Gluténmentes alaprecept: piskóta (cukormentesen)

A piskóta örök kedvenc, számtalan sütemény alapja. Gondoljunk csak a napközis kockára, a lekváros tekercsre vagy a piskótaalapú tortákra. Gluténmentes, cukormentes recept.

A gluténmentes (és cukormentes) piskóta szinte semmiben nem különbözik a hagyományostól.
A gluténmentes (és cukormentes) piskóta szinte semmiben nem különbözik a hagyományostól.imagedepotpro

Hozzávalók

  • 200 gramm univerzális gluténmentes liszt
  • fél csomag gluténmentes sütőpor
  • 150 ml növényi olaj
  • 125 ml növényi ital vagy tej
  • 150 gramm cukornak megfelelő édesítőszer
  • 3 darab tojás
  • csipet só
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
Recept idők

 

 

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 160 fokra, és készítsük elő a sütőformát. (Vajazzuk ki vagy tegyünk bele sütőpapírt.)

Olvasszuk fel a vajat és adjuk hozzá a tejet, majd hagyjuk kihűlni. Keverjük össze egy tálban a lisztet, a sütőport. Keverjük habosra a tojások sárgáját az édesítőszerrel, a fehérjét a csipet sóval verjük kemény habbá. A sárgájához részletekben adjuk hozzá a sütőporos lisztet, felváltva a kihűlt tejes-vajas keverékkel, és keverjük csomómentesre. Adjuk hozzá a vaníliakivonatot, a végén pedig az egészet forgassuk bele a tojásfehérje habjába, több részletben, óvatosan.

Tegyük az előkészített sütőformába, és süssük készre. Ha szögletes formát szeretnénk, tegyük egy 20x30-as sütőformába, ebben kb. 15-20 perc alatt (tűpróba!) sül meg a piskóta, és kb. 2 cm magas lesz a tésztánk. Ha kerek formát szeretnénk, akkor egy 18 centis kapcsos tortaformába tegyük, és süssük kb. 25-30 percig (tűpróbával ellenőrizzük minden esetben). Így egy kb. 4 centi magas, 18 centi átmérőjű piskótánk lesz, amit kettő, de akár három karikára is vághatunk, a rétegek között pedig ízlésnek, érzékenységnek és diétának megfelelő töltelékkel, krémmel töltjük meg.

Tipp: Ha megsült a piskótánk, szép aranyszínű, és elválik a forma falától: ne vegyük ki azonnal a sütőből, hagyjuk pihenni félig nyitott sütőajtóval legalább negyedórát.

A receptet szakmailag ellenőrizte: Szarka Dorottya dietetikus.

kapcsolódó Az olasz nagyi limoncello-ricotta tortája: elegancia és finomság glutén- és cukormentesen
Az olasz nagyi limoncello-ricotta tortája: elegancia és finomság glutén- és cukormentesen

Fantasztikusan lágy, omlós és pompás külsejű torta. Nem túl édes, a reggeli kávé tökéletes kiegészítője, de jól áll neki egy kis gyümölcslekvár vagy vaníliafagyi is az ebéd után. Egyszerű, gluténmentes, cukormentes, low carb recept.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Heti retró kedvencünk: krumplileves füstölt kolbásszal

Imádjuk, mert nemcsak finom, de olyan fogás is, ami mellett nem kell ott állnunk, csak hagyni, hogy kis lángon megfőzze magát ez a finomság. Jó köményes, házi rozskenyérrel szeretjük a legjobban.

2022. február22., 10:08

Linzertészta bazsalikomos citromkrémmel (cukormentes recept)

Szinte lehetetlen elrontani, és millió módon lehet variálni a tölteléket hozzá. Íme az egyik legjobb.

2020. augusztus11., 06:04

Paprikás csirkemell gluténmentes nokedlivel

„Ha külföldi vendégek érkeztek hozzánk, édesanyám mindig paprikás csirkét készített nekik – hadd ismerjék meg, milyen ínyencek a magyarok. Annyira levette őket a lábukról, hogy onnantól kezdve minden alkalommal ezt kérték. Úgy tűnik, annak ellenére, hogy ez egy magyar fogás, nemzetközileg is igencsak kedvelt.”

2020. július27., 06:04

Valentin-napi desszertet keresel? Készíts epres-mandulalikőrös tiramisut pohárban!

Amilyen egyszerű, olyan finom, ráadásul kora reggel, munka előtt 10 perc alatt is összedobhatod, így este már csak a hűtőből kell kivenned.

2022. február14., 06:24

Áfonyás smoothie egy kis csavarral (na jó, spenóttal és zabpehellyel) – glutén-, tej-, tojás-, cukormentes, vegán recept

Így lesz pár hozzávalóból friss, üde ízű, egészséges reggeli vagy tápláló snack. Gluténmentes, tejmentes, tojásmentes, cukormentes, vegán recept.

2020. július13., 06:04

Gombás csirkeragu magasabb szinteken: barna sörrel és krémes szósszal

Egy adag krumplipüré tetején is remek, de tésztával, párolt rizzsel és akár egy-egy frissen pirított, fokhagymás bagettszelettel is tálalhatod.

2022. február16., 06:24

Mustra