Ezért jó, ha egy szobában alszol a babáddal

Minden gyerek más, egy valami viszont közös bennük: általában hónapokba, évekbe telik, mire átalusszák az éjszakákat.

Nem könnyű megteremteni azt a környezetet, amiben a szülők és az újszülött igényei is érvényesülnek. Vannak, akik a szülői ágyba – vagy babaöböllel közvetlenül mellé – veszik a kicsit, míg mások a kezdetektől a gyerekszobában altatják. Vannak azonban a saját igényeinken kívül más szempontok is, amiket érdemes szem előtt tartani – hívja fel a figyelmünket a Harvard.

Okokat nem tudunk, de tehetünk ellene

Bölcsőhalálnak (SIDS) nevezzük azt a csecsemőkorban – 1 éves kor előtt – bekövetkező, minden előzmény nélküli, váratlan halálesetet, amelynek kapcsán nem lehet kiváltó okot igazolni. Ennek hazai előfordulásáról pontos adatok nincsenek, azonban az 1 hónapos és 1 éves kor közötti halálesetek 40-50 százalékát okozza, leggyakrabban 1 és 4 hónapos kor között. Előfordulása Közép-Európában átlagosan 2,7/10 000, míg az Egyesült Államokban ennél magasabb, a statisztika szerint 6,9/10 000.

Bár még mindig keveset tudunk a kiváltó okokról, egy kis odafigyeléssel csökkenthetjük a tragédia előfordulásának lehetőségét. Ha például a babát a hátán altatjuk, kemény matracon, párna és plüssállatok nélkül, jelentősen csökken a fulladás esélye. Sőt, az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia (AAP) szerint már az, hogy az újszülött a szülőkkel egy szobában alszik, 50 százalékkal csökkenti a bölcsőhalál kockázatát. Ennek okát még nem tudják, és bár ma már rengeteg biztonsági berendezés áll a szülők rendelkezésére (bébiőr, légzésfigyelő, stb.), mégis könnyebben észrevesszük a bajt és tudunk segítséget nyújtani, ha a csecsemő karnyújtásnyira fekszik tőlünk.

A lényeg, hogy mindenki tudjon pihenni
A lényeg, hogy mindenki tudjon pihenniDaniela Jovanovska-Hristovska / Getty Images Hungary

Érdemes azonban különbséget tenni az egy szobában, illetve az egy ágyban történő együtt alvás között, hiszen míg az AAP az első hat hónap alatt kifejezetten ajánlja, hogy a csecsemő a hálószobában aludjon, az utóbbi rengeteg veszélyt rejt magában. Az egy ágyban alvás mellett szóló érv általában az éjszakai szoptatás, hiszen míg egy fotelben ülve fennáll a veszélye annak, hogy az anya elalszik és elejti a csecsemőt, ennek az ágyban fekve kisebb a valószínűsége. A közös ágyban alvás azonban komoly kockázatokkal jár. Évről évre rengeteg csecsemő halálát okozza a nagy párnák és takarók miatti fulladás, de vannak esetek, amikor a gyerek leesik az ágyról vagy a szülei ráfekszenek éjszaka. Ezekre a problémákra megoldást jelenthet a szülői ágy mellé rögzített félbölcső, azonban ilyenkor is fontos a megfelelő rögzítés, és hogy a gyereket ne hagyjuk felügyelet nélkül.

Fontos viszont, hogy minden tényezőt szem előtt tartsunk. Vannak szülők, akik nem tudnak úgy pihenni, ha megosztják a szobájukat az újszülöttel. A folyamatos mocorgás és a különböző babahangok nem hagynak ellazulni, és bár intim pillanatokat a hálószobán kívül is meg lehet élni, ha a baba zavar minket az alvásban, könnyen fáradtak, feszültek leszünk. Ezek a körülmények a kapcsolatunkat is befolyásolják, ami szintén hatással van a csecsemőre. Az első hat hónap egy örökkévalóságnak tűnik, de szerencsére nem az. Érdemes tehát mérlegelni, próbálkozni, és megtalálni a mindenki számára megfelelő megoldást.

A cikk az ajánló után folytatódik

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra