Kislányoknak is kell nőgyógyász, de nem az, aki a felnőtteknek

A lányoknál nemcsak a kamaszkortól jelentkezhetnek különböző altesti vagy hormonális problémák, akár már óvodás gyerekeknek is szükségük lehet megfelelő szakértelemmel rendelkező orvosra. Ugyanakkor a gyermeknőgyógyászatot nem úgy kell elképzelnünk, mint a felnőtt rendelő lebutított változatát: sokkal több türelem, kedvesség és kreativitás szükséges a kislányok félelmeinek feloldásához.

A nőgyógyászatot gondolatban a szexualitással és a nőkkel kötjük össze, azt gondoljuk, csakis a kamaszkor vagy a nemi élet megkezdése után lehet szükség orvosi vizsgálatra. Ez téves elképzelés. Húsz évvel ezelőtt ugyanakkor még a kislányoknak sem volt választása, a felnőtteket ellátó orvoshoz kerültek és szereztek akár életre szóló traumákat. Éppen ezért játszik olyan fontos szerepet az egészségügy területén a gyermeknőgyógyász, aki ugyanazzal a komoly tudással rendelkezik, ám képes megnyugtatni a gyerekeket és oly mértékű empátiával hozzáállni kezeléséhez, amekkorával csak lehetséges. A szülők és gyerekek feszültségének oldásáról, a nehézségekről és az oly fontos védekezésről dr. Csatlós Éva gyermeknőgyógyászt, a Maternity Szülészeti és Nőgyógyászati Magánklinika orvosát kérdeztük.

Mennyire került be a köztudatba a gyermeknőgyógyászat létezése?

Akik egyszer rájönnek, hogy létezik a nőgyógyászatnak ez az ága, azok már bátrabban jönnek, de még mindig nincs akkora popularitása, amekkora kellene. Pedig már jó tíz éve csakis ilyen szakember írhat fel például fogamzásgátlót egy tinédzser lánynak, 18 év alatti fiatalt senki sem láthat el felnőttrendelésben. Régebben is léteztek kamaszokra szakosodott nőgyógyászati rendelők, úgy hívták őket, hogy tinédzserambulancia, de a mai korszerű megnevezés a gyermeknőgyógyászati rendelés. Ez a nőgyógyászatra ráépített, külön hároméves képzéssel és szakvizsgával rendelkező szakterület. Nulla és tizennyolc év között foglalkozunk különböző egészségügyi problémákkal, megelőzéssel, felvilágosítással.

Milyen nőgyógyászati megbetegedése lehet egy kislánynak?

Már pár hónapos babáknál jelentkezhetnek nőgyógyászati kórképek, különböző anatómiai elváltozások, fejlődési rendellenességek. Kétéves korig a leggyakoribb a kisajkak összetapadása. Egy hormonhiányos kórkép miatt a szeméremtest anatómiája megváltozik, húgyúti panaszokat, irritációt okozhat, amit a gyerekorvos diagnosztizál, majd hozzánk irányítja a kis beteget. Később jelennek meg a különböző irritációk, folyásos panaszok, iskolás kortól pedig a hormonális változások beindulásával az azokhoz kötődő problémák. Jelentkezik a menstruáció, vagy annak zavara, de ciszta is jelen lehet egy kislány testében. A nemi élet elkezdését követően a teljes nőgyógyászati paletta megjelenik betegségek, problémák szintjén. Az utóbbi időben egyre több gyermeknél diagnosztizálunk policisztásovárium-szindrómát és inzulinrezisztenciát is, amik az elmúlt húsz évhez képest jóval korábban, akár 14-16 éves korban jelentkezhetnek. Ennek nagyrészt a megváltozott táplálkozás, a túlzott szénhidrátbevitel lehet az oka, ami felborítja a cukoranyagcserét. A szindróma menstruációs zavarokkal jár, ezért a fiatalok alapvetően ezzel fordulnak hozzánk, mi pedig megkezdjük a teljes kivizsgálást. Nem elég ugyanis a tünetet kezelni, magára a problémára kell megoldást találnunk. 

Dr. Csatlós Éva gyermeknőgyógyász
Dr. Csatlós Éva gyermeknőgyógyászKirály Gabriella / saját

Kisebb gyerekek kezelésénél hogyan oldja a félelmet, a gátlásokat?

