Tudnál róla, ha öngyilkos gondolatai lennének a gyerekednek?

Szülőként szeretjük azt gondolni, hogy mindent tudunk a gyerekünkről, tisztában vagyunk azzal, hogy hogy érzi magát, milyen gondolatok járnak a fejében. Kutatások eredményei szerint azonban nem mindig ez a helyzet.

A Harvard Medical School szemlézte azt a tanulmányt, amelyben a kutatók több mint ötezer, 11–17 év közötti tinédzsert szólaltattak meg. Az interjúk során megkérdezték a fiatalokat, hogy gondolkodtak-e már öngyilkosságon, foglalkoztatja-e őket a halál gondolata, majd a gyerekekre vonatkozóan ugyanezeket a kérdéseket feltették a tinédzserek szüleinek is.

A kutatás eredménye 

A fiatalok és a szülők válaszai között nem volt sok egyezés. A felnőttek fele válaszolta, hogy a gyerekének öngyilkos gondolatai vannak, míg háromnegyedük gondolta úgy, hogy serdülőkorú gyerekét aktívan foglalkoztatja a halál.

Fontos elérhetőségek krízishelyzetekre

Teljesen természetes, ha sokszor úgy érezzük, nehéz segítséget kérni. De bármelyikünkkel előfordulhat, hogy azt éljük meg, összedől a világ, és egyedül nem tudjuk megoldani a problémáinkat. Ez nem a gyengeség jele, és azt is lényeges tudatosítani magunkban, hogy nem kell egyedül megbirkóznunk a gondjainkkal: fordulhatunk képzett segítőkhöz is, akik meghallgatnak, támogatnak minket.

  • Az öngyilkossági veszély olyan akut pszichiátriai probléma, amelyet a járvány ideje alatt is kötelesek ellátni a pszichiátriai osztályok. Érdemes felhívni a Központi Ágynyilvántartó 0–24 órában működő telefonszámát: 06-1-311-6000, hogy megtudd a lakcímedhez, tartózkodási helyedhez legközelebb eső pszichiátriai osztály címét, ahova be tudsz menni segítséget kérni. Beutalót sem kell vinned, hogy fogadjanak.
  • Az ország egész területéről ingyenesen hívható a Kék Vonal telefonszáma: 116-111. A fiatalok 0–24 órában elérik a segítőket, előhívó vagy körzetszám nélkül, teljesen anonim módon beszélgethetnek az őket foglalkoztató kérdésekről. Olyan felnőttek is telefonálhatnak, akiknek egy gyerek biztonsága kapcsán vannak kételyei, kérdései. Az ő hívásukat a 116-000-s telefonszámon várják. Lehetőség van ezenkívül cseten és e-mailen keresztül is segítséget kérni, további információkat a szervezet honlapján találsz az alábbi linken.

Ha jobban belegondolunk, ezek az eredmények nem is olyan meglepőek. A tizenévesekben a legtöbb esetben nem tudatosul, hogy mi történik velük, miért változik meg a közérzetük, vagy mi miatt nem érzik jól magukat. Az sem ritka, hogy tudják, hogy mi a baj, de nem szívesen osztják meg mindezt a szüleikkel – vagy azért, mert félnek, hogy a szüleik aggódni kezdenek értük, vagy mert tartanak a felnőttek reakcióitól.

A legtöbb szülő nincs tisztában a depresszió tüneteivel, vagy félreérti, megmagyarázza valamivel – hiszen mindannyian szeretnénk azt hinni, hogy a gyerekünk jól van. Tekintettel azonban arra, hogy mennyire különbözően értékelnek egy adott problémát a tinédzserek és a szülők, sok felnőtt a depresszió tüneteit, a halállal kapcsolatos gondolatokat is csak tinidrámának titulálja. Éppen ezért a tanulmány szerzői arra ösztönzik a gyerekekkel foglalkozó szakembereket, hogy a szülőkön kívül támaszkodjanak más információkra is, amikor egy tinédzser mentális egészségét vizsgálják.

Teljesen természetes, ha néha kilátástalannak tűnik minden
Teljesen természetes, ha néha kilátástalannak tűnik mindenzodebala / Getty Images Hungary

Mit tehet a szülő?

Fontos, hogy legyünk tisztában a tinédzserkori depresszió tüneteivel, és soha ne hagyjuk figyelmen kívül őket. Egy depressziós tini sem állandóan szomorú. Árulkodó lehet viszont, ha romlik a gyerek teljesítménye, gyakran ingerlékeny vagy dühös, unatkozik vagy abbahagyja azokat a tevékenységeket, amelyekben korábban örömét lelte. Szintén érdemes odafigyelni a tinédzserre, ha megváltoznak a baráti kapcsolatai, magányossá válik, elszigetelődik a társaitól, gyakran vállal nagy kockázatot, esetleg hajlamos önsértő cselekedetekre, vagy gyakran fáradt, tartós testi panaszai vannak, például fej- vagy hasfájás.

Mindig hallgasd meg és vedd komolyan a problémáit, hiszen ami neked csak dráma, az neki komoly probléma lehet. Ahelyett, hogy magára hagyod a gyereked, biztosítsd arról, hogy hozzád bármivel fordulhat. Ha úgy érzed, egyedül kevés vagy a probléma megoldásához, kérj tanácsot a gyerekorvostól, vagy keressetek egy olyan szakembert, aki a gyerek számára is szimpatikus, aki előtt képes megnyílni és megosztani vele a gondolatait.

Időnként ez tényleg csak egy rövidebb krízis a tinédzserek amúgy sem könnyű életében. Az öngyilkossággal kapcsolatban azonban mindig jobb óvatosnak lenni. Nyiss a gyerek felé, tedd fel a szükséges kérdéseket, és ha úgy érzed, kérj segítséget.

Ha úgy érzed, segítségre van szükséged, hívd a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123-as vagy a 06-80-820-111-es telefonszámot! Kérjük, olvasd el ezt az oldalt! Amennyiben másért aggódsz, ezt az oldalt ajánljuk figyelmedbe.

A cikk az ajánló után folytatódik

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra