Brokkolis lepénykék: húsmentes finomság glutén- és tojásmentesen

A hús nélküli fasírt íz létezik. Mindössze egy tál, öt hozzávaló és 10 perc érdemi munka kell hozzá. A brokkolis lepényke gluténmentes, tojásmentes, sőt, low carb is.

Salátával, édesburgonya-hasábokkal, mártogatóssal vagy önmagában is isteni.
Salátával, édesburgonya-hasábokkal, mártogatóssal vagy önmagában is isteni.AmalliaEka

Hozzávalók 8 darabhoz

  • 450 gramm brokkolirózsa
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 35 gramm mandulaliszt
  • 200 gramm reszelt sajt (trappista vagy cheddar, akár vegyesen is)
  • só, bors ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. A brokkolirózsákat pároljuk elő 5-8 perc alatt, majd hűtsük ki. Vágjuk apróra. Keverjük össze az összes többi hozzávalóval, és vizes kézzel formázzunk belőle lepény- vagy fasírtformákat, és helyezzük a sütőpapírral bélelt tepsire. Süssük mindkét oldalán 15-15 percig.

A dietetikus tippje: 

„A mandulából készült őrlemény különleges, édeskés íze miatt közkedvelt alapanyaga a gluténmentes konyhának. Szénhidráttartalma alacsony, de növényi fehérjében, rostban bővelkedik, és számos jótékony egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavat is tartalmaz. Gazdag E-vitaminban, kalciumban, magnéziumban, szelénben, cinkben és vasban. De ha odafigyelsz az alakodra, figyelj rá, hogy zsírtalanított mandulalisztet használj, mert kalóriatartalomban nagy különbségek lehetnek hagyományos társához képest. Ha végképp diétásra készítenéd a vega lepénykét, sajtból is válassz zsírszegényet! Laktózmentes sajttal pedig könnyen tejcukormentessé is teheted a finomságot.”

A receptet szakmailag ellenőrizte: Szarka Dorottya dietetikus.

kapcsolódó Kardamomos-vaníliás, dióval sült birsszeletek – egészséges vegán édesség, amit kezdőként is bevállalhatsz
Kardamomos-vaníliás, dióval sült birsszeletek – egészséges vegán édesség, amit kezdőként is bevállalhatsz

Akár almával is elkészítheted ezt a keleti hangulatú fogást, ami egy új szintre emeli a nagyon is egészséges és klasszikus nagymamadesszertet.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Hétvégi, húsos leves könnyű változatban: brokkolikrémleves napon szárított sonkával

Ha nem ennél túl sok húst, de azért nem spórolnád ki a fogásaidból, ezt a remek levest próbáld ki! Arra érdemes figyelned, hogy a levesbetétnek használt sonkát falatnyi darabokra vágd, mert evés közben a kanállal már nem tudod majd szétvágni a darabokat. Ha olasz vagy spanyol sonka nincs kéznél, használj füstölt halat, azzal is finom lesz.

2021. október31., 06:20

Brokkoli-cheddar falatkák – leveles tésztába töltve a legfinomabbak

Az egészséges brokkolival is készülhet vendégváró és gyors vacsora, ami akkor a legfinomabb, ha egy kevés parmezános besamelt is készítesz hozzá. Pillanatok alatt megvan, és még hús sem került bele.

2021. május28., 10:24

Paprikás csirkemell gluténmentes nokedlivel

„Ha külföldi vendégek érkeztek hozzánk, édesanyám mindig paprikás csirkét készített nekik – hadd ismerjék meg, milyen ínyencek a magyarok. Annyira levette őket a lábukról, hogy onnantól kezdve minden alkalommal ezt kérték. Úgy tűnik, annak ellenére, hogy ez egy magyar fogás, nemzetközileg is igencsak kedvelt.”

2020. július27., 06:04

Mai kedvencünk: tejszínes-baconös csirkemellfilé

Egy remek fogás, amelyhez egy nagy adag paradicsomsalátát és frissen sült kenyeret eszünk a legszívesebben.

2022. február17., 10:36

Mártogatós avokádóból, hogy ne csak a guacamolét ismerjük (gluténmentes, tojásmentes, vegetáriánus recept)

Az alapja joghurt, egy jó érett avokádó kell hozzá, egy kevés koriander vagy bazsalikom, némi fűszer és pár kavarás. Vegetáriánus, gluténmentes, tojásmentes recept (tejmentessé is tehető).

2020. július13., 06:04

Mai kedvencünk: hidegen készülő barackleves téli fűszerekkel

Néhány kekszet tálalj mellé, és már el is készült ez a remek finomság. Csirkehús mellett, baconbe tekert májfalatkák oldalán is remek, de egy csípős indiai elé is jól illik.

2022. február24., 11:12

Mustra