Ha ezeket tapasztalod a gyerekednél, lehet, hogy pszichológusra van szüksége

Mindannyian a legjobbat szeretnénk a gyerekeinknek. Ha eltöri a karját, ha belázasodik, rögtön tudjuk, hogy mi a teendő. Egy szorongó, depressziós gyerek esetén azonban gyakran tanácstalan a szülő.

A felnőttekhez hasonlóan a gyerekek is gyakran kerülnek olyan helyzetekbe, amikor segítségre, útmutatásra van szükségük, vagy csak jól jönne valaki, aki meghallgatja őket. Az iskolai stressz, a bullying, a barátok közti konfliktusok a gyerekek mindennapos problémái. Ők nem mindig tudják, hogy kihez fordulhatnak ezekkel kapcsolatban, milyen reakcióra számíthatnak a szüleiktől, szülőként pedig nehéz megítélni, hogy komoly-e a baj, vagy csak pár napig tartó hullámvölgyről van szó.

Egy jó terapeuta bármely korosztály számára nagy segítség lehet, így nemcsak a gyerekek, de a szülők sem maradnak egyedül a bizonytalanságukkal. Van néhány olyan helyzet, amikor mindenképp érdemes felkeresni egy pszichológust.

# Étkezési vagy alvási szokások megváltozása

Ha a gyerek étkezési vagy alvási szokásai rövid időn belül drasztikusan megváltoznak, mindenképp érdemes nagyobb figyelmet fordítani a problémára. A túl sok vagy nagyon kevés alvás és a rendszertelen (szintén nagyon sok vagy túl kevés) étkezés mind olyan probléma, ami idővel a gyerek fizikai egészségére is hatást gyakorol.

# Öndestruktív magatartás

Ha megváltozik a gyerek magatartása és másokat vagy önmagát bántja, mindenképp fordulj szakemberhez. Az öndestruktív magatartás magában foglalja azt, ha a saját fizikai épségét veszélyezteti, vagdossa magát, tépegeti a haját vagy a bőrét, minden olyasmit, amivel direkt fájdalmat okoz magának. Nagyobb gyerekeknél romboló magatartásnak minősül a rendszeres kábítószer- vagy alkoholfogyasztás is. Ezek a magatartásformák jellemzően egyfajta maszkként funkcionálnak, ami mögött egy sokkal mélyebb fájdalom vagy harag húzódik meg. Ilyenkor különösen fontos pszichológushoz fordulni, megelőzendő, hogy komoly kárt tegyen magában a gyerek.

# Hangulatváltozás

Ha a gyerek hosszabb ideig tűnik szokatlanul szomorúnak vagy ingerlékenynek, ez pedig hatással van a mindennapjaira, érdemes segítséget kérni. Vedd észre, ha gyakran sír, sok minden aggasztja vagy szorong bizonyos dolgok miatt.

# Magatartás-problémák

Ha a gyerek magatartása megváltozik, gyakran érkezik rá panasz az óvodából/iskolából, esetleg a család többi tagjától, a játszótéren bántja a többi gyereket, érdemes hozzáértő segítséget kérni. Sok gyerek negatív viselkedése mögött más problémák, bizonytalanság, szorongás, depresszió áll, ezért érdemes leülni és beszélgetni vele, mielőtt a büntetés mellett döntünk.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

# Barátokkal való kapcsolat megszakítása

A társaktól való távolságtartás is annak a jele, hogy valami nincs rendben. Ez különösen igaz azokban az esetekben, amikor ez a viselkedés nagy változást jelent a gyerek alapszemélyiségéhez képest.

# Regresszió

Gyakran előfordul, hogy a gyerekek nagyobb változások hatására, például amikor testvérük születik vagy költöznek, a szüleik elválnak, elkezdenek olyan dolgokban is segítséget kérni, amiket korábban már önállóan meg tudtak csinálni. Az éjszakai bepisilés, a túlzott ragaszkodás, a viselkedésváltozások, dühkitörések mind olyan jelek, amiket nem szabad figyelmen kívül hagyni.

Van, hogy szülőként sem tudjuk, mi lenne a legjobb megoldás
Van, hogy szülőként sem tudjuk, mi lenne a legjobb megoldásCarlo107 / Getty Images Hungary

# Testi panaszok

Van, hogy a szorongás, a depresszió fizikai tünetek formájában jelentkezik. Ilyenkor gyakori a fej- vagy gyomorfájás, aminek ha szervi okát nem találja az orvos, érdemes felkeresni egy pszichológust. Vannak egyébként is stresszes, nehezebben megugorható életszakaszok a gyerekek életében is, ilyenkor jól jöhet, ha beszélhet valakivel, aki más szemmel tekint a problémára, mint a szülei.

# Gyakori beszédtémája a halál

Természetes, hogy a gyerekeket foglalkoztatják a számukra ismeretlen dolgok, például a halál. Azonban figyelmeztető jel lehet az is, ha túl gyakran vagy túl személyes kontextusban jelenik meg a téma. Hallgasd meg, ha foglalkoztatja a halál, de ha az öngyilkosságról vagy más emberek megölésével kapcsolatos gondolatait osztja meg veled, mindenképp kérj segítséget.

# Helyzetek, amikor segít a terápia

A fentieken kívül még számtalan olyan helyzet adódhat, amikor a gyerek vagy a szülő nem feltétlenül rendelkezik a megfelelő eszköztárral ahhoz, hogy megoldja a problémát. Akár felnőttként, akár a gyerek miatt, mindenképp érdemes felkeresni egy pszichológust súlyos, akut vagy krónikus betegség kialakulása esetén, ha a szülők válnak, új testvér érkezik a családba, költözés vagy iskolaváltás esetén, a családban vagy barátok között történő konfliktus miatt, valamint szexuális, fizikai vagy érzelmi bántalmazást, esetleg más traumatikus eseményt követően. A megfelelő szakember kiválasztásában segíthet az óvoda vagy az iskola, de ma már szerencsére az interneten is rengeteg lehetőséget találhatsz.

Oszd meg másokkal is!
Mustra