14 természetes módszer a termékenység növelésére

Habár betegségeket nem szükségszerűen gyógyítanak, de több természetes módszerről már tudományosan is bebizonyosodott, hogy segíthetnek a termékenységgel kapcsolatos problémákon. Már mutatjuk is, melyek ezek!

A szülőséghez vezető út néha nagy kihívást jelent a pároknak, ám szerencsére van néhány természetes módszer a termékenység növelésére. Mára már biztos: életmódunk és az, amit eszünk, befolyásolja azt is, hogy mennyire vagyunk termékenyek. Ha téged is érint a probléma, az alábbi természetes módszerekkel érdemes próbálkoznod. 

#1 Fogyassz antioxidánsokban gazdag ételeket!

Az antioxidánsok, például a folát és a cink, javíthatják a termékenységet mind a férfiak, mind a nők esetében. Deaktiválják a szervezetben lévő szabad gyököket, amelyek károsíthatják mind a spermiumokat, mind a petesejteket. Egy 2012-ben végzett fiatal, felnőtt férfiakat vizsgáló kutatás úgy találta, hogy napi 75 gramm antioxidánsban gazdag dió elfogyasztása javította a sperma minőségét.

Egy 232 nővel végzett vizsgálat során kiderült, hogy a magasabb folátbevitel az élveszületés magasabb arányával jár. Az olyan ételek, mint a gyümölcsök, zöldségek, diófélék és gabonafélék tele vannak hasznos antioxidánsokkal, például C- és E-vitaminokkal, foláttal, béta-karotinnal és luteinnel, így érdemes minél többet enned belőlük.

#2 Reggelizz!

A bőséges reggeli elfogyasztása segíthet a termékenységi problémákkal küzdő nőkön. Egy tanulmány ugyanis megállapította, hogy egy-egy nagyobb reggeli elfogyasztása javíthatja a  meddőség egyik fő oka, a policisztáspetefészek-szindróma (PCOS) hormonális hatásait. A közepes testsúlyú, PCOS-ben szenvedő nők esetében ha a bevitt kalóriáik legnagyobb részét reggel fogyasztották el, az az inzulinszintet 8, a tesztoszteronszintet pedig 50 százalékkal csökkentette. Márpedig ezeknek a magas szintje hozzájárulhat a meddőséghez, így az is segíthet, ha nem hagyod ki az egészséges reggelit.

#3 Kerüld a transzzsírokat!

Az egészséges zsírok mindennapos fogyasztása fontos a termékenység és az egészségi állapot megőrzése érdekében. A transzzsírok azonban, az inzulinérzékenységre gyakorolt negatív hatásuk miatt, az ovulációs meddőség fokozott kockázatával járnak.

#4 Csökkentsd a szénhidrátokat, főleg PCOS esetén!

Egy alacsonyabb szénhidráttartalmú étkezési terv követése (ahol a kalóriák kevesebb mint 45 százaléka származik szénhidrátból) általában is ajánlott a PCOS-ben szenvedő nőknek. Számos tanulmány kimutatta, hogy a szénhidrátbevitel kordában tartása PCOS esetén jót tesz, így javítva a termékenységet. 

#5 Egyél kevesebb finomított szénhidrátot!

Ha már a szénhidrátról beszélünk: nemcsak a szénhidrát mennyisége a fontos, hanem a típusa is. A finomított szénhidrátok különösen problémásak lehetnek. A finomított szénhidrátok közé tartoznak a cukros ételek és italok, valamint a feldolgozott gabonafélék, köztük a fehér tészta, a kenyér és a rizs. Ezek a szénhidrátok nagyon gyorsan felszívódnak, ami a vércukor- és inzulinszint emelkedését okozza. Az inzulin kémiailag hasonló a petefészek hormonjaihoz, amelyek a peték érését segítik. A folyamatosan emelkedett inzulin hatására előfordulhat, hogy a szervezet kevesebb reproduktív hormont termel, mivel úgy gondolja, hogy nincs szükség rá, így ez hozzájárulhat a petesejtek érése és az ovuláció hiányához.

Nem mindenki várandós a csapatban.
Nem mindenki várandós a csapatban.FilippoBacci / Getty Images Hungary

#6 Fogyassz több rostot!

Egy 2009-es tanulmány kimutatta, hogy a 32 évesnél idősebb nők körében napi 10 gramm gabonarost fogyasztása után 44 százalékkal alacsonyabb lesz az ovulációs meddőség kockázata.

#7 Cseréld le a fehérjeforrásokat! 

Egyes állati fehérjék (például hús, hal és tojás) növényi fehérjeforrásokra (például bab, dió és magvak) történő cseréje a meddőség kockázatának csökkenésével jár. Egy tanulmány kimutatta, hogy amikor az összes kalória 5 százaléka állati fehérje helyett növényi fehérjéből származik, az ovulációs meddőség kockázata több mint 50 százalékkal csökken. Egy 2018-as tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy több hal fogyasztása javítja a meddőségi kezelések eredményességét. 

#8 Válassz magas zsírtartalmú tejterméket! 

Az alacsony zsírtartalmú tejtermékek nagy mennyisége növelheti a meddőség kockázatát, míg a magas zsírtartalmú tejételek csökkenthetik. Egy 2007-es nagy tanulmány megvizsgálta a magas zsírtartalmú tejtermékek fogyasztásának hatásait, és kiderült, hogy azok a nők, akik napi egy vagy több adag magas zsírtartalmú tejterméket fogyasztottak, 27 százalékkal kisebb eséllyel voltak  terméketlenek.

Szeretettel gratulálunk!
Szeretettel gratulálunk!Jessie Casson / Getty Images Hungary

#9 Fogyassz multivitamint!

Aki hetente legalább 3 alkalommal multivitaminokat szed, kisebb eséllyel tapasztalhatja az ovulációs meddőséget. 

#10 Légy aktívabb!

A testmozgás számos előnnyel jár az egészségünkre nézve, beleértve a megnövekedett termékenységet is. A mérsékelt fizikai aktivitás fokozása a nők és a férfiak termékenységére is kedvezően hat, különösen az elhízottak esetében.

#11 Szánj időt a kikapcsolódásra! 

A stressz jellemzően életünk mindennapi kísérője, ám a stressz-szint növekedésével csökken a teherbe esés esélye. Ez valószínűleg annak a hormonális változásnak köszönhető, amely akkor jelentkezik, amikor az ember stresszesnek érzi magát. A stressz és a termékenység közötti összefüggések kutatása még zajlik, de már vannak bizonyítékok arra, hogy a stressz negatívan befolyásolhatja a termékenységet.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

#12 Hagyd ki a koffeint! 

Egy 1997-es tanulmány azt sugallja, hogy azoknak a nőknek, akik napi 500 milligrammnál több koffeint fogyasztanak, akár 9,5 hónappal tovább tart teherbe esni.

#13 Cél az egészséges testsúly 

A testsúly az egyik legbefolyásolóbb tényező a férfiak és nők termékenységében, a szervezetben tárolt zsírmennyiség ugyanis befolyásolja a menstruációs funkciókat. Az elhízás különösen az ovuláció hiányával, rendszertelen menstruációval, valamint a petesejtek károsodásával jár.

#14 Kerüld a felesleges alkoholt 

Az alkoholfogyasztás is negatívan befolyásolhatja a termékenységet, bár az még nem egyértelmű, hogy mennyi alkohol váltja ki ezt a hatást. Egy 2016-os tanulmány szerint ha heti több mint 14 alkoholos italt fogyaszt valaki, az a teherbe esés hosszabb idejével jár. És még jó pár egészségügyi hátránnyal. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra