Karfiolnuggets: gluténmentes, tejmentes, tojásmentes, vegán étel

Egy újabb húsmentes, sőt, vegán falatkák, feltét- vagy főételrecept gluténmentesen, tejmentesen, tojásmentesen.

Mindenféle – ízlés szerinti és diétának megfelelő – mártogatóssal az igazi.
Mindenféle – ízlés szerinti és diétának megfelelő – mártogatóssal az igazi.Fotó: rez-art

Hozzávalók 4 személyre:

  • fél fej karfiol
  • bő (2-3 dl) olaj a sütéshez

A tésztához

  • 100 gramm univerzális gluténmentes liszt
  • 250 ml víz
  • negyed teáskanál só
  • negyed teáskanál pirospaprika
  • csipet kurkuma

A panírhoz

  • 60 gramm gluténmentes zsemlemorzsa
  • 1 evőkanál univerzális gluténmentes liszt
  • 1 evőkanál szezámmag
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • 1 teáskanál
  • 1 teáskanál szárított rozmaring
Recept idők

Elkészítés:

Szedjük a karfiolt rózsáira és mossuk meg. Készítsük el a tésztánkat. Keverjük össze a lisztet, a sót, a pirospaprikát és a kurkumát, majd adjuk hozzá a vizet. Keverjük simára, a tésztának sűrű tejszín-, palacsintaállagúnak kell lennie. Ha túl hígnak tűnik, adjunk hozzá pici lisztet, ha túl sűrűnek, akkor vízzel hígítsuk. Most készítsük el a panírt: keverjük össze egy másik tálban a hozzávalókat. Melegítsünk olajat egy serpenyőben. A karfiolrózsákat egyenként mártsuk meg először a tésztában, majd a panírban, és tegyük az időközben felforrósodott olajba. Csökkentsük a hőmérsékletet, és süssük világos aranyszínűre a karfiolnuggetseket, kb. 8 perc alatt. Az olajból tegyük ki papírtörlőre, hogy a felesleges zsiradékot felitassuk.

A dietetikus tippje: „Ha diétásabb, zsírszegényebb verzióra vágysz, süsd meg sütőben a nuggetseket! Elég, ha sütőpapírra fekteted őket, de olajspray-vel is lespriccelheted, így biztosan ropogós lesz!”

A receptet szakmailag ellenőrizte: Szarka Dorottya dietetikus.

Brokkolikrémleves kétféleképpen glutén- és tojásmentesen
Brokkolikrémleves kétféleképpen glutén- és tojásmentesen

Fantasztikusan krémes, tökéletes ízvilágú krémleves brokkoliból, amihez két verziót is mutatunk most alapból glutén- és tojásmentesen, de elkészíthető tejmentesen is.

Tovább »

Még több recept

Csirkemájpástétom almás-sáfrányos raguval

Egy gyors pástétom, amihez remekül illik az almás ragu, sőt, azzal lesz csak igazán olyan, mintha egy menő étteremben rendelted volna.

június15., 10:24

Mexikói vegán saláta

Ha ezt a gazdag salátát elkészíted, nem is kell sokat gondolkodnod azon, milyen húst tálalj mellette, mert egy natúr vagy fokhagymás csirkecomb is bőven elég lesz az ízkavalkád mellett.

június12., 10:24

Vegán paella

Ez a fogás éppen elég tartalmas ahhoz, hogy bevesd ebédre vagy vacsorára, de arra is alkalmas, hogy ha húsevőket is vendégül látsz, felcsíkozott csirkemellel is remek fogás készülhessen belőle.

június11., 10:24

Kipróbálnál néhány igazán finom vegán fogást? Töltsd meg füstös csicseriborsó-raguval az édesburgonyákat!

Az édesburgonya mellett a csicseriborsó is nagy kedvencünk, ha akad otthon egy adag füstös csili- vagy kápiakrém, mindig elkészítjük ezt a gyors, vegán ragut. Ha nem ragaszkodsz az állati eredetű alapanyagoktól mentes változathoz, olvassz a tetejére néhány szelet bivalymozzarellát is.

február10., 06:04

Tészta hallal és cukkinivel

Egy nagy adag parmezánt nem érdemes kihagynod a tetejéről, és ha még krémesebbé tennéd, mascarpone és tejföl keverékével lesz rajta legfinomabb a szósz.

június9., 12:52

Vegán tavaszi tekercs

Ha valami egzotikusat ennél, van egy jó tippünk. Tálalj mellé fűszeres, paradicsomos rizst, vagy ízesítsd grillezett ananásszal és sáfránnyal.

június13., 10:20

Mustra