Hozzávalók 12 darabhoz
A tésztához:
- 280 gramm univerzális gluténmentes liszt
- 2 teáskanál gluténmentes sütőpor
- 1 csipetnyi só
- 110 gramm szobahőmérsékletű vaj
- 200 gramm eritrit
- 3 darab M-es tojás (felverve)
- 160 ml tej (szobahőmérsékletű)
- 1 teáskanál vaníliakivonat (elhagyható)
A töltelékhez:
- 50 gramm növényi olaj (például folyékony kókuszzsír)
- 60 gramm eritrit
- 1 teáskanál fahéj
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 170 fokra, és zsírozzuk ki a muffinformákat, vagy béleljük ki papírral. Először keverjük össze a töltelék hozzávalóit egy tálban, majd készítsük el a muffin tésztáját.
Keverjük össze a száraz hozzávalókat: liszt, sütőpor, só.
Egy másik tálban mixerrel keverjük habosra a vajat, adjuk hozzá az eritritet, a tojásokat és a vaníliát, és keverjük össze alaposan. Ezután keverjük össze a száraz és a nedves hozzávalókat, a tej hozzáadásával (részletekben).
A tészta felét kanalazzuk a muffinformákba, tegyünk mindegyik közepébe a töltelékből, a tetejére pedig tegyük rá a tészta második felét. 15-20 perc alatt süssük készre (tűpróba!). Legalább 10 percig hagyjuk hűlni.
Ha szeretnénk a tetejére mázat, akkor kb. 80 gramm poreritritből, csipetnyi só, 1 teáskanál olvasztott vaj és 1-2 teáskanál bármilyen tej (vagy növényi ital) hozzáadásával készíthetünk.
A dietetikus tippje: „A tejfehérje-allergiások se aggódjanak! Vaj helyett válassz garantáltan tejmentes margarint (de kókuszolajjal is helyettesítheted), a tehéntej helyett pedig használj vitaminokkal, ásványi anyagokkal dúsított növényi tejhelyettesítőt.”
A receptet szakmailag ellenőrizte: Szarka Dorottya dietetikus.