Egyszerű és gyors, ráadásul mindenmentes sós alaprecept

Egy recept – sokféle sós péksüti. Kedvünkre, alkalomra variálható alaprecept, amire biztosan gyakran szükség lesz. Segítségével pillanatok alatt gluténmentes reggelit, vacsorát vagy vendégvárót tálalhatunk.

Sajnos ma már nem számít ritkaságnak, hogy valamilyen betegség vagy érzékenység miatt oda kell figyelnünk, hogy mit eszünk. Legyen szó glutén- vagy laktózintoleranciáról, nagyon sokan érintettek személyesen vagy a közvetlen környezetükben. Egyre többen élnek együtt inzulinrezisztenciával vagy cukorbetegséggel, és nagyon sokan vannak, akik egyéb ok miatt követnek speciális étrendet. Jó hír, hogy mégsem kell lemondani a megszokott ízű, állagú finom falatokról.

A keresztszennyeződések lehetősége miatt mindig meg kell győződni a címkén arról, hogy a használt liszt vagy keményítő valóban gluténmentes.
A keresztszennyeződések lehetősége miatt mindig meg kell győződni a címkén arról, hogy a használt liszt vagy keményítő valóban gluténmentes.Fotó: Nemes Dóra

Sós alapreceptünk tehát teljesen stresszmentes: gluténmentes, tejmentes, tojásmentes, élesztőmentes, szójamentes, kukoricamentes, burgonya- és rizsmentes, rostokat is tartalmaz, és vegán.

A receptet szakmailag ellenőrizte: Szűcs Zsuzsanna dietetikus.

Hozzávalók:

  • 80 gramm kölesliszt
  • 25 gramm tápiókakeményítő
  • 15 gramm útifűmaghéjliszt
  • 10 gramm bambuszrostliszt
  • 5 gramm
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 160 ml langyos víz
  • 1 teáskanál alma- vagy fehérborecet
  • 1 evőkanál kókuszolaj
Recept idők

Elkészítés:

A liszteket keverjük össze egy tálban a sóval és a szódabikarbónával együtt. A folyékony hozzávalókat is keverjük össze egymással: a vizet az ecettel és az olajjal, majd fokozatosan, kisebb adagokban adjuk a száraz hozzávalókhoz. Előbb elegyítsük, keverjük őket: kezdetben folyékony, híg tejbegríz sűrűségű masszát kapunk, majd amikor elérte a pofozható állagot (kb. 1 perc), alaposan gyúrjuk össze, dagasszuk néhány percig, és 15-20 percig pihentessük szobahőmérsékleten.

Enyhén lisztezett felületen dolgozzuk fel a tésztát. Kiflit, virslis „levelest”, sonkás-sajtos vagy pizzás csigát is készíthetünk belőle.

Kifli

Kb. 25-30 cm átmérőjű körlappá nyújtjuk, amit 8 cikkre felvágunk. A cikkeket a szélesebbik végénél fogva feltekerjük, és kifli formára hajlítjuk. Egymáshoz nem túl közel, sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. A tetejét megkenhetjük felvert tojással, pici vízzel elkevert cukormentes (glutént sem tartalmazó) paradicsomszósszal vagy ketchuppel (nagyon szép színt ad neki). Szórhatunk rá szezámmagot, és 180 fokon kb. 20 perc alatt megsütjük.

Utazáshoz, tízóraira és desszertnek is szuper: kesudiós-fehér csokis zabkekszek
Utazáshoz, tízóraira és desszertnek is szuper: kesudiós-fehér csokis zabkekszek

Télen a forró csoki mellett indokolt, nyáron pedig menő fagyiszendvics készülhet belőle egy gombóc vaníliafagyival.

Tovább »

Még több recept

Ez a csilis-ananászos zabsmoothie délig biztosan ellát energiával

A smoohie-kban az a legjobb, hogy télen és nyáron, melegen és hidegen is pillanatok alatt készíthetünk magunknak egyet-egyet belőlük. Szállíthatók, elférnek bennük a már nem túl szép gyümölcsök is, és ebben a zabos változatban ráadásul jól eltelítenek.

február27., 09:24

Gyors vacsora téli hangulatban: az eredeti grilled cheese szendvics egy kis mézeskalácsfűszerrel

A sajtos szendvics egyike a gyors életmentő fogásoknak, amik mellé nem is kell más, csak egy friss zöldségekből összedobott saláta, egy kis jó minőségű balzsamecet és néhány parmezánforgács. Ebben a változatban különleges, téli hangulata lesz.

február26., 12:00

Kedvencünk vega változatban: kínai szezámmagos falatok szejtánból, mézes-csilis káposztasalátával

Ebben a húsmentes változatban ugyanolyan finom ez a kínai fogás, mintha egyenesen az étteremből érkezett volna. Ha haladó vagy a konyhában, a szejtánt te magad is egyszerűen összedobhatod otthon, ha pedig épp van belőle, csak vágd kockákra és bundázd be – mutatjuk a leggyorsabb receptet!

február26., 10:40

Köretként és főételként is tálalhatod: francia rakott burgonya fehérboros füstöltsajt-szósszal

Mindig jó egy-egy olyan étel, ami mellé csak egy szelet egyszerű húst kell sütni, hogy a húsrajongók is jóllakjanak, és csak egy marék zöldfűszer és füstölt sajtos mártás elég ahhoz, hogy a vegák is boldogan falják. Ez a fogás pont ilyen.

február26., 09:20

Izgalmas glutén- és tejmentes reggeli: tojás baconbögrében

Az amerikai reggeli tipikus eleme a bacon és a tojás. Ha szeretjük, nem muszáj ragaszkodnunk a megszokott, unalmas elkészítési módokhoz. Mindössze pár perc, és a végeredmény glutén- és tejmentes lesz.

február18., 09:22

Brokkolis lepénykék: húsmentes finomság glutén- és tojásmentesen

Ez a low carb brokkolis lepény lehet előétel, főétel, köret vagy snack is akár.

február18., 12:04

Mustra