Nyugodtan készítsd el akkor is, ha inzulinrezisztenciád van, vagy szénhidrátszámolós diétát tartasz: a rizsliszt helyett (pontosan a receptben leírt mennyiségben) lenmaglisztet használj, és bátran eheted. Bárki. Bármennyit.
Hozzávalók
- 6 darab tojás
- 6 evőkanál barna rizsliszt vagy lenmagliszt
- 6 evőkanál eritrit
- 1 teáskanál gluténmentes sütőpor
- 250 ml kókusztej
- 100 gramm eritrit
- 70 gramm holland (cukrozatlan) kakaópor
- 100 gramm kókuszzsír
- 1 csomag kókuszreszelék a forgatáshoz
Elkészítés:
A tésztához először válasszuk szét a tojásokat. A sárgáját keverjük habosra az eritrittel, a fehérjét pedig verjük kemény habbá. Adagold hozzá kanalanként a sütőporral elkevert lisztet. (Nagyon finom piskótát kapunk, ha a 6 evőkanál lisztet többféléből keverjük ki, mondjuk 3 evőkanál mandulalisztet és 3 evőkanál lenmaglisztet használunk.)
Bélelj ki egy körülbelül 20x30 centis tepsit sütőpapírral, és öntsd bele a tésztát. Előmelegített, 180 fokos sütőben 20-25 percig sütjük. A sütőből kivéve hagyjuk a tepsiben pár percig, majd rácsra helyezve hűtsük ki teljesen.
A kakaós mázhoz a kókuszzsírt felolvasztjuk, hozzáadjuk az eritritet, a kakaóport és a kókusztejet. Állandóan kevergetve, pár perc alatt felforraljuk.
A közben kihűlt piskótát kockákra vágjuk, és egyesével (például egy villa segítségével) belemártogatjuk a kakaós mázba, majd kókuszreszelékben megforgatjuk. Jól áll neki, ha egy-két órát állni hagyjuk, mielőtt kínáljuk.
A dietetikus tippje: „Tudtad, hogy a kókuszolaj is pont ugyanannyi kalóriát tartalmaz, mint az állati zsírok vagy a napraforgóolaj? Jogos a kérdés, hogy akkor miért hívják sokszor »diétás zsiradéknak«. Összetételét tekintve gazdag közepes lánchosszúságú zsírsavakat tartalmazó trigrliceridekben (MCT-zsírok). Ezen zsírok előnye, hogy a máj által termelt, a zsírok emésztését segítő epe, valamint a hasnyálmirigy által termelt, a zsírok lebontását végző lipáz enzim közreműködése nélkül is képesek felszívódni. Ennek köszönhetően zsíremésztési, zsírfelszívódási zavarok, pl. hasnyálmirigy-gyulladás, epebetegség, májbetegség, gyulladásos bélbetegségek esetén jól és mellékhatások nélkül alkalmazhatóak. Ettől függetlenül túlzott fogyasztása ugyanúgy pluszkalóriát jelent! A kókuszolaj kizárólagos, egyedüli zsírforrásként való fogyasztása bizonyítottan káros a májra, és növeli a koleszterinszintet, így inkább az étrend színesítésére javasolt a kamrában tartani. Hosszú ideig tartó sütésnél, főzésnél pedig kifejezetten előnyös, ha kókuszolajat használsz.”
A receptet szakmailag ellenőrizte: Szarka Dorottya dietetikus.
Egyszerű, elronthatatlan, gyors, variálható és laktató recept. Intenzív, de nem erőszakos banáníz és végtelen puhaság. Gluténmentes, tejmentes, tojásmentes, sőt, ha eritrittel készítjük, akkor hozzáadott cukortól is mentes.
Tovább olvasom