A gluténmentes, tejmentes, tojásmentes banánkenyér receptje

Egyszerű, elronthatatlan, gyors, variálható és laktató recept. Intenzív, de nem erőszakos banáníz és végtelen puhaság. Gluténmentes, tejmentes, tojásmentes, sőt, ha eritrittel készítjük, akkor hozzáadott cukortól is mentes.

Végtelenül puha és illatos banánkenyér reggelire, tízóraira, uzsonnára, vagy ha vendégeket várunk.
Végtelenül puha és illatos banánkenyér reggelire, tízóraira, uzsonnára, vagy ha vendégeket várunk.Arx0nt

Hozzávalók

  • 240 gramm univerzális gluténmentes liszt
  • 1 teáskanál sütőpor, szódabikarbóna
  • csipet só
  • 200 gramm eritrit
  • 70 gramm kókuszolaj
  • 2 darab érett banán
  • 1 teáskanál alma- vagy fehérborecet
  • 1 teáskanál vaníliakivonat (elhagyható)
  • 100 ml víz
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 175 fokra, és béleljünk ki egy 1 literes sütőformát sütőpapírral.

Tálban olvasszuk fel/langyosítsuk a kókuszolajat (mikrohullámú sütőben kb. 15 másodperc). Egy másik tálban pépesítsük a banánt (botmixerrel vagy villával is pürésíthetjük). Keverjük hozzá a kókuszolajat, majd adjuk hozzá az eritritet, a vaníliát, a vízben elkevert ecetet. Legvégül adjuk hozzá a szódabikarbónával, sütőporral, sóval elegyített gluténmentes lisztet, és keverjük simára.

Öntsük a tésztát a sütőformába, és 40-45 percig (tűpróbáig) sütjük.

A dietetikus tippje: 
„Talán nem tudtad, de a banán (és egyéb gyümölcspépek) tökéletesen használhatók tojás helyettesítésére. Ráadásul, ha túlérett, barna – talán már kidobásra ítélt – banánokat választasz, az édesítővel is spórolhatsz, a banánpüré természetes édesítőként is szuperál.”

A receptet szakmailag ellenőrizte: Szarka Dorottya dietetikus.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek