15 dolog, amit minden lányos apának tudnia kell

Ha apaként fontos neked, hogy közel kerülj a lányaidhoz, hogy jó példával járj előttük, hogy egyáltalán férfiként szót érts velük, akkor ez a cikk neked szól. Elmondjuk, mik azok a dolgok, amiket mindig szem előtt kell tartanod.

Justin Ricklefs, a Medium A Parent Is Born szerzője négy lányt (és egy fiút) nevel, így igazán sok tapasztalata van abban, milyen lányos apának lenni. Írásában elmeséli, mi az a tizenöt legfontosabb dolog, amit megtanult az apa-lánya kapcsolatokról.

#1 Legfőképp szeretetre vágynak

Sok mindenre vágynak a lányaid – útmutatásra, ajándékokra –, de mindennél fontosabb számukra, hogy törődj velük, éreztesd, hogy szereted őket és fontosak neked. Tudniuk kell, hogy akármit is csinálnak, ha hibát hibára halmoznak is, a te szeretetedre mindig számíthatnak.

#2 Befolyással vagy a későbbi párválasztásukra

A lányoknál a gyerekkorban kialakult apakép fontos szerepet játszik abban, hogy felnőttként milyen férfit választanak maguknak társul. Nem véletlen, hogy sok kislány, amikor megkérdezik tőle, kihez szeretne feleségül menni, rögtön az édesapjára mutat. Ijesztő lehet a gondolat, hogy ennyire nagy hatással vagy a lányod jövőjére, de éppen ezért olyan fontos jó apának lenni.

Legyél jelen az életükben
Legyél jelen az életükbenOliver Rossi / Getty Images Hungary

#3 Hallgass velük olyan zenét, amit ők szeretnek

Az apa-lánya kapocs erősítésében sokat segít, ha azt mutatod, figyelsz az őket érdeklő dolgokra. Hagyd, hogy ők válasszanak zenét az autóban, és közösen rázzátok a fejeteket a ritmusra, akár Taylor Swiftről, akár One Directionről van szó.

#4 Szemmel tartják, milyen a viszonyod az édesanyjukkal

Ez kétségkívül a legfontosabb pont a tizenötből. A gyerekek alapos megfigyelők, és folyamatosan szemmel tartják a szüleiket. Megjegyzik, hogyan viselkednek egymással a szülők, és jókora negatív hatással van a személyiségükre, ha azt látják, hogy folyamatosan vitázol a pároddal, elhanyagolod, semmibe veszed a kéréseit. A lányaid iránti szeretet az édesanyjuk iránti szeretetben is megmutatkozik. Sohase hanyagold el a párodat még a gyerekeid kedvéért sem, és ne hagyd, hogy a családi élet nyüzsgésében kimúljon a szerelem lángja kettőtök között.

#5 Kamaszként is állj mellettük

Kisgyerekkorban az apák és a lányok gyakran elválaszthatatlanok, tinédzserkorban azonban az apa sokszor inkább zavaró tényezőnek tűnik egy lánygyerek életében. Sok apa ezért ilyenkor inkább hátralép egyet, és hagyja, hogy megszűnjön a korábbi kötelék. Pedig kamaszkorban is ugyanúgy szükségük van arra a támaszra, amelyet egy apa tud nyújtani a számukra. Éreztesd velük, hogy bármikor megbeszélhetik veled a problémáikat, és továbbra is szívesen töltesz velük időt.

#6 A lányoknak is fontos a testmozgás

Nem csak a fiúk lehetnek jó sportolók. A lányokat ugyanúgy megtaníthatod rá, hogyan csináljanak felüléseket, vagy fussák veled együtt körbe a háztömböt. A testi és szellemi egészséghez fontos a rendszeres testmozgás, ezért érdemes hamar megtanítani őket a sportolás örömére. Hagyd a hercegnős és divatbabás sztereotípiákat, és nevelj erős lányokat!

#7 Tedd emlékezetessé a gyerekkorukat

Fontos, hogy minél több élményben legyen része a gyerekeknek, amikre aztán később nosztalgiával és örömmel gondolhatnak vissza. A legrosszabb az unalmas, négy fal között eltöltött gyerekkor. Nem kell azonban drága és bonyolult dolgokra gondolni. A legegyszerűbb közös családi programok, mint a kirándulások vagy a péntek esti filmnézés is megannyi örömöt adhatnak, és erősíthetik a közted és a gyerekeid között lévő kapcsolatot.

#8 Tanítsd meg nekik, hogy nem körülöttük forog a világ

Fontos, hogy a lányaid tudják, nem mindenki őértük van, hanem sokszor ők vannak másokért. Járj jó példával elöl, mutasd meg nekik, mennyire fontos az önzetlenség, hogy sokszor nagyobb jutalommal jár másokért munkálkodni, mint mindent maguknak akarni.

#9 Mindig legyél ott a számukra fontos eseményeken

A filmek állandó kliséje a gyerek focimeccséről vagy táncbemutatójáról elkéső apa figurája. Akármennyire is elfoglalt vagy, bármennyi időt is vesz el az életedből a munkád, ne ess ebbe a hibába! Mindig menj el, és mutasd meg a lányaidnak, hogy számodra is fontos, hogy megnézd őket. Lehet, hogy a hideg ráz a balettől, vagy untatnak a zongorahangversenyek, mégis ott kell lenned, hogy a jelenléteddel (és a figyelmeddel!) bizonyítsd, hogy fontosak számodra a sikereik.

#10 Légy jelen az életükben

Sokan azt hiszik, ha egy légtérben vannak a gyerekeikkel, az ugyanaz, mintha valóban jelen lennének az életükben. Ez alapvető tévedés – nem mindegy, hogy az e-mailjeidet böngészve, odavetett félszavakkal kommunikálsz a lányaiddal, vagy tényleg érdeklődést mutatsz irántuk, időt szánsz rá, hogy beszélgessetek, közösen játsszatok, elfoglaljátok magatokat. Amikor belépsz a lányaid szobájába, hagyd kint a telefonod, és vidd be a figyelmed.

#11 Fesd ki a körmüket, és lődd be a frizurájukat

Furán hangzik, de remek közös apa-lánya tevékenységben vehetsz részt, és megmutathatod a lányaidnak, hogy a férfiak is képesek a törődésre, ha időnként fodrásszá és kozmetikussá alakulva megcsinálod a lányaid frizuráját, esetleg kilakkozod a körmüket – vagy épp ellenkezőleg: hagyod, hogy ők alakítsanak át téged, mintha a személyi stylistjaid lennének.

#12 Randizz velük

Ezt természetesen nem kell szó szerint érteni, de érdemes rendszeres időközönként közös apa-lánya programokat szervezni, amin csak ketten vagytok. Nem kell puccos étterem-látogatásra gondolni: egy közös séta, biciklizés, fagyizás is megteszi. Éreztesd, hogy törődsz vele, mutasd meg neki, milyen az az illedelmesség, amit elvárhat egy férfitól.

Hagyd, hogy megcsinálják a frizurád
Hagyd, hogy megcsinálják a frizurádmediaphotos / Getty Images Hungary

#13 Tanítsd meg nekik, hogy a belső számít

A lányok gyakran panaszkodnak a külsejükre, sokan közülük önbizalomhiánnyal küzdenek, ezért fontos, hogy már korán megtanítsd nekik, hogy valójában a belső értékek számítanak, és nem az elérhetetlen szépségideálokat kell kergetni. Biztasd őket, dicsérd meg a jó tulajdonságaikat, osztozz a sikereikben.

#14 Élvezd ki az apaságot, amíg tudod

Egy szempillantás és felnőnek. Ne hagyd csak úgy elúszni ezt a rövid időszakot.

#15 Ha megbántottad őket, kérj tőlük bocsánatot

Senki sem lehet tökéletes szülő, időnként mindenki elkövet hibákat. Fontos azonban, hogy ezeket beismerd, és ne habozz bocsánatot kérni a lányoktól. A valódi, őszinte bocsánatkérés nem egyenlő azzal, ha odavetsz nekik egy gyors „bocsi”-t. Mutass jó példát számukra, és tanítsd meg nekik, hogy a hibáinkat beismerni nem ciki. Hidd el, úgyis megbocsátanak.

Oszd meg másokkal is!
Mustra