Ha ezeket tapasztalod a gyerekednél, lehet, hogy pszichológusra van szüksége

Mindannyian a legjobbat szeretnénk a gyerekeinknek. Ha eltöri a karját, ha belázasodik, rögtön tudjuk, hogy mi a teendő. Egy szorongó, depressziós gyerek esetén azonban gyakran tanácstalan a szülő.

A felnőttekhez hasonlóan a gyerekek is gyakran kerülnek olyan helyzetekbe, amikor segítségre, útmutatásra van szükségük, vagy csak jól jönne valaki, aki meghallgatja őket. Az iskolai stressz, a bullying, a barátok közti konfliktusok a gyerekek mindennapos problémái. Ők nem mindig tudják, hogy kihez fordulhatnak ezekkel kapcsolatban, milyen reakcióra számíthatnak a szüleiktől, szülőként pedig nehéz megítélni, hogy komoly-e a baj, vagy csak pár napig tartó hullámvölgyről van szó.

Egy jó terapeuta bármely korosztály számára nagy segítség lehet, így nemcsak a gyerekek, de a szülők sem maradnak egyedül a bizonytalanságukkal. Van néhány olyan helyzet, amikor mindenképp érdemes felkeresni egy pszichológust.

# Étkezési vagy alvási szokások megváltozása

Ha a gyerek étkezési vagy alvási szokásai rövid időn belül drasztikusan megváltoznak, mindenképp érdemes nagyobb figyelmet fordítani a problémára. A túl sok vagy nagyon kevés alvás és a rendszertelen (szintén nagyon sok vagy túl kevés) étkezés mind olyan probléma, ami idővel a gyerek fizikai egészségére is hatást gyakorol.

# Öndestruktív magatartás

Ha megváltozik a gyerek magatartása és másokat vagy önmagát bántja, mindenképp fordulj szakemberhez. Az öndestruktív magatartás magában foglalja azt, ha a saját fizikai épségét veszélyezteti, vagdossa magát, tépegeti a haját vagy a bőrét, minden olyasmit, amivel direkt fájdalmat okoz magának. Nagyobb gyerekeknél romboló magatartásnak minősül a rendszeres kábítószer- vagy alkoholfogyasztás is. Ezek a magatartásformák jellemzően egyfajta maszkként funkcionálnak, ami mögött egy sokkal mélyebb fájdalom vagy harag húzódik meg. Ilyenkor különösen fontos pszichológushoz fordulni, megelőzendő, hogy komoly kárt tegyen magában a gyerek.

# Hangulatváltozás

Ha a gyerek hosszabb ideig tűnik szokatlanul szomorúnak vagy ingerlékenynek, ez pedig hatással van a mindennapjaira, érdemes segítséget kérni. Vedd észre, ha gyakran sír, sok minden aggasztja vagy szorong bizonyos dolgok miatt.

# Magatartás-problémák

Ha a gyerek magatartása megváltozik, gyakran érkezik rá panasz az óvodából/iskolából, esetleg a család többi tagjától, a játszótéren bántja a többi gyereket, érdemes hozzáértő segítséget kérni. Sok gyerek negatív viselkedése mögött más problémák, bizonytalanság, szorongás, depresszió áll, ezért érdemes leülni és beszélgetni vele, mielőtt a büntetés mellett döntünk.

A cikk az ajánló után folytatódik

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

# Barátokkal való kapcsolat megszakítása

A társaktól való távolságtartás is annak a jele, hogy valami nincs rendben. Ez különösen igaz azokban az esetekben, amikor ez a viselkedés nagy változást jelent a gyerek alapszemélyiségéhez képest.

# Regresszió

Gyakran előfordul, hogy a gyerekek nagyobb változások hatására, például amikor testvérük születik vagy költöznek, a szüleik elválnak, elkezdenek olyan dolgokban is segítséget kérni, amiket korábban már önállóan meg tudtak csinálni. Az éjszakai bepisilés, a túlzott ragaszkodás, a viselkedésváltozások, dühkitörések mind olyan jelek, amiket nem szabad figyelmen kívül hagyni.

Van, hogy szülőként sem tudjuk, mi lenne a legjobb megoldás
Van, hogy szülőként sem tudjuk, mi lenne a legjobb megoldásCarlo107 / Getty Images Hungary

# Testi panaszok

Van, hogy a szorongás, a depresszió fizikai tünetek formájában jelentkezik. Ilyenkor gyakori a fej- vagy gyomorfájás, aminek ha szervi okát nem találja az orvos, érdemes felkeresni egy pszichológust. Vannak egyébként is stresszes, nehezebben megugorható életszakaszok a gyerekek életében is, ilyenkor jól jöhet, ha beszélhet valakivel, aki más szemmel tekint a problémára, mint a szülei.

# Gyakori beszédtémája a halál

Természetes, hogy a gyerekeket foglalkoztatják a számukra ismeretlen dolgok, például a halál. Azonban figyelmeztető jel lehet az is, ha túl gyakran vagy túl személyes kontextusban jelenik meg a téma. Hallgasd meg, ha foglalkoztatja a halál, de ha az öngyilkosságról vagy más emberek megölésével kapcsolatos gondolatait osztja meg veled, mindenképp kérj segítséget.

# Helyzetek, amikor segít a terápia

A fentieken kívül még számtalan olyan helyzet adódhat, amikor a gyerek vagy a szülő nem feltétlenül rendelkezik a megfelelő eszköztárral ahhoz, hogy megoldja a problémát. Akár felnőttként, akár a gyerek miatt, mindenképp érdemes felkeresni egy pszichológust súlyos, akut vagy krónikus betegség kialakulása esetén, ha a szülők válnak, új testvér érkezik a családba, költözés vagy iskolaváltás esetén, a családban vagy barátok között történő konfliktus miatt, valamint szexuális, fizikai vagy érzelmi bántalmazást, esetleg más traumatikus eseményt követően. A megfelelő szakember kiválasztásában segíthet az óvoda vagy az iskola, de ma már szerencsére az interneten is rengeteg lehetőséget találhatsz.

Oszd meg másokkal is!
Mustra