A kínai narancsos karfiol hús nélkül is zseniális: glutén-, tej-, tojásmentes, vegán verzió

Az édes-savanyú, ragacsos narancsos szósz nem csak hússal finom. Gluténmentes, tejmentes, tojásmentes, vegán recept.

2-3 személyre. 

Köret nélkül, önmagában is nagyon finom.
Köret nélkül, önmagában is nagyon finom.Nemes Dóra

Hozzávalók

  • fél fej karfiol (közepes)
  • semleges ízű növényi olaj a sütéshez
  • narancsszeletek, szezámmag a tálaláshoz

A tésztához:

  • 100 gramm gluténmentes liszt
  • 1 evőkanál kukorica- vagy tápiókakeményítő
  • 1 teáskanál gluténmentes sütőpor
  • 1 teáskanál
  • 150 gramm szobahőmérsékletű víz

A panírhoz:

  • 1 bögre gluténmentes zsemlemorzsa + 2 evőkanál kókuszreszelék összekeverve

A mázhoz:

  • 250 ml narancslé
  • fél narancs reszelt héja
  • 100 gramm növényi szirup (pl. juharszirup vagy agávé)
  • 3 evőkanál gluténmentes szójaszósz
  • 2 evőkanál fehérbor- vagy almaecet
  • 2 evőkanál szobahőmérsékletű víz

A sűrítéshez:

  • 2 evőkanál kukorica- vagy tápiókakeményítő + 4 evőkanál szobahőmérsékletű víz összekeverve
Recept idők

 

 

Elkészítés:

A karfiolt szedjük kisebb rózsákra és mossuk meg. Keverjük össze a tészta hozzávalóit, majd a karfiolrózsákat mártsuk meg benne, és rögtön utána hempergessük meg a morzsában.

Melegítsünk olajat serpenyőben, majd helyezzük a panírozott karfiolokat az olajba. Süssük aranybarnára, kb. 2-2 perc minden oldalán. Tegyük ki papírtörlőre, és picit hagyjuk kihűlni.

Közben készítsük el a mázat: lábosban vagy serpenyőben melegítsük össze a hozzávalókat, majd forrás előtt sűrítsük be. A végén tegyünk bele néhány narancsszeletet. Öntsük a mázat a karfiolrózsákra, tálaláskor szórhatunk rá szezámmagot. Rizzsel (vagy kinoával, hajdinával stb.) kínáljuk.

A receptet szakmailag ellenőrizte: Szarka Dorottya dietetikus.

Gluténmentes túrós-sajtos minipogik Gluténmentes túrós-sajtos minipogik

A világ legfinomabb sós aprósütije lesz belőle, gluténmentesen.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Mai kedvencünk: tejszínes-baconös csirkemellfilé

Egy remek fogás, amelyhez egy nagy adag paradicsomsalátát és frissen sült kenyeret eszünk a legszívesebben.

2022. február17., 10:36

Mai kedvencünk: magyaros kenyérpizza jó sok, olvadós sajttal

Ha zero waste-ben gondolkodsz, akkor maradékmentő fogásként is bevetheted, mert az összes sajtfélével, sonkával és szalámival is finom.

2022. február23., 10:08

A csilis bab vegán hangulatban is isteni, mutatjuk a receptet!

Ha éppen nem muszáj, és a fogás nem lesz húsmentesen rosszabb, miért ne dobnánk össze a könnyebb változatát. Ha hozzájutsz növényi darált húshoz, azzal is remek, ha pedig másnapra is marad belőle, csavard egy tortillalapba rengeteg zöldséggel és lime-mal meglocsolt avokádóval.

2021. szeptember17., 12:52

Ropogósra sült karfiolszték őszi hangulatban, füstölt paprikával

Köretként is kiváló, egy jó hallevesben levesbetétként, de akár egy nagy adag tésztával és sajtszósszal remek, könnyű őszi vacsora lehet a karfiolszték, aminek az elkészítésében mindössze az a nehézség, hogy meg kell várnod, amíg elkészül. Mi párolóban készítjük, és aztán vajban pirítjuk meg, de ha kisebb darabokban is megfelel, szedd rózsáira, főzd meg, majd ezek után pirítsd meg a sütőben vagy egy serpenyőben.

2021. október18., 11:24

Nyári, kukoricás raguleves vegán módra

Egy kissé édeskés leves lesz az alig negyedórás főzés végeredménye, ami mexikói fűszerekkel, csípősen a legfinomabb. Ha nem szeretnéd túl fűszeresre, akkor tárkonyt vagy bazsalikomot adj hozzá.

2021. június13., 10:52

Mai kedvencünk: hidegen készülő barackleves téli fűszerekkel

Néhány kekszet tálalj mellé, és már el is készült ez a remek finomság. Csirkehús mellett, baconbe tekert májfalatkák oldalán is remek, de egy csípős indiai elé is jól illik.

2022. február24., 11:12

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek