Almás-fahéjas palacsinta: vegán, gluténmentes, és könnyű elkészíteni

Minden benne van, amit szeretünk az egészséges receptekben: zabpehelyliszt, gyümölcs, intenzív íz. Ami tutira nincs benne, az a glutén és a tojás, sőt, cukor nélkül (például eritrittel vagy sztíviával) is készíthetjük.

Vegán változathoz a tejet helyettesíteni kell gluténmentes növényi pótlóval.
Vegán változathoz a tejet helyettesíteni kell gluténmentes növényi pótlóval.Fotó: Zoryanchik

Hozzávalók 12 darabhoz:

A palacsintatésztához:

  • 85 gramm gluténmentes zabpehelyliszt
  • 85 gramm gluténmentes rizsliszt (vagy ugyanennyi univerzális gluténmentes liszt)
  • 30 gramm tápiókakeményítő
  • 2 evőkanál cukor (vagy eritrit)
  • 1 teáskanál gluténmentes sütőpor
  • 700 ml tej vagy gluténmentes növényi ital
  • 1 kisebb banán pürésítve (vagy 80 gramm almapüré)
  • 1 evőkanál citromlé
  • olaj a sütéshez

A töltelékhez:

  • 4 darab alma meghámozva, kimagozva, kockákra vágva
  • 3 evőkanál cukor (vagy eritrit)
  • 2 evőkanál tej vagy gluténmentes növényi ital
  • 1 teáskanál gluténmentes keményítő
  • 1 teáskanál citromlé
  • 1 teáskanál fahéj
Recept idők

Elkészítés:

Külön-külön keverjük össze a száraz, majd a nedves hozzávalókat. Öntsük össze egy tálban, és keverjük csomómentesre. Hagyjuk pihenni a tésztát 5 percig. Palacsintasütőben süssük ki a palacsintákat: az egyik oldalának kb. 4, a másiknak kb. 1-2 perc szükséges. Az almatöltelék hozzávalóit tegyük egy lábosba, keverjük jól össze, és pároljuk puhára alacsony/közepes hőfokon. Töltsük meg a palacsintákat, és élvezzük!

Gluténmentes étrendben, ételallergiák és -intoleranciák esetén a megvásárolni kívánt alapanyagok címkéjét mindig ellenőrizni szükséges!

A receptet szakmailag ellenőrizte: Tihanyi András dietetikus, élelmezés- és táplálkozás-egészségügyi, valamint prevenció-, közösségi egészségfejlesztési és egészségkommunikációs szakértő.

Palacsinta tápiókalisztből: meg nem mondod, hogy mentes
Palacsinta tápiókalisztből: meg nem mondod, hogy mentes

Egyszerű, könnyen forgatható, gluténmentes, lassú felszívódású tápiókapalacsinta, ráadásul tisztára olyan, amilyet a nagyi süt. Vegánok ne olvassanak tovább.

Tovább »

Még több recept

Kukoricás vegán fasírtok – egy nagy adag snidlinges paradicsomsaláta mellett tálald

Ha valami nagyon könnyű fogást ennél, ami mégsem répa és uborka, készítsd el ezeket a kukoricás fasírtokat, amiknek – ha szereted – akár mexikói hangulatot is adhatsz a tetejére halmozott salsával vagy guacamoléval.

október18., 06:08

Ezzel a vegán sült tésztával biztosan jóllaksz

A vegán ételekkel kapcsolatban általában az a kifogás merül fel, hogy nem elég laktatóak, de ez csak azok számára jelenthet akadályt, akik nem tudják, hogy a durumtészta legtöbbször vegán, és nem ismerik ezt a sült tésztát, amiben az összes kedvenc zöldségünk helyet kapott.

október3., 06:12

Finomságok a deszkán: korianderes tofukrém (glutén-, tej-, tojásmentes, vegán recept)

Ha ázsiai deszkát akarunk készíteni, akkor Thaiföld, Vietnám és Indonézia inspiráló konyhája kimeríthetetlen lehetőségeket kínál. A nyers zöldségek és a friss, zöld fűszernövények mindenképpen hegyekben fognak állni a deszkán. A zöldségekhez, a húsos nyársakhoz és a tempéhez kínáljunk hihetetlenül krémes szószokat.

július27., 06:04

Ezt a 4 összetevős, sütőtökös brownie-t akár a gyerekekkel is összedobhatod

Na majd biztos mi nem oldjuk meg, hogy az érkező sütőtökszezonban ne legyen az asztalon valami egészségesnek gondolt édesség, amit néhány perc alatt dobhatunk össze. Klassz gyerekbarát fogás, főleg azt alapul véve, hogy ha nem velük készül, a kicsik nem tudják majd, hogy tök is van benne. A tetejére olvasztott csokival, mandulával, vagy akár szarvasgombaolajjal teheted még izgalmasabbá.

október25., 06:04

Vegán hamis Mac&Cheese, ami tényleg sajtszószízű (glutén-, tej-, tojásmentes recept)

Amerika (és a fél világ) kedvenc sajtos tésztáját vegán verzióban is könnyű elkészíteni. Ráadásul még növényi sajt vagy más drága alapanyag sem kell hozzá. Glutén-, tej-, tojásmentes recept.

június29., 06:04

Percek alatt összedobod ezt a fehérbab-kolbász ragut

Édesburgonya-hajókba töltve vagy sült krumpli mellett egy kis adag gravyvel még mindig nem túl egészségtelen fogás, de ha egy adag párolt fehérrépát és friss rukkolát is adsz hozzá, még jobb, alacsony glikémiás indexszel rendelkező ragu lesz a végeredmény.

október29., 06:08

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.