Így óvd meg a gyerekedet a koronavírustól

A Kínából származó, újfajta koronavírus terjedéséről szóló hírek kapcsán szülőként felvetődhet a kérdés, hogyan garantálhatod a gyereked egészségét és biztonságát a járvány közepette.

A 2019-nCoV elnevezésű, tüdőgyulladást okozó vírus sok tekintetben rejtélyes: a szakemberek nem tudják pontosan, hogyan terjed, mennyire súlyos járvány várható, és ellenszert sem sikerült egyelőre kifejleszteni. Sok minden azonban tisztázott a kórokozóval és a járvánnyal kapcsolatban, ezért a Harvard Health Publishing szakértője, dr. Claire McCarthy gyermekgyógyász összeszedte, mire érdemes figyelni szülőként, hogy elkerülhessük a fertőzést.

Nincs ok a pánikra

A vírus legnagyobb részben Kínában terjed és szedi áldozatait. Az ázsiai országon kívül eddig 27 másik országban regisztráltak eseteket, melyek között nem fordult elő halálos kimenetelű. Február 7-ig bezárólag Európában összesen hét országban találtak fertőzött személyeket, szám szerint 30-at. Az érintettek nagy többsége Kínából utazott haza. Pánikra nincsen tehát ok, de fontos az elővigyázatosság. Ha a család bármelyik tagja olyan régióban járt a közelmúltban, ahol felbukkant a járvány, mindenképp érdemes kivizsgáltatni magatokat az orvossal.

Így óvd meg a gyerekedet a koronavírustól
Így óvd meg a gyerekedet a koronavírustólPeter Cade / Getty Images Hungary

A koronavírusnál sokkal rohamosabban terjed az évente több ezer áldozatot szedő influenza. A kétféle vírus hasonlóképpen terjed, ezért az orvosok által gyakran hangoztatott, influenza megelőzésére szolgáló óvintézkedések jelen esetben is érvényesek. Fontos a kézmosás – hazaérkezés után, evés előtt az összes családtag mossa legalább húsz másodpercen át forró vízben, szappannal a kezét. A gyerekeknek érdemes megtanítani, hogy piszkos kézzel ne nyúljanak a szájukhoz, orrukhoz, szemükhöz. A játszótéren, séta, bevásárlás közben ügyelj rá, hogy a gyerekek ne fogdossanak össze mindent. Érdemes lehet kesztyűt adni rájuk ilyenkor. Az egészséges táplálkozás, rendszeres mozgás erősíti a gyerekek immunrendszerét, és ez komoly védelmet jelent ilyenkor. Szintén véd a fertőzéstől az influenza elleni oltás, melyet érdemes beadatni minden családtagnak.

Fordulj orvoshoz, és gondoskodj a kicsikről

Nem érdemes félelemből otthon maradni, a gyerekeket nem elküldeni iskolába, óvodába. Elegendő, ha tartod a két lépés távolságot a környezetedben lévő náthás, beteg emberektől. Ha társas összejövetelt tartasz otthon, esetleg a gyerekeknek rendezel zsúrt, gondoskodj róla, hogy a meghívottak alaposan mossanak kezet, rendelkezésükre álljon papír zsebkendő, kéztörlő és más higiéniai kellékek. Azonban ha a családból bárki megbetegszik, a legjobb, ha otthon marad. Mind a saját egészsége, mind mások veszélyeztetése miatt érdemes kerülnie a közösséget. Szinte biztos, hogy nem a koronavírus csapott le rá, az influenza azonban legalább annyira fertőző.

Ha a gyereked megbetegszik, köhög és felmegy a láza, mindenképp vidd el orvoshoz. Ha az orvos úgy találja, nem szükséges különleges kezelés, gondoskodj róla a szokásos, bevett módokon. Fontos, hogy mindig elegendő folyadékot igyon. A fájdalomcsillapítók (ibuprofen, acetaminofen) segítenek megszüntetni a lázat – mindig kövesd az orvos által felírt adagolást. Érdemes párásítót üzembe helyezni a szobában, ami segíti a légutak kitisztulását. Szintén nagyon fontos, hogy elegendő pihenéshez jussanak a kicsik – ez nem egyenlő azzal, hogy egész nap a tévét bámulják. Hatéves kor alatt érdemes óvakodni a recept nélkül kapható megfázás elleni gyógyszerektől, mert kevésbé hatásosak, mellékhatásaik viszont lehetnek. Érdemes kipróbálni a természetes gyógymódokat: a méz megnyugtatja a torkot és segít torokgyulladás ellen, a sós víz pedig oldja az orrdugulást.

Mindenképp fordulj orvoshoz, ha az erős köhögés nem csillapodik, ha légzési nehézségek lépnek fel, illetve ha a gyógyszerek sem viszik le a lázat. Szintén aggasztó jel a szokatlan álmosság, a nem enyhülő fájdalmak, a dehidratáltság, illetve az, ha a gyerek visszautasítja az innivalót. A kiütések, a hányás és a hasmenés is jellemző tünetek, melyekre érdemes odafigyelni. Szülőként hallgass a tapasztalatodra és a megérzéseidre – te ismered fel a legjobban, ha a kicsikkel valami baj van. A legfontosabb pedig, hogy ne dőlj be az álhíreknek, az interneten terjedő átveréseknek a vírussal kapcsolatban. Figyelj rá, honnét tájékozódsz, és csak a megbízható forrásokból vett információkat fogadd el tényként.

Oszd meg másokkal is!
Mustra