Hozzávalók
- 240 gramm univerzális gluténmentes liszt
- 1 teáskanál sütőpor, szódabikarbóna
- csipet só
- 200 gramm eritrit
- 70 gramm kókuszolaj
- 2 darab érett banán
- 1 teáskanál alma- vagy fehérborecet
- 1 teáskanál vaníliakivonat (elhagyható)
- 100 ml víz
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 175 fokra, és béleljünk ki egy 1 literes sütőformát sütőpapírral.
Tálban olvasszuk fel/langyosítsuk a kókuszolajat (mikrohullámú sütőben kb. 15 másodperc). Egy másik tálban pépesítsük a banánt (botmixerrel vagy villával is pürésíthetjük). Keverjük hozzá a kókuszolajat, majd adjuk hozzá az eritritet, a vaníliát, a vízben elkevert ecetet. Legvégül adjuk hozzá a szódabikarbónával, sütőporral, sóval elegyített gluténmentes lisztet, és keverjük simára.
Öntsük a tésztát a sütőformába, és 40-45 percig (tűpróbáig) sütjük.
A dietetikus tippje:
„Talán nem tudtad, de a banán (és egyéb gyümölcspépek) tökéletesen használhatók tojás helyettesítésére. Ráadásul, ha túlérett, barna – talán már kidobásra ítélt – banánokat választasz, az édesítővel is spórolhatsz, a banánpüré természetes édesítőként is szuperál.”
A receptet szakmailag ellenőrizte: Szarka Dorottya dietetikus.