Hozzávalók 6 adaghoz
- 450-500 gramm fagyasztott brokkoli
- 2 evőkanál univerzális gluténmentes liszt
- 3 evőkanál növényi olaj
- 2.5 dl növényi ital
- 1 liter gluténmentes zöldségalaplé
- 2 gerezd fokhagyma
- só ízlés szerint
- 15-20 dkg sajt (pl. fehér cheddar) (opcionális)
Elkészítés:
Egy serpenyőben melegítsük fel az olajat, tegyük bele a lisztet, és kevergessük, amíg aranybarna nem lesz. Adjuk hozzá a növényi italt és keverjük el, majd adjuk hozzá az alaplevet és a brokkolit. Forraljuk fel, főzzük puhára (kb. 15 perc), majd a sajt nélküli (tejmentes, vegán) verzióban azonnal pürésítsük mixerrel.
Ha sajtosat készítünk (akkor nem lesz se tejmentes, se vegán), akkor amikor puhára főtt a brokkoli, keverjük bele a reszelt sajtot két-három részletben. Ha elolvadt benne a sajt, mixerrel pürésítsük.
Ha szeretnénk a krémlevesünkben néhány brokkolit egészben is, akkor pürésítés előtt vegyünk ki néhány rózsával, és pürésítés után dobjuk vissza a levesbe.
A receptet szakmailag ellenőrizte: Szarka Dorottya dietetikus.