Tudnál róla, ha öngyilkos gondolatai lennének a gyerekednek?

Szülőként szeretjük azt gondolni, hogy mindent tudunk a gyerekünkről, tisztában vagyunk azzal, hogy hogy érzi magát, milyen gondolatok járnak a fejében. Kutatások eredményei szerint azonban nem mindig ez a helyzet.

A Harvard Medical School szemlézte azt a tanulmányt, amelyben a kutatók több mint ötezer, 11–17 év közötti tinédzsert szólaltattak meg. Az interjúk során megkérdezték a fiatalokat, hogy gondolkodtak-e már öngyilkosságon, foglalkoztatja-e őket a halál gondolata, majd a gyerekekre vonatkozóan ugyanezeket a kérdéseket feltették a tinédzserek szüleinek is.

A kutatás eredménye 

A fiatalok és a szülők válaszai között nem volt sok egyezés. A felnőttek fele válaszolta, hogy a gyerekének öngyilkos gondolatai vannak, míg háromnegyedük gondolta úgy, hogy serdülőkorú gyerekét aktívan foglalkoztatja a halál.

Fontos elérhetőségek krízishelyzetekre

Teljesen természetes, ha sokszor úgy érezzük, nehéz segítséget kérni. De bármelyikünkkel előfordulhat, hogy azt éljük meg, összedől a világ, és egyedül nem tudjuk megoldani a problémáinkat. Ez nem a gyengeség jele, és azt is lényeges tudatosítani magunkban, hogy nem kell egyedül megbirkóznunk a gondjainkkal: fordulhatunk képzett segítőkhöz is, akik meghallgatnak, támogatnak minket.

  • Az öngyilkossági veszély olyan akut pszichiátriai probléma, amelyet a járvány ideje alatt is kötelesek ellátni a pszichiátriai osztályok. Érdemes felhívni a Központi Ágynyilvántartó 0–24 órában működő telefonszámát: 06-1-311-6000, hogy megtudd a lakcímedhez, tartózkodási helyedhez legközelebb eső pszichiátriai osztály címét, ahova be tudsz menni segítséget kérni. Beutalót sem kell vinned, hogy fogadjanak.
  • Az ország egész területéről ingyenesen hívható a Kék Vonal telefonszáma: 116-111. A fiatalok 0–24 órában elérik a segítőket, előhívó vagy körzetszám nélkül, teljesen anonim módon beszélgethetnek az őket foglalkoztató kérdésekről. Olyan felnőttek is telefonálhatnak, akiknek egy gyerek biztonsága kapcsán vannak kételyei, kérdései. Az ő hívásukat a 116-000-s telefonszámon várják. Lehetőség van ezenkívül cseten és e-mailen keresztül is segítséget kérni, további információkat a szervezet honlapján találsz az alábbi linken.

Ha jobban belegondolunk, ezek az eredmények nem is olyan meglepőek. A tizenévesekben a legtöbb esetben nem tudatosul, hogy mi történik velük, miért változik meg a közérzetük, vagy mi miatt nem érzik jól magukat. Az sem ritka, hogy tudják, hogy mi a baj, de nem szívesen osztják meg mindezt a szüleikkel – vagy azért, mert félnek, hogy a szüleik aggódni kezdenek értük, vagy mert tartanak a felnőttek reakcióitól.

A legtöbb szülő nincs tisztában a depresszió tüneteivel, vagy félreérti, megmagyarázza valamivel – hiszen mindannyian szeretnénk azt hinni, hogy a gyerekünk jól van. Tekintettel azonban arra, hogy mennyire különbözően értékelnek egy adott problémát a tinédzserek és a szülők, sok felnőtt a depresszió tüneteit, a halállal kapcsolatos gondolatokat is csak tinidrámának titulálja. Éppen ezért a tanulmány szerzői arra ösztönzik a gyerekekkel foglalkozó szakembereket, hogy a szülőkön kívül támaszkodjanak más információkra is, amikor egy tinédzser mentális egészségét vizsgálják.

Teljesen természetes, ha néha kilátástalannak tűnik minden
Teljesen természetes, ha néha kilátástalannak tűnik mindenzodebala / Getty Images Hungary

Mit tehet a szülő?

Fontos, hogy legyünk tisztában a tinédzserkori depresszió tüneteivel, és soha ne hagyjuk figyelmen kívül őket. Egy depressziós tini sem állandóan szomorú. Árulkodó lehet viszont, ha romlik a gyerek teljesítménye, gyakran ingerlékeny vagy dühös, unatkozik vagy abbahagyja azokat a tevékenységeket, amelyekben korábban örömét lelte. Szintén érdemes odafigyelni a tinédzserre, ha megváltoznak a baráti kapcsolatai, magányossá válik, elszigetelődik a társaitól, gyakran vállal nagy kockázatot, esetleg hajlamos önsértő cselekedetekre, vagy gyakran fáradt, tartós testi panaszai vannak, például fej- vagy hasfájás.

Mindig hallgasd meg és vedd komolyan a problémáit, hiszen ami neked csak dráma, az neki komoly probléma lehet. Ahelyett, hogy magára hagyod a gyereked, biztosítsd arról, hogy hozzád bármivel fordulhat. Ha úgy érzed, egyedül kevés vagy a probléma megoldásához, kérj tanácsot a gyerekorvostól, vagy keressetek egy olyan szakembert, aki a gyerek számára is szimpatikus, aki előtt képes megnyílni és megosztani vele a gondolatait.

Időnként ez tényleg csak egy rövidebb krízis a tinédzserek amúgy sem könnyű életében. Az öngyilkossággal kapcsolatban azonban mindig jobb óvatosnak lenni. Nyiss a gyerek felé, tedd fel a szükséges kérdéseket, és ha úgy érzed, kérj segítséget.

Ha úgy érzed, segítségre van szükséged, hívd a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123-as vagy a 06-80-820-111-es telefonszámot! Kérjük, olvasd el ezt az oldalt! Amennyiben másért aggódsz, ezt az oldalt ajánljuk figyelmedbe.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra