18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Amikor a tiltás nem segít: 10 tanács a biztonságos szextinghez

Szextingnek nevezzük az erotikus tartalmú üzenetek, meztelen vagy félmeztelen képek és videók küldését. A szexting azért kifejezetten veszélyes, mert az elküldött képek könnyen illetéktelen kezekbe kerülhetnek, és előfordulhat, hogy a közösségi oldalakon vagy pornószájtokon látjuk viszont őket.

A digitális eszközök és az internet terjedésével együtt nőtt az erotikus tartalmú üzenetek, képek küldésének gyakorisága is. Fontos, hogy őszintén, tabuk nélkül beszélgessünk a gyerekekkel az online ismerkedés, valamint a szexting veszélyeiről, hiszen bármennyire is szeretnénk beleszólni, a gyerek a szexuális életére vonatkozó döntéseket nélkülünk fogja meghozni.

Teljesen biztonságos sosem lesz a szexting

Bár a gyereknevelés kérdéseiben rengeteg az egyet nem értés, abban talán megegyezhetünk, hogy ha tinédzserekről van szó, a tiltás nem sokat segít. Elmondhatod neki, hogy nem értesz egyet a döntésével, de helyette nem hozhatod meg azokat. A legtöbb, amit tehetsz, ha felhívod a figyelmét az esetleges negatív következményekre, átadod a megfelelő információkat, és bízol benne, hogy helyes döntést hoz. Nincs ez másképp a szextinggel sem: a fiatalok kísérleteznek a szexualitásukkal, ezen pedig az sem fog változtatni, ha megtiltod neki. És bár a szexting soha nem lesz teljes mértékben biztonságos, segíthetsz a gyereknek, hogy a lehető legkisebb veszélynek tegye ki magát.

2019-es adatok szerint a 12 és 17 év közöttiek 14 százaléka küldött, 23 százaléka pedig kapott már szexuális jellegű képet. A küldött üzenetekre vonatkozó adatok 13 százalékkal, míg a kapott üzenetek aránya 22 százalékkal nőtt 2016 óta. A növekvő tendencia tehát egyértelműen látszik, de nézzük, mit taníthatunk gyerekeinknek a biztonságos szextingről:

#1 Ha valakitől erotikus tartalmú üzenetet vagy képet kapsz, ne küldd tovább senkinek. A képekkel való visszaélés ugyanis kimeríti a szexuális zaklatás és/vagy gyermekpornográfia fogalmát, ezért kifejezetten fontos, hogy kérj segítséget, ha ilyet tapasztalsz.

#2 Csak olyasvalakinek küldj szexuális tartalmú üzeneteket, akit ismersz és akiben teljes mértékig megbízol. Online könnyen belefuthatsz olyan álprofilokba, amelyeken keresztül a másik fél létrehoz egy online személyiséget, aki persze valójában nem létezik, és az ő nevében ismerkedik veled. Soha nem lehetünk száz százalékig biztosak abban, hogy az elküldött erotikus üzenetet ki fogja látni, de semmiképp se küldj fotókat olyan embereknek, akiket nem ismersz jól.

#3 Ne küldj olyan képet vagy videót, amivel kapcsolatban nem vagy biztos benne, hogy a másik fél látni szeretné. Minden esetben győződj meg arról, hogy a másik örömmel fogadja a neki szánt képet vagy videót – ellenkező esetben akár büntetőjogi eljárást is eredményezhetnek az üzenetek.

#4 Teljesen természetes, ha büszke vagy magadra, és tetszik, amit a tükörben látsz. De ahelyett, hogy a rólad készült képeken mindent megmutatnál, fontold meg a diszkrétebb alternatívákat. Amellett, hogy a kevesebb néha több, a teljes meztelenség kerülése sok bajtól megóvhat.

#5 Soha ne szerepeljen az arcod a képen. Ha kikerül az internetre, amellett, hogy sokkal nehezebben vagy azonosítható, ha nem látszik az arcod, a közösségi média kifinomult arcfelismerő algoritmusa sem jelöl meg automatikusan a képeken.

#6 Mielőtt elküldenél magadról egy képet vagy videót, győződj meg róla, hogy nem látszanak rajta olyan hegek, anyajegyek vagy tetoválások, amelyek segítségével bárki könnyen felismerhet. Ha biztosra akarsz menni, a szobád bútorai, dekorációja se szerepeljen a képen, ezzel is nehezítve a beazonosítást.

#7 Kapcsold ki a helymeghatározást a közösségi oldalak használatakor, és ellenőrizd, hogy a használt alkalmazás vagy a telefonod nem jelöli-e meg automatikusan a tartózkodási helyedet, a felhasználói nevedet vagy más metaadatokat.

Távkapcsolatban oké. Egy idegennek már nem annyira...
Távkapcsolatban oké. Egy idegennek már nem annyira...Philipp Nemenz / Getty Images Hungary

#8 Ha úgy érzed, hogy valaki nyomást gyakorol rád vagy fenyeget azért, hogy erotikus képet küldj neki, ments el minden bizonyítékot. Ha bármikor fennáll a zaklatás vagy visszaélés gyanúja, a mentett üzenetekkel nagyban segíted az adott közösségi oldal munkáját, így a zaklató profilja könnyebben felfüggeszthető, szükség esetén pedig a hatóságoknak is könnyebb dolguk lesz.

#9 Használj olyan alkalmazásokat, amelyek lehetőséget biztosítanak arra, hogy az adott kép egy bizonyos idő eltelte után automatikusan és biztonságosan törlődjön. Ez persze nem jelent garanciát arra, hogy a másik fél nem készített képernyőfotót az általad küldött üzenetről, de ezek az alkalmazások csökkenthetik a visszaélések esélyét.

#10 Figyelj arra, hogy erotikus képeket, videókat ne tárolj a telefonodon vagy a számítógépeden. Ez vonatkozik a magadról készített, de a másoktól kapott tartalmakra is. A képek készüléken való tárolása növeli annak valószínűségét, hogy azok egy harmadik fél – akár szülő, akár rendőr, akár hacker – kezébe kerülnek, ráadásul a kiskorúakról készült erotikus képek tárolása bűncselekménynek számít.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek