Minden, amit a koronavírusról el kell mesélned a gyerekeknek

Az óvodák és iskolák bezárásával a szülőknek korábban soha nem tapasztalt kihívásokkal kell szembenéznie. Persze a legtöbben korábban is dolgoztunk itthonról, amikor beteg volt a gyerek, de ilyenkor elég volt nagyjából egy hétre előre tervezni. A mostani helyzet nemcsak abban más, hogy egyelőre nem látjuk a végét, de a gyerekekben felmerülő kérdésekre is választ kell adnunk, hiszen annak ellenére töltjük otthon a napokat, hogy a legtöbben egészségesek vagyunk.

Ha kisgyerekeid vannak, nagy eséllyel neked is ismerősen cseng Axel Scheffler neve. A Pipp és Polli sorozat, A majom mamája, a Mackó levelei és A róka zoknija mesék mellett ő adott formát Graffalónak is. Az egyik legnépszerűbb angol gyerekkönyv-illusztrátor most hátrahagyta a mesék világát, és egy egyedülálló könyvet jelentetett meg a koronavírus-járványról. A könyv fontos kérdésekre fogalmazza meg a választ, olyan nyelven, ami érthető, könnyen befogadható akár a 4-10 éves korosztály számára is.

Segít megérteni a körülöttünk zajló dolgokat 

A könyv készítése közben Axel Scheffler orvosokkal, tanárokkal, pszichológusokkal dolgozott együtt, így a tartalom pontos, hiteles, és a kicsik számára is érthető. Segít megválaszolni a bennük felmerülő kérdéseket, például hogy mi is a koronavírus, hogyan lehet elkapni, vagy hogy mi történik pontosan, ha valaki megfertőződik. Elmagyarázza a gyerekeknek, hogy miért viselkednek most olyan furcsán a körülöttük élő emberek, sokszor még a saját szüleik is.

A digitális könyv segítségével még a legkisebbek számára is érthetővé válik minden, ami most velünk történik
A digitális könyv segítségével még a legkisebbek számára is érthetővé válik minden, ami most velünk történikThanasis Zovoilis / Getty Images Hungary

A járványhelyzet a gyerekek életét is teljesen átformálta: a hétköznapok, a szokásaink új irányt vettek, nem mehetünk játszótérre, nem találkozhatunk a barátainkkal és a tágabb családdal. A gyerekeknek nem könnyű úgy elmagyarázni ennek a sok változásnak az okát, hogy ne ijesszük meg őket. Fontos, hogy a kicsik tudják, hogy bármit is éreznek, unatkoznak, aggódnak, hiányoznak a megszokott mindennapok, az teljesen rendben van. Még felnőttként is nehéz érzelmileg stabilnak maradni ebben a helyzetben, és bármennyire is igyekszünk megvédeni a gyerekeket, a jelenlegi helyzetben sok olyan információ eljuthat hozzájuk, ami félelmet ébreszt bennük. És minél érthetetlenebb, ami körülöttük zajlik, minél nagyobb titkolózás veszi őket körül, annál nagyobb bennük a bizonytalanság.

Amellett, hogy a könyv mindent elmond a vírusról anélkül, hogy félelmet keltene, segít abban is, hogy a gyerekek megértsék, hogy miért veszélyes a koronavírus, milyen érzés folyton otthon lenni, hogyan segíthetnek ők is a vírus terjedésének csökkentésében, és mi lesz akkor, ha véget ér a jelenlegi helyzet. Magyarországon a könyv a Pagony kiadásában jelent meg, ide kattintva ingyenesen letölthető, bárki számára hozzáférhető.

Oszd meg másokkal is!
Mustra