Így hat a járvány a kamaszok lelki egészségére

A #Maradjotthon – hogy bírod? projektet már a Covid-19-járvány miatti iskolabezárások utáni első héten elindította az ELTE PPK Gyermekkori Pszichés Zavarok kutatócsoportja. Az ingyenesen igénybe vehető projekt kiemelt célja a fiatalok életminőségének felmérése és a pszichés jóllét segítése a Covid-19-járvány időszaka során.

A 11–18 éves fiatalokat és szüleiket megszólító kutatásban multidiszciplináris csapat dolgozik, gyermek-, ifjúsági és felnőttpszichiáter szakorvosok, pszichológusok, doktori hallgatók és végzős pszichológushallgatók, valamint grafikusművész részvételével, aki illusztrálja a projekt hetente változó, a mentális egészség megőrzését segítő üzeneteit.

A legjobban a haverok hiányoznak

Korábbi jelentősebb járványok alatt a karanténba kényszerültek lelki egészségére az egyik legnagyobb veszélyt az unalom jelentette. Az ELTE kutatócsoportja ezért nagyon fontosnak találta, hogy a fiatalok ezen a téren is kapjanak azonnal segítséget. Online projektjükbe az ország minden részéről több mint 400 fiatal és szüleik kapcsolódtak be, akiknek egy kérdőív kitöltése után hetente változó fókusszal küldenek a mentális egészség megőrzését támogató anyagokat, ingyenes segélyvonalak elérhetőségét, valamint hasznos, személyre szabott, érdeklődésüknek megfelelő (pl. zene, sport, filmek, sütés-főzés, barkácsolás témában) linkgyűjteményeket. Ezenkívül a Facebook- és az Instagram-oldalaikon mindenki számára elérhetően is rendszeresen megosztanak segítő és szórakoztató anyagokat is az érdeklődőknek.

A kérdőívet kitöltő fiatalok válaszaik alapján elmondható, hogy ebben a megterhelő időszakban minden korosztálynak a barátok hiányoznak a legjobban. Ezenfelül a kiskamaszoknak (11–14 év között) a legnagyobb nehézség most a folyamatos otthon maradás és a sportolás hiánya, míg az idősebb korosztálynak (15–18 év között) a sportolás mellett a szórakozásról való lemondás jelent komoly nehézséget.

Ha társaságra vágyunk, most marad a család
Ha társaságra vágyunk, most marad a családsarra22 / Getty Images Hungary

Az eredményekből jól látható, hogy alvással megfelelő mennyiségű időt töltenek. A nap negyedében foglalkoznak iskolai feladatokkal, de jelentős időt töltenek testvéreikkel, szüleikkel és egyedül is, míg a barátokkal töltött idő fele ezeknek, ami valószínű lényegesen kevesebb, mint korábban.

Fontos eredmény már most, hogy a szülők jobbnak értékelik a gyerekeik életminőségét, mint maguk a gyerekek. Erre érdemes felhívni a szülők figyelmét. További érdekes eredmény, hogy a kis- és nagykamaszok az életminőség hasonló területein érzékelnek nehézséget, ilyen az iskolai követelmények teljesíthetősége, az egyedül töltött idő minősége és a lelki egészségük. Mindez rávilágít arra, hogy hol kell gyermekeinknek a leginkább segítenünk. A #Maradjotthon – hogy bírod? projektbe észak- és nyugat-európai, valamint indonéz egyetemek is bekapcsolódtak már, melyek az ELTE kutatócsoportja által kidolgozott módszertannal folytatják nemzetközi szinten a fiatalok segítését.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek