Diák vagy? Pedagógus? Szülő? Összeszedtük, mi segíthet a járvány ideje alatt

Az Edisonplatform idén második éve kutatja fel és mutatja be azokat a kezdeményezéseket, gyerekbarát szervezeteket, amelyek innovatív módszerekkel segítik a gyerekek fejlődését. Ezekből a szervezetekből és kezdeményezésekből áll össze az Edison100 lista.

A lista célja elismerni a gyerekek fejlesztésével foglalkozó szféra szereplőit, biztosítani őket arról, hogy nincsenek egyedül, emellett pedig megerősítést kapnak abban, hogy munkájuk fontos és értékes. A programon keresztül a fejlesztő szervezetek kapcsolatba kerülhetnek más, hasonló gondolkodású kezdeményezésekkel, megoszthatják egymással a tudásukat és tapasztalataikat. Most viszont valami egészen újba vágták a fejszéjüket az Edison100-asok: a legkülönbözőbb módszerekkel segítik a pedagógusokat, a gyerekeket és a szülőket a járvány miatt kialakult helyzetben.

Yelon (Hintalovon)

Hogyan járhatsz el felelős szülőként vészhelyzetben is? Ezeket szedte össze a YELON csapata. Minden vészhelyzet más, így a mostanira sincsenek egyértelmű protokollok – vannak viszont minden válságra érvényes ökölszabályok, amelyek a koronavírus által előidézett helyzetben is alkalmazhatók. A krízisekben általában a kontrollvesztés a legnehezebb a többség számára, így sokat segíthet, ha megpróbáljuk megteremteni azt a kontrollt, amit meg tudunk: elfogadva, hogy a játékszabályokat most az aktuális helyzet alakítja, mi pedig az arra adott válaszainkban lehetünk kompetensek. Kitalálhatunk egy jó, minket szolgáló, külső napirendi pontoktól (kelés, edzés, különóra) mentes közös napirendet, elolvashatjuk az évek óta tornyosodó könyveket, végigjátszhatjuk a gyerekeinkkel az összes társast, megtanulhatunk közösen meditálni, vagy együtt tornázhatunk YouTube-videókra. A lényeg, hogy bár a mindennapjaink keretei most adottak, azt, hogy azt milyen tartalommal töltjük fel, mi döntjük el.

Hintalovon

A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány segélyvonalat működtet keddenként és csütörtökönként 16-18 óra között, a www.yelon.hu/szuloknek oldal csetjén, ahol ingyen és anonim módon kaphatsz gyermekjogi tanácsot.

A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány összeszedte, mire figyeljünk, hogy a távoktatás során, online is biztonságban tudhassuk a gyerekeket. A jelenlegi helyzetben (is) a gyerekek online biztonságának megteremtésében a szülőknek alapvető felelősségük van, de az is fontos, hogy az iskola is szem előtt tartson néhány szempontot. Az iskolának figyelembe kell vennie, hogy az alkalmazások nagy része általános iskolában a legtöbb osztályban jogszerűen nem használható a gyerekek számára. A regisztrációhoz a szülő kell, vagy a gyerek hazudni fog a születési életkora megadásánál (ami nyilván nem igazán jó megoldás, főleg, ha az iskola kéri erre).

12 éven aluli gyerekeknél az iskolának különösen oda kell figyelnie arra, hogy a gyerek digitális lábnyomára milyen hatást gyakorol a különböző felületekre való regisztráció és azok aktív használata. Ajánlott az iskoláknak, hogy az ilyen életkorú gyerekeknél a szülőn keresztül kommunikáljanak, vagy olyan csatornát válasszanak, ami biztonságos a gyereknek. Gyermekvédelmi szempontból fontos, hogy a tanár és a diákok transzparens, átlátható módon kommunikáljanak egymással. A tanár ne a magán e-mail-címét használja, hanem az iskolait. Az online kommunikáció se csússzon át a tanítási időn túlra – a keretek tartása a digitális térben is nagyon fontos. Bántalmazás, visszaélés az online térben is előfordulhat. Mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy ennek kockázatát minimalizálni lehessen.

Mi marad a gyerekek után a neten?
Mi marad a gyerekek után a neten?Hans Neleman / Getty Images Hungary

Pompás Napok

A népmesét középpontba helyezve, a népi kultúra elemeivel kiegészítve komplex népmese-foglalkozásokat tartó Pompás Napok – nevelés játékkal és mesével ezúttal ingyenes játék- és mesetárral, letölthető anyagokkal, szakmai cikkekkel segít a szülőknek, népmese, népi játék, jeles napok, gyermeknevelés témákban. A Pompás Napok módszertana az élményszerű cselekedtetésre épül, a többoldalú megerősítés eszközeivel nevel és oktat, emellett népmesefoglalkozás-tervezeteket is készítenek pedagógusoknak.

OkosDoboz

Az OkosDoboz olyan digitális taneszköz, amely grafikus feladatsorokkal, gondolkodási képességeket fejlesztő játékokkal és rövid oktatóvideókkal segíti az általános iskolás gyerekeket az ismeretek elsajátításában, gyakorlásában, a képességeik fejlesztésében. A járvány miatt kialakult helyzetben azonban az OkosDoboz nemcsak a gyerekek számára izgalmas felület, de pedagógusok munkáját segítendő már tanároknak szóló menüpontja is elérhető. A menüpont alatt praktikus információk találhatók az OkosDoboz Tanár modul használatához. A 200 tanár által készített, 1–12. évfolyamosok számára készült digitális taneszköz 13 000 feladattal, kisfilmekkel, tanári modullal és módszertannal ingyenesen áll a tanítók, tanárok és a diákok rendelkezésére, így azok is tarthatnak órát, akiknek még nincs elektronikusan összeállított tananyaga.

Felelős Szülők Iskolája

A Felelős Szülők Iskolája kezdeményezésére egyre több színész, tanár, író, blogger, közéleti személyiség – többek között Kárász Eszter, Joós Andrea, Balatoni József, Lackfi János, Gerendás Péter, Kerekes Vali, Kádár Annamária, Kinga Semperger Sommariva, Mérai Kata, Polus Enikő, Eszes Valéria, Tihanyi Rita, Elek Ányos, Spáh Dávid – csatlakozik ahhoz a felhíváshoz, amelynek keretein belül elmondanak egy-egy pár perces mesét, történetet. Ezek a jelenlegi nehéz helyzetben a lelkünket is ápolják, a szemléletünket formálják. A mese nagyszerű szemléletformáló eszköz, hiszen a mesék hőseit is kihívások elé állítja az élet, de hisznek magukban és mindig megtalálják a megfelelő utat. Sokat tanulhatunk tőlük!

Most különösen fontos, hogy figyeljünk egymásra
Most különösen fontos, hogy figyeljünk egymásraKlaus Vedfelt / Getty Images Hungary

Apaépítő

Az Apaépítő egy lelkes apukákból és az őket segítő szakemberekből, pedagógusokból, trénerekből álló csapat, akik azt vallják, hogy a gyerekekkel kettesben töltött minőségi idő meghatározza a gyerek fejlődését, a saját fejlődésüket és kettejük kapcsolatát. 2018-ban kezdtek hétvégéket és egynapos programokat, úgynevezett Apa + én kalandokat szervezni, ahol minden családból egy apuka és egy gyerek vesz részt a programon. Kettejük kapcsolatát, bizalmát erősíti, mélyíti. Közös élmény, kihívás és emlék.

Az Apaépítő – Apamegén csoportot indított apukák-anyukák részére, muti mit játszotok címmel. A csoportban sorban osztják meg egymással a szülők, hogy milyen játékokat játszanak otthon, vagy éppen mivel tudták lekötni a gyerekeik figyelmét, amíg home office-ban dolgoznak. Pár nap alatt már 3000 tagja lett, és több mint 300 játékjavaslat érkezett, olyanok, mint cipősdoboz-baromfiudvar, akvárium, legótorony, karanténmandala, vécépapír-gurigák 70-féle felhasználása és hasonlók.

BOOKR Kids

A BOOKR Kids alkalmazás egyfajta élő mesekönyv, amely lehetővé teszi a történetmesélés új, interaktív formáját. A gyerekek számára a digitális világ már nem ismeretlen közeg, hiszen ebben nőnek fel, és az első perctől fogva sajátjuknak érzik. Mi ebben élünk, ebben dolgozunk. Így a BOOKR Kids a mesélés, a mesehallgatás, a mesenézés egy olyan modern és játékos formája előtt nyitja meg a kapukat, amelyben a gyermekek aktívan bekapcsolódhatnak a történésekbe, valamint a tanulás egy új lehetséges eszköze is, ahol a játék élvezete sem vész el. Az Oktatási Hivatal határozat formájában tankönyvvé nyilvánította a Bookr Classt, a BOOKR Kids angol nyelvtanulást segítő programját. Jelenleg ez az egyetlen hivatalos, teljesen online tananyag a magyar tankönyvjegyzékben. Létrehoztak továbbá egy Facebook-csoportot is BOOKR Suli – élményszerű szövegértés néven, amihez csatlakozva biztosan nem maradunk le a friss hírekről, tippekről, óravázlatokról!

Makerspace

3D nyomtatóikkal a Makerspace.hu is beszállt a koronavírus elleni küzdelembe, és a CraftUniqe-kal közösen arcpajzsokat nyomtatnak magyar kórházaknak és önkormányzatoknak. A nyomtatáshoz szükséges specifikációkat és fájlokat a CraftUnique hamarosan elérhetővé teszi, így akinek van hozzáférése 3D nyomtatóhoz és szeretne segíteni, az be tud szállni a gyártásba, hogy minél több helyre jusson belőle.

Élménybiológia

Az élménybiológia egy tudomány-népszerűsítő felület, valamint összefoglaló neve az olyan inspiráló és innovatív módszereknek, amelyeket nem csupán biológiatanárok, hanem bármely pedagógus alkalmazhat. Nem titkolt cél a 21. századi tanári önkép újragondolása és módszertani fejlesztés. Érthető, könnyen emészthető stílusban magyarázza el Joós Andrea, hogy mit csinál a testünkben a vírus és mit csinál az immunrendszerünk a vírussal.

Amigos

Az Amigos egyetemistákból álló jótékonysági szervezet, amelynek célja, hogy súlyosan beteg gyerekek napjait szebbé tegyék a nyelvtanuláson keresztül. Az Amigos a gyerekekért elindítja az Amigos Extrát, melynek keretében egyéni nyelvi érettségi felkészítést vállalnak. Olyan hátrányos helyzetű középiskolások jelentkezését várják, akiknek nehézséget okoz a magántanárral való külön tanulás.

UNICEF

Különös időket élünk, sok szülő pedig vakarja a fejét, hogy mit csináljon óvodáskorú gyermekével otthon a négy fal között, rengeteg kérdés és kétség foglalkoztatja. Az UNICEF Magyarország nekik próbál segíteni ezzel a koronavírus idejére készített gyerekügyi gyorstalpalóval, amelyben Peer Krisztina óvodapszichológus segít 10 pontban a kisgyerekes szülőknek. A tippek kitérnek a napirend kialakítására, mentális állapotunk kezelésére, de segítenek abban is, hogy ebben az amúgy is nehéz időszakban ne állítsunk fel irreális elvárásokat magunkkal szemben.

Közterem

A Közterem célja, hogy az osztályból valódi csapat váljon. A program egy osztálytermi szinten, az adott osztállyal (5. évfolyamtól az érettségiig tartó korosztállyal) megvalósuló tréningsorzat, melynek során a diákok olyan csoportos együttműködést igénylő helyzetekben vesznek részt, melyek segítségével kulcsfontosságú szociális készségeik fejlődnek, miközben a csoportkohézió is erősödik az osztály tagjai között. Így válik az osztályból valódi csapat. A Közterem csapata most azt találta ki, hogy időről időre megosztanak majd egy-egy csapatépítő játékot, amit be lehet iktatni az online tanulásokba, a pihenő szakaszokba, de akár otthon, családi körben is ér őket kipróbálni.

Szánjunk időt a kikapcsolódásra is
Szánjunk időt a kikapcsolódásra isRidofranz / Getty Images Hungary

Da Vinci Kids és Felelős Szülők Iskolája

A Da Vinci tévécsatorna és a Felelős Szülők Iskolája közös együttműködésével szeretné segíteni a digitális távoktatást, platformot és eszközt biztosítani a tanárok számára a digitális órák megtervezéshez, a feladatok kidolgozásához. Ezért a tanév végéig hozzáférést biztosítanak a Da Vinci Kids oktatási alkalmazáshoz minden pedagógus számára, aki regisztrál a Da Vinci Tanár Program szakmai közösségébe és belép a Da Vinci Tanár Klub Facebook-csoportba. A Da Vinci Kids app többórányi, gondosan összeválogatott, tematizált, digitális tartalmat kínál az oktatáshoz, mindezt több mint 2500, díjnyertes tananyagalapú videó segítségével. A Da Vinci Tanár Klub Facebook-csoportban pedig a videóanyagokhoz tartozó ötleteket, javaslatokat, jó gyakorlatokat osztanak meg. Emellett a kiterjesztett elérésű Da Vinci TV segíti a tanulást az országos iskolabezárás alatt. A Covid-19 vírus terjedésével kapcsolatos intézkedésekre reagálva a Da Vinci Media minden platformon, minden előfizető számára elérhetővé teszi tartalmait. Április 30-ig korlátozás nélkül érhető el a Da Vinci tévécsatorna a Telekom és Digi TV mellett a Vodafone TV és a UPC TV, a MinDig TV Extra, a Tarr és a PR-Telecom nézői számára is.

KórházSuli

KórházSuli az iskolai bezárások idejére mindenki számára elérhetővé tette a középiskolás önkénteseik által fejlesztett és kreatív formában feldolgozott tananyagaikat. A mentortanárok közreműködésének köszönhetően pedig az oktatási anyagok mindegyike ellenőrzött formában került fel weboldalunkra, amit ide kattintva, a „Belépés vendégként” opció alatt érhetnek el az érdeklődők. Továbbá 270-nél is több egyetemistával segítik az egészségügyi dolgozók gyerekeit (120+ kisdiák, 110 egészségügyi intézmény országosan) a távtanulásban.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek