Egyszerű és gyors, ráadásul mindenmentes sós alaprecept

Egy recept – sokféle sós péksüti. Kedvünkre, alkalomra variálható alaprecept, amire biztosan gyakran szükség lesz. Segítségével pillanatok alatt gluténmentes reggelit, vacsorát vagy vendégvárót tálalhatunk.

Sajnos ma már nem számít ritkaságnak, hogy valamilyen betegség vagy érzékenység miatt oda kell figyelnünk, hogy mit eszünk. Legyen szó glutén- vagy laktózintoleranciáról, nagyon sokan érintettek személyesen vagy a közvetlen környezetükben. Egyre többen élnek együtt inzulinrezisztenciával vagy cukorbetegséggel, és nagyon sokan vannak, akik egyéb ok miatt követnek speciális étrendet. Jó hír, hogy mégsem kell lemondani a megszokott ízű, állagú finom falatokról.

A keresztszennyeződések lehetősége miatt mindig meg kell győződni a címkén arról, hogy a használt liszt vagy keményítő valóban gluténmentes.
A keresztszennyeződések lehetősége miatt mindig meg kell győződni a címkén arról, hogy a használt liszt vagy keményítő valóban gluténmentes.Fotó: Nemes Dóra

Sós alapreceptünk tehát teljesen stresszmentes: gluténmentes, tejmentes, tojásmentes, élesztőmentes, szójamentes, kukoricamentes, burgonya- és rizsmentes, rostokat is tartalmaz, és vegán.

A receptet szakmailag ellenőrizte: Szűcs Zsuzsanna dietetikus.

Hozzávalók:

  • 80 gramm kölesliszt
  • 25 gramm tápiókakeményítő
  • 15 gramm útifűmaghéjliszt
  • 10 gramm bambuszrostliszt
  • 5 gramm
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 160 ml langyos víz
  • 1 teáskanál alma- vagy fehérborecet
  • 1 evőkanál kókuszolaj
Recept idők

Elkészítés:

A liszteket keverjük össze egy tálban a sóval és a szódabikarbónával együtt. A folyékony hozzávalókat is keverjük össze egymással: a vizet az ecettel és az olajjal, majd fokozatosan, kisebb adagokban adjuk a száraz hozzávalókhoz. Előbb elegyítsük, keverjük őket: kezdetben folyékony, híg tejbegríz sűrűségű masszát kapunk, majd amikor elérte a pofozható állagot (kb. 1 perc), alaposan gyúrjuk össze, dagasszuk néhány percig, és 15-20 percig pihentessük szobahőmérsékleten.

Enyhén lisztezett felületen dolgozzuk fel a tésztát. Kiflit, virslis „levelest”, sonkás-sajtos vagy pizzás csigát is készíthetünk belőle.

Kifli

Kb. 25-30 cm átmérőjű körlappá nyújtjuk, amit 8 cikkre felvágunk. A cikkeket a szélesebbik végénél fogva feltekerjük, és kifli formára hajlítjuk. Egymáshoz nem túl közel, sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. A tetejét megkenhetjük felvert tojással, pici vízzel elkevert cukormentes (glutént sem tartalmazó) paradicsomszósszal vagy ketchuppel (nagyon szép színt ad neki). Szórhatunk rá szezámmagot, és 180 fokon kb. 20 perc alatt megsütjük.

Utazáshoz, tízóraira és desszertnek is szuper: kesudiós-fehér csokis zabkekszek
Utazáshoz, tízóraira és desszertnek is szuper: kesudiós-fehér csokis zabkekszek

Télen a forró csoki mellett indokolt, nyáron pedig menő fagyiszendvics készülhet belőle egy gombóc vaníliafagyival.

Tovább »

Még több recept

Két hozzávalós egészséges kréker glutén- és tejmentesen

A glutén- és tejmentes kréker receptje olyan könnyű és gyors, mint amilyen rövid.

február24., 09:24

Melegszenya-előkelőség: rózsaborsos melegszendvics camembert sajttal, fügével és mézzel

Ha már unod a megszokott melegszendvicseket, ezzel jaszkarizz a család és a vendégek előtt! A camembert – ahogy átalában a többi sajtféle is – tök jól bírja a gyümölcsöket és akár a mézet is.

február23., 11:20

Isteni fasírt hús nélkül, gluténmentesen: gyors és egészséges vacsora

Ízében a megszokott fasírt, pedig egy gramm hús nincs benne. Vegánok tojás nélkül is elkészíthetik. Gluténmentes, tejmentes, szójamentes.

február17., 11:20

Nosztalgiázz egy nagy adag retró hókiflivel!

Ha valami igazán a nagymama konyháját idéző vendégváró, az biztosan a hókifli. A jó kis porcukros falatok sokáig elállnak, és nem is kell melléjük csak egy adag mézes melange egy beszélgetős délutánhoz.

február21., 12:00

Próbálj ki valami különlegeset: palacsinta matchával és fehércsokikrémmel

Szerintem akkor szerencsés a különlegességeket kipróbálni, ha azok nem fura, felismerhetetlen ételek lesznek az asztalon, hanem olyasmik, amiknek nagyon is van értelme, például mert egy-egy új arcát mutatják meg megszokott fogásainknak. Ez a matchaporral ízesített palacsinta pont ilyen – egy jól ismert kedvencünkön csavar egy keveset úgy, hogy az egész még ismerős, mégis nagyon új és izgalmas desszert lesz.

február23., 10:40

Fél óra alatt összedobod: túrós-étcsokis brownie egyszerűen

Minden brownie esetében fontos szabály, hogy ne spórolj az étcsokin, kerüljön bele a legjobb minőségű, mert ez adja majd meg az alapízét a sütinek. Ahhoz, hogy még finomabb legyen, egy kis kanál só és egy adag ristretto fog segíteni – ahogy nagyjából minden csokis sütin. Így lesz az „oké, még egy csokis süti”-ből, „mit tettél ebbe, Marikám” – féle klasszikus.

február22., 11:22

Mustra