Brokkolikrémleves kétféleképpen glutén- és tojásmentesen

Fantasztikusan krémes, tökéletes ízvilágú krémleves brokkoliból, amihez két verziót is mutatunk most alapból glutén- és tojásmentesen, de elkészíthető tejmentesen is.

Ha sajt nélkül készítjük, akkor tejmentes, egyben vegán is lesz az ételünk.
Ha sajt nélkül készítjük, akkor tejmentes, egyben vegán is lesz az ételünk.Mizina

Hozzávalók 6 adaghoz

  • 450-500 gramm fagyasztott brokkoli
  • 2 evőkanál univerzális gluténmentes liszt
  • 3 evőkanál növényi olaj
  • 2.5 dl növényi ital
  • 1 liter gluténmentes zöldségalaplé
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só ízlés szerint
  • 15-20 dkg sajt (pl. fehér cheddar) (opcionális)
Recept idők

 

 

 

Elkészítés:

Egy serpenyőben melegítsük fel az olajat, tegyük bele a lisztet, és kevergessük, amíg aranybarna nem lesz. Adjuk hozzá a növényi italt és keverjük el, majd adjuk hozzá az alaplevet és a brokkolit. Forraljuk fel, főzzük puhára (kb. 15 perc), majd a sajt nélküli (tejmentes, vegán) verzióban azonnal pürésítsük mixerrel.

Ha sajtosat készítünk (akkor nem lesz se tejmentes, se vegán), akkor amikor puhára főtt a brokkoli, keverjük bele a reszelt sajtot két-három részletben. Ha elolvadt benne a sajt, mixerrel pürésítsük.

Ha szeretnénk a krémlevesünkben néhány brokkolit egészben is, akkor pürésítés előtt vegyünk ki néhány rózsával, és pürésítés után dobjuk vissza a levesbe.

A receptet szakmailag ellenőrizte: Szarka Dorottya dietetikus.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek