Isteni fasírt hús nélkül, gluténmentesen: gyors és egészséges vacsora

Ízében a megszokott fasírt, pedig egy gramm hús nincs benne. Finom, ropogós répafasírt, szendvicsbe, salátával vagy más körettel, de főzelékfeltétnek is fantasztikus. Gluténmentes, tejmentes, szójamentes.

Vegánok tojás nélkül is elkészíthetik.
Vegánok tojás nélkül is elkészíthetik.Fotó: robynmac

Hozzávalók 8 darabhoz:

A fasírthoz:

  • 30 dkg sárgarépa
  • 15 dkg gluténmentes zabpehely
  • 1 db egész tojás
  • 1 evőkanál gluténmentes zsemlemorzsa
  • 1 db kisebb fej vöröshagyma
  • aprított fokhagyma ízlés szerint
  • fekete bors
  • pirospaprika
  • gluténmentes panírmorzsa a hempergetéshez
  • tetszés szerinti olaj a sütéshez (A szakértő tippje: semleges ízű, például napraforgó.)
Recept idők

Elkészítés:

A répákat tisztítsuk meg és reszeljük le nagy lyukú reszelőn, majd sózzuk. Hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát, a zabpelyhet, a tojást, zsemlemorzsát. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és megszórjuk a pirospaprikával, majd jól összekeverjük az egészet. Vizes kézzel fasírtokat formálunk belőle, meghempergetjük a morzsában, és olajban kisütjük.

Tojás helyett (a kívánt állag eléréséig) rizs- vagy kölesdara és barna rizsliszt hozzáadásával is elkészíthető. A hozzávalók és az elkészítés módja ugyanaz, mint fent.

A dietetikus tippje: "Tudtad, hogy a zabpehely csak nevében pehely? A klasszikus gabonapelyhekkel, kukoricapelyhekkel ellentétben a zabszemeket előállításkor csak hántolják, majd előgőzölik (így javul a tápanyagok emészthetősége), mechanikailag lapítják, sodorják és szárítják – nem pedig széttörik, „felfújják”. Így az összes jótékony tulajdonságát megőrzi. legalábbis ami a nagy szemű zabpelyhet illeti. Az apró szemű zab, illetve az instant kásák alapanyagát először aprítják, kis darabokra vágják, aztán gőzölik és sodorják. Ennél fogva gyorsul a felszívódása, gyorsabban is emeli meg a vércukorszintet. Szóval ha teheted, mindig a nagy szemű zabpelyhet válaszd!"

A receptet szakmailag ellenőrizte: Szarka Dorottya dietetikus

 

Ezt készítsd a vega húsból! Svéd húsgolyók tejszínes-bazsalikomos szósszal
Ezt készítsd a vega húsból! Svéd húsgolyók tejszínes-bazsalikomos szósszal

Az ABBA, a menő bútoráruházak és a mandulatortájuk óta gyanús, hogy a svédek tudnak valamit, amitől az egyszerű dolgok náluk világszenzációvá válnak.

Tovább »

Még több recept

Ropogós sült karfiol glutén- és tojásmentesen

Fokhagymás-parmezános bundában sült karfiol – olaj helyett sütőben sütve. Gluténmentes, tojásmentes recept.

március24., 06:00

Tejfölös banánkenyér gluténmentesen

Omlós, fenséges banánkenyér gluténmentesen. Az egyik legjobb a receptben, hogy a már barnulásnak, szottyadásnak indult banánt nem kell kidobni, a másik, hogy alig van vele munka, és még így is lenyűgöző reggelit vagy desszertet kapunk.

március23., 06:04

Jöhet egy nagy adag olasz gnocchi ebédre? Mutatjuk az egyszerű alapreceptet!

Egy nagy adag parmezánnal is tökéletes, de készítheted tökkel, spenótosan, és keverheted paradicsomszósszal, sült baconkockákkal vagy sűrű, tejes mártásokkal is – a gnocchi jó alap minden olaszos ételhez és a legtöbb olyanhoz is, amihez tésztát használnál.

április9., 10:00

Portugál tejberizst mindenkinek! Gluténmentes, tejmentes, cukormentes recept

Az arroz doce (szó szerinti fordításban édes rizs) majdnem tejberizs, csak sokkal krémesebb, selymesebb: ez a portugál tejberizs. A recept gluténmentes, tejmentes, cukormentes.

március30., 06:00

Olasz lepénykenyér glutén- és tojásmentesen

Kenyér nélkül lehet élni, de ki akar? Speciális étrendet követőknek hoztuk most el az olasz konyha egyik gyöngyszemét, a piadinát glutén- és tojásmentesen.

március30., 06:00

Gluténmentes reggeli: tojásmuffin sok zöldséggel

Ínséges képet mutató hűtőszekrény esetén is izgalmas reggelit készíthetünk gluténmentesen, tejmentesen.

március23., 06:04

Mustra