A vizsgálatokat mindig megelőzi egy beszélgetés, nyugtatjuk az aggódó anyukát és a gyereket is. Már maga a rendelő is olyan légkört áraszt, ami csökkenti a félelmet, vannak matricáink, sőt adunk mintavételhez szükséges pálcikát is, amivel otthon a plüssállatot meg lehet vizsgálni, és mindig elmagyarázzuk, mit fogunk csinálni és miért. Invazív vizsgálatokra a legritkább esetekben kerül sor. Ennek ellenére persze több kislány is fél, egyrészt azért, mert orvosnál van, másrészt egy olyan területet nézünk, amit nem szoktunk mutogatni. Megint mások korábbi vizsgálatok miatt érkeznek akár traumatizálva – volt olyan kis páciensem, aki összepisilte magát félelmében a vizsgálat előtt, mások rúgkapálnak. Mindig hangsúlyozom, hogy a vizsgálatok nem fájdalmasak, és amióta a legtöbb rendelő fel van szerelve ultrahangos eszközzel, a rektális vizsgálatokra sincs olyan arányban szükség. Ennek ellenére sok, a gyermekgyógyászatból ismert praktikára, játékos megoldásra, kreativitásra van szükség, hogy megnyugtassuk a gyerekeket. Az első alkalom után már nyugodtan szoktak visszatérni kontrollra, hiszen megtapasztalták, hogy nem történt velük semmi kellemetlen. Azok az eljárások, amelyek már fájdalmat okoznának, ma már pár perces, vénás bódításban telnek, hogy a kislánynak ne maradjanak lelkileg megterhelő, kellemetlen emlékei. Mi már másik generáció vagyunk, nem kell sem felnőttnek, sem gyereknek éberen tűrnie a fájdalmat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Számos betegséget ma már védőoltással meg lehet előzni. Miért fontos a prevenció, a HPV elleni oltás?

A HPV elleni oltásnak nagyon nagy jelentősége van, az egész populációt be kellene oltatni, fiúkat, lányokat egyaránt, érdemes lenne erre időt és pénzt fordítani. Néhány iskolában az iskolaorvos felügyeletével és az önkormányzat támogatásával megszervezik a csoportos oltásokat, de ha ez nem elérhető, akkor a szülőnek érdemes kérnie. Az oltás segítségével minimálisra csökkenne a méhnyakrák előfordulása, főleg a kilenc komponensű oltóanyag használata esetén. Persze százszázalékos védelmet nem nyújt, de a legagresszívebb vírusfajták ellen megóv, és mindenképpen pozitív hatást tudunk elérni. Azokban az országokban, ahol odafigyeltek erre, minimálisra tudták csökkenti a méhnyakrák előfordulását.

Ugyanilyen fontos az egészségnevelés, azaz ne csak védőoltást adjunk, de hívjuk fel a fiatalok figyelmét a helyes táplálkozásra, a védekezés módjaira, a gyermekvállalás idejére, a szexuális úton terjedő betegségek elkerülésére. Teljesen egészséges lányt is érdemes elvinni gyereknőgyászhoz, hiszen sok olyan témáról szó eshet, amiről otthon nem. Még mindig nem lehet eléggé felhívni a tinédzserek figyelmét arra, hogy a védekezés nélküli szexuális együttlét terhességhez vezethet, és az abortusz vagy a gyermek megszülése, örökbe adása egy életre szóló traumát okozhat – az ilyen eseteknél mi is pszichológust vonunk be. A nemi úton terjedő betegségek megelőzése is kiemelten fontos, hiszen a fel nem ismert, kezeletlenül hagyott chlamydia meddőséget is okozhat. A szülőnek is hasznos, ha egy orvos világosítja fel a gyermeket a kockázatokról.

Az orvosnak jobban megnyílnak a fiatal páciensek?

A tinédzser lányok meglepő módon odafigyelnek és betartják az orvostól hallott szabályokat. Amit a szülőtől nem fogadnak el, azt tőlünk igen, így lényegesen jobb eredményt tudunk elérni. Minket köt az orvosi titoktartás, 14 éves kortól pedig már szülőnek sem kötelező jelen lennie a vizsgálatnál vagy a beszélgetésnél. A kamasz lány személyre szabottan, tabuk nélkül tájékozódhat a saját állapotáról, felteheti a kérdéseit, feloldódhatnak a félelmei. Nagyon sok munka felépíteni a bizalmat, de megéri. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek