Így szoktasd le okosan a gyereket a junk foodról – 6 tipp

Sajnos az egészségtelen ételek általában finomak. Tudják ezt a gyerekek is, akiknek a kedvencei között jó eséllyel szerepel a gyorskaja. Nem csak az ízük jó, pillanatok alatt elkészíthetők, és még a válogatósaknak sem kell könyörögni, hogy egyenek belőlük. Vannak tehát érvek az egészségtelen étkezés mellett, mégis fontos lenne, hogy valamiképpen leszoktassuk róla a legkisebbeket.

Mennyivel kényelmesebb hely lenne a világ, ha a pizzában és a fagyiban lenne a természetes C-vitamin, és szálkásítani is úgy lehetne, hogy zöldségek és sovány húsok helyett egy hambit vághatnánk be tejfölös-sajtos lángossal lekísérve, dobostortával szétcsapatva. De a világ már csak olyan hely, hogy az egészséges ételekkel egy kicsit több munka van, a junk food fogyasztása pedig egy rakás kellemetlenséget hoz magával hosszú távon, amik közül csak az egyik az elhízás. 

A gyerekek esetében az egészségtelen gyorsételek fogyasztása azért még rosszabb ötlet, mert mi nemcsak egy-egy ebédet és vacsorát adunk nekik, hanem hosszú távú, akár életre szóló szokásaikat is segítünk kialakítani. Ezért nem mindegy, hogy az egyszerűbb vagy az egészséges étkezés mellett tesszük le a voksunkat a hétköznapokban. 

Napi egy csokoládényi extra kalória is elhízáshoz vezet

A BBC azt írja: Nagy-Britanniában az iskolások közül minden ötödik gyerek elhízott. A helyzet később sem javul, sőt a középiskola megkezdésére már minden harmadik fiatal küzd ezzel a problémával. 

Dr. Simon Steenson brit táplálkozástudományi szakember elmondása szerint a bizonyítékok azt mutatják, hogy a négy évnél idősebb túlsúlyos fiúk naponta 140–500 felesleges kalóriát fogyasztanak, a lányok 160–290-et. Nem sok, de hosszú távon pont elég az elhízáshoz. A túlsúly pedig  befolyásolhatja a gyerek testi és mentális egészségét, és növeli az olyan állapotok kockázatát, mint például a magas vérnyomás és a légzési nehézségek, valamint a zaklatás és az alacsony önértékelés – teszi hozzá a szakember.

Hannah Whittaker dietetikus hangsúlyozza a probléma mielőbbi leküzdésének fontosságát: „Ha egy gyerek ötéves kora körül túlsúlyos, nehéz a visszatérés, mert a teste raktározza a zsírsejteket, amelyek később csak tovább növekednek” – emeli ki.

Akkor mégis hogyan ösztönözhetjük a gyerekeket egészséges táplálkozásra? 6 tippet mutatunk, amiket bárki könnyen megvalósíthat.

A két véglet.
A két véglet.Peter Dazeley / Getty Images Hungary

#1 Engedd, hogy játsszon az étellel

Régi intelem, hogy ne játsszunk az étellel, ám ha a kisebbek mégis megteszik, jobban megismerik az ízeket, illatokat, textúrákat. 

Dr. Nicholas Wilkinson, a Flavour School nevű alapítvány társalapítója elmagyarázza, miért klassz dolog hagyni, hogy a gyerekek ismerkedjenek az ételekkel: „Az egész sokszor nem az ízekről szól. Lehet, hogy az működik például, ha azt mondod: na nézzük, milyen a hangja ennek a paprikának, ha jó nagyot harapunk bele! Ezek a játékos, kreatív megközelítések segíthetnek azoknak a gyerekeknek, akik könnyen megmakacsolják magukat, és általában nem próbálnak ki új dolgokat.

#2 Mutass neki új, egészséges ételeket

Fontos, hogy a gyerekek folyamatosan új ízekkel ismerkedjenek, akár úgy is, hogy a régi, jól ismert ételeinket mutatjuk meg nekik új formában. A legtöbb, amit veszíthetünk, hogy legfeljebb nem ízlik nekik – de legalább megpróbáltuk. 

#3 Figyeld az adagok méretét

Figyeljünk az adagokra, főképp akkor, ha már olyasmit eszik a gyerek, ami nem túl egészséges. Egy-egy csomag keksz, egy-egy darab péksütemény, csipsz nem biztos, hogy egy adagot jelent. Az élelmiszerek címkéjén rajta van, hogy mivel mennyi zsírt, szénhidrátot és cukrot fogyasztunk el a napi ajánlott adaghoz képest. Böngésszük ezeket az adatokat a gyerekkel együtt, így talán ő is rászokik a címkék tanulmányozására. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

#4 Készíts egészségesebb, otthoni verziókat

Sokkal több zöldség és kevesebb tartósítószer kerülhet a kedvencekbe, ha otthon, frissen készülnek el. A pizza, a hamburger, a tészták és az édességek mind egészségesebbek lehetnek, ha mi dobjuk össze, ráadásul jó példát is mutatunk azzal, ha hajlandók vagyunk egy kicsit többet dolgozni az egészséges változatokért.

#5 Vond be a gyereket a főzésbe

Ha látják, mit teszünk bele egy ételbe, jobban bíznak benne, ha pedig a saját kezükkel készítették el, akkor nyilván tovább is akarnak menni, és szívesen megkóstolják a főztjüket.

#6 Legyen mindenki a fedélzeten

Azért az úgy nehezen fog menni, hogy a gyerek finomfőzeléket majszol, mi pedig lenyomunk két pizzát mellette. Ha azonban látja, hogy örömmel fogynak otthon az egészséges ételek, számára sem lesz idegen csatlakozni a szokáshoz. Legyen az egész család egy csapat, mert nagyon fontos, hogy mindenki a fedélzeten legyen, együtt – ideértve a dadusokat és a nagymamákat is. Ők is csatlakozzanak hozzánk, és ne jutalmazzák a gyereket egészségtelen ételekkel.

Oszd meg másokkal is!
Mustra