Ezért esznek összevissza a várandós nők

Van olyan, hogy az ember hirtelen megkíván egy adag színesbors-keveréket málnatortával, kukoricakeményítőt rántva, olvadt sajtot, bontott téglát, lekváros-csirkés szendvicset, de olyan azért ritkán akad, aki mindeközben ne lenne várandós. Miért esznek összevissza a nők, amikor gyereket várnak?

A nők mindenfélét képesek megenni várandósan, akár olyasmit is, amire korábban rá sem néztek volna. Az még szinte semmi, ha valaki egyszerűen megszereti mondjuk a csípős ételeket, és úgy marad, ám mindehhez ráadásul olyan erős sóvárgás társul, hogy akár éjjel is nekiindulunk a gyorsétterembe fagyiért, ha a szükség úgy hozza. Na de mi van emögött a leküzdhetetlen és néha nagyon fura sóvárgás mögött?

Miért esznek összevissza a várandós nők?

szakirodalom kiemeli: a terhesség alatti féktelen falás nem veszélytelen, így nem árt, ha igyekszünk kordában tartani sóvárgásainkat, mert a túlzott súlygyarapodás az anya és a baba egészségére is kockázatokat jelent. 

Az ezzel foglalkozó tanulmány szerint több hipotézis is akad magyarázatként. Ezek között a szakemberek leggyakrabban a hormonális változásokat, a tápanyaghiányokat jelölik meg, de az is felmerült, hogy egyszerűen kulturális és pszichoszociális tényezők állnak a jelenség mögött. A  lehetséges okok és bizonyítékok összevetése után arra jutottak, hogy a hormonális okoknak van a legnagyobb jelentőségük, de az eddig rendelkezésre álló adatok alapján a kulturális hasonlóságok is figyelemreméltók. 

Az első trimeszterben a szervezet több inzulint állít elő, ami később csökken – feltételezések szerint ez erősíti a szénhidrátok fogyasztása utáni sóvárgást annak érdekében, hogy helyreállítsa a vércukorszintet. Ugyanerre utal, hogy egy 1978. évi tanulmány retrospektív módon vizsgálta meg a várandós nők sóvárgását egy 250 terhes nőből álló csoportban, és kimutatta, hogy a leginkább vágyott cikkek az édességek, tejtermékek, keményítőtartalmú szénhidrátok, gyümölcsök, zöldségek és gyorséttermekben kapható ételek voltak. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

 

„Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás. Ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. 
Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.

Mentes Anyu szakácskönyve 2 ide kattintva már rendelhető!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra