Így segíts a kamasznak újratervezni a nyarat

A nyárral együtt eljött a nyári szünet is – idén azonban nagy valószínűséggel minden másképp lesz, mint ahogy elterveztük. Sok nyári tábor, fesztivál és program marad el a következő hónapokban, így nemcsak a saját, de a gyerekeink nyarát is újra kell tervezni.

A legnagyobb kihívást talán a kamaszok jelentik. Már hónapok óta tervezgették, kivel, mikor és mit fognak csinálni, és bár egyre inkább úgy tűnik, hogy lassan visszaállunk a régi kerékvágásba, sok program már biztosan átcsúszik jövő nyárra. De mit tehetünk mi, szülők, hogy a tizenévesek a lehető legkönnyebben vészeljék át a következő hónapokat? Négy tippet hozott a Harvard, amik segíthetnek az újratervezésben.

#1 Erősítsd meg abban, hogy bármit is érez, jogosan érzi

Még felnőttként is nehéz, így teljesen természetes, ha tinikorú gyerekünk csalódott, szomorú vagy szorong, amiért mégsem úgy alakul a nyár, ahogy azt eltervezte. Lehet, hogy bizonytalan a jövővel kapcsolatban. Lehet, hogy hiányoznak a barátai, társadalmilag elszigetelt és magányos. Szülőként nem tudunk minden problémát megoldani, de már azzal is sokat segíthetsz a tizenéves gyerekednek, ha figyelmesen meghallgatod. Ha elmondja, hogy mi az, ami aggasztja, biztosítsd arról, hogy megérted a problémáját és jogosak az érzései. A tinédzserek számára fontosabb az, hogy úgy érezze, meghallgatod és megérted, mint az, hogy megoldd helyette a problémákat.

#2 Tervezzetek napirendet közösen

Alakítsatok ki egy olyan napirendet, amiben minden fontos dolog helyet kap. Egyezzetek meg abban, hogy mikor kezdődik és végződik a nap, melyik étkezésnek mikor van az ideje – de tartsd szem előtt, hogy a legtöbb tizenéves jóval később kel fel reggel és fekszik le este, mint mi, felnőttek. Ezzel semmi baj nincs, főleg nyáron. Ezután dugjátok össze a fejeteket, és találjátok ki, hogy mik azok az elfoglaltságok, amikkel szívesen töltené a gyerek az idejét. Kereshettek helyet a képernyőzésnek, videójátékoknak is, a lényeg, hogy legyenek keretek.

Szerencsére ennyire nem vészes a helyzet
Szerencsére ennyire nem vészes a helyzetMediterranean / Getty Images Hungary

#3 Tűzzetek ki célokat közösen

Beszélgessetek arról, hogy milyen céljai vannak, van-e bármi, amiben szívesen kipróbálná magát. A nyári szünetben jut idő mindenre, amit ki szeretne próbálni, legyen szó új hobbiról vagy nyelvtanulásról. Ha megvan a cél, beszéljétek meg, hogy mikor és milyen segítségre van szüksége, hogy tudod úgy támogatni, hogy megmaradjon az önállósága is.

#4 Konkrét elvárások és szabályok

Bár jelentősek az enyhítések, a koronavírus nem tűnt el az országból. Beszéljétek meg, hogy milyen szabályok betartásával mehet közösségbe, találkozhat a barátaival. A rendszeres kézmosás és a közösségi terekben a maszk viselése alap, de kialakíthattok olyan szabályokat is, amelyek betartásával a család minden tagja biztonságban érezheti magát.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Beszélgessetek arról, hogy a ti döntéseitek hogyan hatnak másokra, és miért fontos, hogy ne csak a család biztonságával foglalkozzunk. Vegyétek sorra, hogy melyek azok a szabályok, amelyeket muszáj betartani, és mik azok, amikhez rugalmasan tudtok állni. Vannak-e olyan elővigyázatossági intézkedések, amelyekben dönthet a gyerek? Mik azok a kültéri vagy beltéri rendezvények, amiken már részt vehet? Egy tizenéves világjárványtól függetlenül is szívesen feszegeti a határokat, ilyenkor azonban még fontosabb, hogy a fiatalok tisztában legyenek döntéseik következményeivel.

A lényeg, hogy hallgassuk meg a kamaszokat, figyeljünk oda rájuk, és engedjük, hogy aktív szerepet vállaljanak a nyaruk megtervezésében. Nagy eséllyel nem ez lesz életük legtökéletesebb nyara, ennek ellenére segíthetünk nekik, hogy kihozzák a maximumot a következő hónapokból, önállósodjanak, megtanuljanak felelős döntéseket hozni.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek