményére volt kíváncsi a fiatalok szexuális oktatásával kapcsolatban. A felmérés során 10 válaszadóból 9 vélte úgy, hogy már 15 éves kor előtt el kellene kezdeni a felvilágosítást a gyerekek körében.

Védőháló több oldalról

A fiatalkori szexualitás és az azzal kapcsolatos nemkívánatos következmények, mint például a terhesség vagy a különböző nemi betegségek megelőzése a világon szinte mindenhol probléma, ennek megoldásában az egészségügy, az oktatás és a családok összehangolt együttműködésére, egyfajta párbeszédre volna szükség. Ezért rendkívül fontos, hogy szülőként és tanárként képben legyünk azzal, hogy miként segíthetjük gyermekeinket tiszteletteljes és biztonságos érzelmi, illetve szexuális kapcsolatok kialakításában, hogy minden téren egészséges és tudatos felnőttekké válhassanak.

Hogyan is kezdjük?

Egy 42 ország iskolásait, köztük magyar gyerekeket is érintő vizsgálat során kiderült, hogy a 15 éves tanulók 21 százalékának már volt szexuális tapasztalata, a magyar gyerekek közül pedig a szexuálisan aktív fiúk 48,8 százaléka és a lányok 40,6 százaléka 14 évesen vagy annál fiatalabban kezdte a nemi életet. Ugyanakkor a szexuális ismeretekre vonatkozó hazai vizsgálatok arra mutattak rá, hogy a serdülők tudása e téren igen hiányos. De mégis, hogyan segíthetnénk a fiatalokat testük és nemiségük megismerésében?

Segíts a gyereknek megtalálni a számára leginkább megfelelő módszert
Segíts a gyereknek megtalálni a számára leginkább megfelelő módszertPeopleImages / Getty Images Hungary

A szakember tanácsai

Dr. Babay Lilla szülész-nőgyógyászt számos fiatal páciens keresi fel, így tudja, mire kell leginkább odafigyelni az ő esetükben. „Nőgyógyászként elmondhatom, hogy mindig örülök, ha egy tudatos fiatal lány ül velem szemben, aki komolyan veszi a saját egészségét, és érdeklődik, hogy milyen lehetőségei vannak a fogamzásgátlásra, a nemi betegségek és a méhnyakrák megelőzésére. Azonban ennek a hozzáállásnak a kialakításához szükség van az adott fiatalt körülvevő felnőttek bátorítására is. Ezért azt javaslom a szülőknek és a tanároknak, hogy le a tabukkal! Biztassuk a fiatalokat arra, hogy bármiről lehet beszélgetni: nagyon fontos a bizalmas légkör kialakítása és a felvilágosítást végző személy megfelelő testtudata, szexualitáshoz történő nyugodt, elfogadó hozzáállása is. Nem lehet eléggé hangsúlyozni az őszinte és nyílt kommunikáció szerepét ezen a téren sem” – emeli ki a szakember. 

„Hogy valóban célt érjenek a szexualitással kapcsolatos edukációs törekvéseink, az elméleti és gyakorlati teendőkre, pszichológiai körülményekre is fel kell készítenünk a gyerekeket. A gyakorlati teendők elsajátításához az ellenőrzött keretek között zajló, nőgyógyásszal történő egyeztetés remek megoldás az aktív nemi élet megkezdése előtt. Azonban fontos tudnunk, hogy a szexuális felvilágosítás nem csak ennyiből áll” – teszi hozzá dr. Babay Lilla.

A szexuális felvilágosítás 8 kulcsfontosságú kérdése

A szexuális felvilágosítás számos kulcsfontosságú lépése gyakran kimarad a gyermekek tájékoztatásából. A WHO által kiadott útmutató alapján a felvilágosítás során ezekre a pontokra szükséges kitérnünk:

  • Emberi kapcsolatok: a család fogalma, hosszú és rövid távú romantikus kapcsolatok, tolerancia, egymás tisztelete, elköteleződés és a gyermekvállalás felelőssége.
  • Emberi jogok, értékek, kultúra és szexualitás: kulturális különbségek ismertetése a szexualitás témakörében.
  • A nem fogalmának értelmezése: a nemi identitás, normák, sztereotípiák és új fogalmak.
  • Szexuális biztonság, erőszak: a nemi erőszak fogalma, a beleegyezés fogalma, információk és kommunikációs technikák ismertetése.
  • Egészségtudatosság: testtudat, a testről és nemiségről történő kommunikáció elsajátítása, segítségkérés fontossága.
  • Az emberi test és annak fejlődése: reproduktív anatómia és élettan, pubertás, testkép.
  • Szexuális viselkedés: a szexuális életciklus és életszakaszok, ezek jellegzetességei.
  • Szexuális és reproduktív egészség: terhesség, fogamzásgátlás, nemi úton történő megbetegedések megelőzése, felismerése és a szükséges teendők.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

 

Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás. Ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. 
Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.

Mentes Anyu szakácskönyve 2 ide kattintva már rendelhető!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra